начало

Луиза Стоева оглавява Нотариалната камара Луиза Стоева оглавява Нотариалната камара

лихва при изменение на иска

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

лихва при изменение на иска

Мнениеот r.atanasova » 13 Ное 2009, 10:31

Ако няколко месеца след предявяване на иска пред съответния съд ответника /длъжник заплати част от главницата на задължението за което е образувано делото, и ищеца/кредитор предприеме изменение на иска за заплащане на главницата до размера на останалото задължение, считате ли, че е допустимо да се претендира законната лихва върху вече заплатената сума от предявяване на исковата молба до момента на плащането.
Аз мисля, че няма пречка т.к. това е обезщетение за забавено плащане. Но в този случай относно размера на тази лихва следва ли да се изслуша експертиза, или не.
Става дума за задължение по търговска сделка.
r.atanasova
Младши потребител

Re: лихва при изменение на иска

Мнениеот razli4na » 14 Ное 2009, 16:13

Когато се погаси главното задължение, което е причина за възникването на задължението за лихва-чрез плащане, или по друг начин – погасява се и задължението за лихва.
И друго, нали знаете реда, че най- напред се погасяват разноските, после лихвите и накрая главницата. Т. е. като е постъпило плащане при кредитора дали сте приели, че то е достатъчно да погаси цялото задължение? Ако не е достатъчно, изменението на иска ще трябва да се редуцира съобразно реда за погасяване на вземания. С други думи, най- вероятно като си прихванете първо разноските по делото, които сте били принудени да платите и лихвата за определения период, ще имате остатък от главницата, до който остатък ще направите намалението.
Дано да съм била полезна!
Успех!
razli4na
Активен потребител

Re: лихва при изменение на иска

Мнениеот r.atanasova » 17 Ное 2009, 16:50

Много правилни разсъждения благодаря! :)
Но при условие, че лихвите и разноските не са все още присъдени имам ли основание да ги закривам като задължения от постъпилите плащания?
Как мислите?
r.atanasova
Младши потребител

Назад към Търговско право