начало

Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров

Запор на сметка

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Запор на сметка

Мнениеот titi789 » 21 Окт 2009, 14:25

Ситуацията е следната - Имам подписани 2 договора преди 3 години за лизинг с банка за 2 коли.Договорите са с юридическо лице фирма,а аз съм собственика на фирмата.От 1 година фирмата вече не е моя.Преди повече от половин година се достига до невнасяне на вноски по лизинга и до изземване на колите.Не знам дали и как са прекратени договорите.Аз не съм уведомявана за нищо от банката-тя поддържа отношения с фирмата.Преди няколко дена най-случайно решавам да тегля пари от сметката си и не мога.Разбирам че имам сложен запор на всички мои сметки във всички банки за сума около 25 хил.лева.Обаждам се в банката и ми казват че запорът няма да бъде махнат докато фирмата не изплати тези пари и след като аз съм подписала Запис на заповед - аз и като физическо лице дължа тези пари и ако не се платят ще бъдат взети от мен.Какво мога да предприема в случая,за да бъде махнат този запор?
titi789
Нов потребител

Re: Запор на сметка

Мнениеот blumenthal » 21 Окт 2009, 14:53

:D Ти знаеш отговора на този въпрос...
blumenthal
Младши потребител

Мнениеот sunrise » 21 Окт 2009, 15:07

Каква е била фирмата ,която сте прехвърлили? ЗЗ като ФЛ ли е подписана?
sunrise
Активен потребител

Мнениеот titi789 » 21 Окт 2009, 15:23

фирмата е ЕООД ,записната заповед е подписана от името на фирмата,но фигурира и моето име отдолу
titi789
Нов потребител

Мнениеот sunrise » 21 Окт 2009, 15:26

Първо , нарича се Запис на Заповед , а не записна заповед.
В какво качество фигурира името Ви в нея, като управител , като длъжник? Кога е прехврълено предприятието? Какви са клаузите Ви на лизинга?
sunrise
Активен потребител

Мнениеот ianeva » 21 Окт 2009, 15:29

sunrise написа:Първо , нарича се Запис на Заповед , а не записна заповед.
В какво качество фигурира името Ви в нея, като управител , като длъжник? Кога е прехврълено предприятието? Какви са клаузите Ви на лизинга?

Веднъж като Управител - представляващ ЕООД и е авалирана после от физическото лице. Сега на физ. лице като солидарен длъжник са му запорирани сметките. Дали познах?
От чалга до чалга разликата е огромна и, Слава Богу, аз нямам идея каква е
Аватар
ianeva
Потребител

Мнениеот sunrise » 21 Окт 2009, 15:30

Чакаме отговор!
sunrise
Активен потребител

Мнениеот titi789 » 21 Окт 2009, 15:40

съжалявам за грешката в бързината,да точно така мисля че е при Запис на заповед - имам 2 подписа един като собственик на фирмата и един под моето име...
titi789
Нов потребител

Мнениеот titi789 » 21 Окт 2009, 15:42

ianeva написа:

Веднъж като Управител - представляващ ЕООД и е авалирана после от физическото лице. Сега на физ. лице като солидарен длъжник са му запорирани сметките. Дали познах?

Предполагам че е точно така - и сега имам ли някакви права?Какво мога да предприема?
titi789
Нов потребител

Мнениеот ianeva » 21 Окт 2009, 15:50

titi789 написа:
ianeva написа:

Предполагам че е точно така - и сега имам ли някакви права?Какво мога да предприема?

Госпожо, аз не предполагам, аз знам, че е така. На първо време - сметките Ви са запорирани по определено изпълнително дело - съвсем скоро ще получите покана за доброволно изпълнение по същото, ведно със заповед за незабавно изпълнение по чл. 417 ГПК, ако такава не е била вече изпратена и да е приложен чл. 41 ГПК. Но и да не е така, от банката ще си вземете номера на изпълнителното дело и дали сама, дали с помощта на колега, ще отидете да проверите изпълнителното дело /предполагам е възложено на ЧСИ/. От момента, в който Ви се връчи поканата за доброволно изпълнение, ведно със заповедта за изпълнение, за Вас текат изключително важни срокове, в които:
- може да възразите срещу заповедта /издадена въз основа на запис на заповед/
- да поискате спиране на изпълнението /пак ако заповедта и изпълнителния лист са издадени въз основа на запис на заповед, както твърдите/
- други.
При всички случаи Ви съветвам да ангажирате колега, във форума повече не може да се каже.
Успех!
едит: Докато съм писала, виждам сте ми пратила лично съобщение с няколко въпроса. Вашите лс не са включени, ето малко отговори тук:
1.Имат ли право да искат пари от мен,след като фирмата не е моя? - да, ако записът на заповед е авалиран от Вас като физическо лице
2.Имат ли право изобщо да искат някакви пари след като са прибрали колите си и то такава голяма сума,за която казаха че били някакви лихви? - това може да докажете при евентуално възражение срещу издадената срещу Вас заповед за незабавно изпълнение. Кой какво дължи се определя от компетентния съд, след съдебен процес с влязло в сила осъдително решение.
3.Възможно ли е да ми премахнат запора след сключване на споразумение с фирмата/ако наистина докажат че им се дължат тези пари/ за разсрочено плащане,защото те отказват и това и искат сумата в брой или ще я вземат от мен? - възможни са много неща, това е въпрос на договаряне. Запор се налага от съдебен изпълнител, не от лизингодателят, той е този, който може да го вдигне при определени предпоставки.
От мен толкова.
Последна промяна ianeva на 21 Окт 2009, 15:58, променена общо 1 път
От чалга до чалга разликата е огромна и, Слава Богу, аз нямам идея каква е
Аватар
ianeva
Потребител

Мнениеот sunrise » 21 Окт 2009, 15:52

Акое точно така,да платите.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот titi789 » 21 Окт 2009, 16:01

Благодаря за информацията,ще се обърна към адвокат - мен по скоро ме интересуваше дали направеното от тях е законово - тъй като няма направен запор нито на сметките на фирмата,нито на нейния собственик в момента - а кореспонденция се води с тях и изведнъж предприемат мерки срещу мен -за които дори не съм уведомена,а научавам случайно....
titi789
Нов потребител

Назад към Търговско право