начало

Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров

Продажба на продукт в интернет

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Продажба на продукт в интернет

Мнениеот potrebitelka » 25 Окт 2009, 17:06

Здравейте, много се надявам някой от вс да ми даде компетентно мнение, защото хората, до които се допитах досега, не са на едно мнение и се чувствам още по-объркана отколкото преди да ги питам.
Става въпрос за следното - нямам собствена фирма, работя на трудов договор. Написала съм едно помагало, свързано с професията ми и искам да го пусна в интернет срещу заплащане. Книгата не е на хартиен носител, а е уеб базирана. Имам ли право да правя това без да регистрирам фирма (това е само една книга, по принцип не смятам да се занимавам с друго извън служебните си задължения) и как би трябвало да си декларирам и докажа доходите, какви данъци ще дължа?
Заплащането ще е само по банков път.
Много се надявам да ми помогнете.
potrebitelka
Нов потребител

Re: Продажба на продукт в интернет

Мнениеот DEKAH » 25 Окт 2009, 22:27

Ако няма да печелиш милиони не би трябвало да е проблем.

Това са дреболии и изобщо няма какво да ги мислите.
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот nikiboy » 25 Окт 2009, 22:43

Ами зависи дали приходите са под облагаемия доход - така като се замисля компании като "Майкросфт" продаващи услуги в България за доста солидни суми, нямаше да плащат данък.
По-скоро въпроса е - дали някой ще Ви хване :wink: , защото "приятели" много, току виж някой сигнализирал :!:
nikiboy
Потребител

Мнениеот potrebitelka » 25 Окт 2009, 22:51

Да, и аз съм чувала, че милионите били проблем :D
Все пак ми се ще да е напълно законно, пък под или над облагаемия минимум кой може да каже предварително... Просто се рових из закони и законченца и може би съм пропуснала, но не открих нищо, което да ми каже категорично какво да правя. А от друга страна чувам съвети да се регистрирам като със свободна професия и т.н, което ми се струва абсолютно излишно и неподходящо.

Но благодаря за отговорите :roll:
potrebitelka
Нов потребител

Мнениеот MariaMagdalena » 26 Окт 2009, 10:02

Свободната професия не е добро решение, защото ще дължите осигуровки (ако не бъркам, имаше някакво писмо на НАП от миналата година в такъв смисъл). Според цената, на която смятате да предлагате електронната книга, може да се замислите за разплащане чрез sms-и, има различни схеми, стига да Ви устройват (40 - 60% от цената на всеки sms отива за мобилния оператор и посредника между Вас и него).
Казусът интересува и мен, така че ако намерите решение, моля публикувайте го тук. Ще следя с интерес.
Fortuna fortes adiuvat.

Perfice te!
MariaMagdalena
Потребител

Мнениеот potrebitelka » 26 Окт 2009, 17:07

СМС-ите също не са добър вариант, защото са си живо обирджийство. А и стойността няма да е 1,20 или 2,40, не по-малко от 5-6 лева смятам да е, като естествено цената намалява заради липсата на разходи за хартиени носители, но това не означава, че ще подаря почти половината на Глобул, Мтел и Виваком :lol:
Във всеки случай не знам дали не е добър варианта да се декларира като доход на физическо лице и той да се докаже с банковите извлечения.
potrebitelka
Нов потребител

Назад към Търговско право