начало

До две седмици ще са ясни кандидатите за Конституционния съд  До две седмици ще са ясни кандидатите за Конституционния съд 

Газопровод през частен имот

Казуси за недвижими имоти

Газопровод през частен имот

Мнениеот stoimenov » 23 Яну 2010, 21:52

Здрвейте!
Ще мина направо на въпроса,който ме мъчи от известно време и предварително благодаря за всеки компетентен отговор от ваша страна.

Дядо ми притежаваше земя от 5 дка. след като почина през 2007г. наследник на земята стана баща ми. Скоро разбрахме, че точно през средата на имота преминава газопровод с диаметър от 1000см. собственост на "Булгаргаз" и има забрана да се прави каквото и да било на отстояние 10 метра от двте му страни което си е 1,4 дка. от цялата земя. Със 100% сигурност мога да твърдя,че дядо ми не е получавал обезщетението което се дължи по закон. В скица на имота от 1999г. не са отразени никакви тежести спрямо него. В скица от 2004 са отразени забраните, които посочих.А ето го и въпроса ми:
Има ли баща ми право на обезщетението, което се е дължало на дядо ми като собственик на имота и ако има как може да го упражни?
stoimenov
Нов потребител

Re: Газопровод през частен имот

Мнениеот nksuccess » 24 Яну 2010, 18:59

От това, което сте дали като информация, може да се каже, че е изтекла абсолютната 5 годишната давност. Ако заведете иск с/у булгаргаз и възразят, че нямате право на иск, ще прекратят делото.
nksuccess
Потребител

Мнениеот stoimenov » 24 Яну 2010, 20:03

Разбрах, че правото на иск се е погасило с изтичането на давността значи остава доброволно да ни дадат обезщетение така ли е ? :)
А от кой момент започва да тече давността тъй като нито дядо ми е знаел за газопровода нито баща ми до скоро?
В непроменяемото съществуващо положение земята на 10м. отстояние от газопровода (общо 1400кв.м) чия е, на "Булгаргаз" или наша? И ако е наша може ли да се продаде макар и със съществуващите тежести?
Благодаря ви за отговорите?
stoimenov
Нов потребител

Мнениеот nksuccess » 24 Яну 2010, 20:30

Земята е ваша. Бул.газ имат сервитутно право. Земята може да я продадете без проблем (от правна гледна точка), просто е с тежести. На другите ви въпроси не може да се отговори конкретно от посочените от вас факти. Ако смятате, че сте прав и можете да направите нещо в защита на интересите си, събирате всички документи и при адвокат. Форума може само да ви насочи, или да ви обърка, не може да разреши проблема ви.
nksuccess
Потребител

Мнениеот martinela_m » 24 Яну 2010, 22:30

а, тази нивичка дядо Ви по какъв начин я е придобил, да не би да е по реституция?
martinela_m
Младши потребител

Мнениеот Melly » 24 Яну 2010, 22:40

martinela_m написа:а, тази нивичка дядо Ви по какъв начин я е придобил, да не би да е по реституция?

...Как мислиш, нЕма начин да не е реститут. :wink:
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот martinela_m » 24 Яну 2010, 22:50

ако питате мен, то и тръбата е от времето на соца, така че за какви обезщетения говорим, нема начин!
martinela_m
Младши потребител

Мнениеот stoimenov » 25 Яну 2010, 18:10

Газопровода не беше отразен в скицата от 1999г. за това решихме, че се дължи обезщетение след като в по-късен момент бяха отразени забраните за земята около газопровода.
stoimenov
Нов потребител

Мнениеот Melly » 25 Яну 2010, 18:27

В крайна сметка важното е, че сега вече знаете за ограниченията.

Не че още с Решението си, органът по реституцията е следвало да отрази този факт, но... кой ти гледа подробностите (подземен кадастър, например). :?
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот stoimenov » 26 Яну 2010, 19:37

Благодаря на всички за отговорите. Сега остава "само" да покажем документите на адвокат и напред към обезщетението или назад към дълбините на газо-провода. :lol:
stoimenov
Нов потребител

Назад към Имотни казуси