Днес ........
.... продава на .... следния НИ:
Къща на 2 етажа ......, ведно с вратите, прозорците и щорите ...
![Laughing :lol:](./images/smilies/icon_lol.gif)
|
|
anserk написа:НеНо инвеститорите имат спорове с общините относно договорите за наем на терените за преместваемите обекти. Към тях има съоръжения, които не могат да се демонтират и инвеститорите искат обезщетение, но общините приемат , че преместваемите съоръжения са "движими вещи" и не са трайно закрепени към земята (нали можели да се преместват), което не е технически възможно.
Затова ви поисках мнението.
portokal написа:Василев... ами такова... вратата си е част от къщата, без която къщата някак си не е цяла.Дори когато бай Пешо може да я свали, без да е пиян, според мен е по-нормално да я сметнем за част от къщата, докато не е отделена. Може и да не съм права. Нали има много вещи (и за движими говоря), които се сглобяват от отделни части и лесно се разглобяват, но ги възприемаме като една вещ.
ЗС написа:Чл. 110. (1) Недвижими вещи са: земята, растенията, сградите и другите постройки и въобще всичко, което по естествен начин или от действието на човека е прикрепено трайно към земята или към постройката.
(2) Всички други вещи, включително и енергията, са движими вещи.
inspectora написа:Мисля си, че ако говорим за вратата/прозореца - по-скоро са движими, докато касите им май ще се окажат "трайно" прикрепени ... въпреки че врати и прозорци се продават "в комплект" с касите
jiji2 написа:от jiji2 на 10 Фев 2010 08:05 pm
Да добавя още едни вещи към коментираните в темата врати и капаци(щори)за прозорци - според вас кухненските шкафове, закрепени с дюбели за стената движима вещ ли са или недвижима. (трайно прикрепени ли са от действието на човека към постройката)??? Съдът ги допусна до делба като движими, каквото е и моето мнение, но другата страна обжалва решението с твърдението, че са недвижими - трайно били прикрепени към сградата. Кой е прав според вас?
Да добавя още едни вещи към коментираните в темата врати и капаци(щори)за прозорци - според вас кухненските шкафове, закрепени с дюбели за стената движима вещ ли са или недвижима. (трайно прикрепени ли са от действието на човека към постройката)??? Съдът ги допусна до делба като движими, каквото е и моето мнение, но другата страна обжалва решението с твърдението, че са недвижими - трайно били прикрепени към сградата. Кой е прав според вас?
portokal написа:Мнение от portokal на 10 Фев 2010 04:54 pm
Ами... отделил ги е и така ги е направил вещи.
Впрочем като че ли има известно разногласие дали когато отчупваш / отрязваш / откъртваш парче от друга вещ (без други разрушения по главната вещ) и си го отнасяш, има едновременно кражба + унищожаване и повреждане, или само кражба.
anserk написа:Реших да не взимам участие повече по тази тема, защото вие (юристите) я разглеждате с оглед на кражба, посегателство и т.н. , т.е. кой член да лепнем на обвиняемия - дали е крал вещта от склада или от сградата (докато е била на място или е потъвала в разтвора)![]()
![]()
И понеже съм техническо лице с теория и практика в строителството, тези примери с щорите и кухненското обзавеждане хич не мога да ги предъвкам.
А ме мъчи (не само мен) този чл.56 ЗУТ ! Той беше (и още е) един от любимите по прилагане на незаконно строителство. По подобен член от ПП ЗТСУ и една чудна наредба на СО за преместваеми обекти, въведохме доста бензиностанции, автомивки и пр. по околовръстното на София (а и другаде навярно). Хем се движат (преместваеми), хем не се движат (временно доста трайно се закрепват под и над терена), хем с РС и ДПК![]()
А иначе чета, дано да схвана движението на правната ви мисъл - коя вещ се движи и кога е в покой
|
|
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 38 госта