начало

Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров

Разноските по обезпечение на бъдещ иск?

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Разноските по обезпечение на бъдещ иск?

Мнениеот georgi_w » 05 Окт 2009, 10:17

Здравейте, колеги!
Ще съм Ви благодарен ако някой сподели опит относно обезпечението на бъдещ иск и по-конкретно разноските по него.
Обезпечението на бъдещ иск е едностранно пройзводство и разноските по него винаги се поемат от взискателя. Въпросът ми е могат ли да се искат и да се присъдят тези разноски в тежест на длъжника?! Съдебната практика е доста противоречива и в повечето случаи съдилищата като че ли не са склонни да ги присъждат в тежест на длъжника, въпреки че го осъждат да си плати дълга?!
Някой може ли да сподели опит или да ме насочи към някой съдебен акт в тази връзка?
Благодаря Ви предварително и успешна седмица :)
georgi_w
Нов потребител

Re: Разноските по обезпечение на бъдещ иск?

Мнениеот DEKAH » 05 Окт 2009, 10:34

Лично за мен тези разноски логично се поемат от взискателя. Характера на производството е такъв. Щом искаме обезпечаване, значи искаме от съда да ни присъди някаква привилегия при удовлетворяването. А самата превилегия се заплаща.

От друга страна, таксата която се събира е резонна, за да не се допускат злоупотреби.
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот PinkFloyd » 06 Окт 2009, 09:43

Тези разноски се присъждат в исковото производство, в случай че се предяви иск в дадения от съда срок и то само ако се уважи предявеният иск. Но трябва и изрично искане за разноските :wink:
PinkFloyd
Нов потребител

Мнениеот portokal » 06 Окт 2009, 09:47

Също така смятам - присъждат си се като "обикновени" разноски по делото. Същото с разноските за обезпечаване на доказателства.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот razli4na » 06 Окт 2009, 12:14

PinkFloyd написа:Тези разноски се присъждат в исковото производство, в случай че се предяви иск в дадения от съда срок и то само ако се уважи предявеният иск. Но трябва и изрично искане за разноските :wink:

Точно!
razli4na
Активен потребител

Мнениеот rts » 09 Окт 2009, 14:09

Колеги, имате ли уважено искане за точно такива разноски-по обезпечението на бъдещия иск ?
Ако някой има такъв влязъл в сила съдебен акт, моля да го пейстне тук.
Лично аз смятам, че разноските по обезпечението на бъдещия иск са нещо различно от разноските, направени за събиране на доказателства във връзка с исковото производство и в тази връзка не се явяват необходими разноски по исковото производство. Дано не съм права.
rts
Активен потребител

Назад към Търговско право