начало

Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров

Вписване на апорт в ИР - абсурдна ситуация

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Вписване на апорт в ИР - абсурдна ситуация

Мнениеот A.Pato » 11 Фев 2010, 15:36

Здравейте, колеги,

Пиша, за да Ви споделя нещо абсурдно в практиката на Имотния регистър - гр. Варна и евентуално да ми дадете съвет как да действам. Наскоро извърших учредяване на ЕАД с апорт на предприятие от страна на друго търговско дружество, което е и едноличен собственик на капитала на ЕАД-то. В състава на предприятието са включени и недвижими имоти и аз, съвестно и в срок, тръгнах да вписвам устава в Имотния регистър. Днес се видях лично с "колега" съдия по вписванията който ми постави следните абсурдни изисквания: имал нужда да му представя удостоверение за актуално състояние от търговския регистър, както и заверени от ТР устав и декларация - съгласие (при положение, че прилагам нотар. заверен устав, както си е по чл. 73, ал. % ТЗ и декларация - съгласие с нотар. заверка в оригинал). Обясних й, че съгласно чл. 23, ал. 4 ЗТР няма право да ми изисква доказателства за обстоятелства, вписани в търговския регистър, който е публичен, но отговорът беше: "Колега, а Вие какво очаквате от мен, да вляза в интернет и да проверя дали представените от Вас документи са актуални?" :shock: Напомних й и за административнонаказателната отговорност по чл. 40, ал. 5 ЗТР, но и това не стресна уважаемата съдия по вписванията, която видимо ядосана от упорството ми и несългасието ми с нейното мнение, ми заяви "добре, колега, входирайте си така документите, но после не се оплаквайте, като Ви постановя отказ". На всичкото отгоре ръководителят на съдиите по вписвания към Имотен регистър - Варна няма приемно време и не приема граждани, при все че е служител от държавната администрация и нямам към кого да се обърна.
Та, мисълта ми е, ако някой от Вас е минавал успешно процедура по вписване на апорт на недвижим имот, да ми обясни процедурата и изискуемите документи, защото Правилникът за вписванията гузно мълчи по въпроса, а съдиите по вписвания правят каквото си искат.
Благодаря Ви предварителна за всяка информация или съвет.
A.Pato
Потребител

Re: Вписване на апорт в ИР - абсурдна ситуация

Мнениеот n_ikito » 11 Фев 2010, 17:09

Съдията по вписванията не е към имотния регистър /който не съществува все още, макар и на всякъде да го пишат/, а към съответният районен съд. В това си качество, няма нужда ръководителя на съдиите по вписвания да има приемно време /такова има председателя на съответния районен съд/ и още по-малко Ви се дължи консултация от съдията, който следва да осъществи охранителното производство.
Извън горното, всичко необходимо за вписването е в ТЗ и ДОПК. Наистина съгласно ЗТР не се иска доказателства за вписани обстоятелства, обаче съществуват случай в които се вписват удостоверения от ТР :lol: /при особен залог на предприятие/. Както обикновено законите на са в "синхрон".
Към това което е поискала съдийката би следвало да представите и декларация по чл.264 от ДОПК от апортиращия, както и удостоверение за данъчна оценка за имотите /от което да е видно че липсват задължения за имота, въпреки декларацията/. Следва да се представят и доказателства, че апортиращият е собственик на имотите /няма да ги съберат служебно/. Щях да забравя таксичката...... Пък ако не Ви харесва, заявете вписване и жалете отказа...... та да се научат съдиите как да вписват..... Успех
n_ikito
Активен потребител

Мнениеот A.Pato » 11 Фев 2010, 17:28

Все съм си мислел, че съдията по вписванията е служител в изпълнителната власт, а именно към Агенция по вписванията - имотен регистър, въпреки неправилното титуловане "съдия" ... И като такъв дължи консултация и съдействие на гражданите.

Чл. 58а. (1) Създава се Агенция по вписванията като изпълнителна агенция към министъра на правосъдието, която е юридическо лице със седалище София и със служби по вписванията в седалищата на районните съдилища.
(2) Службите по вписванията са териториални звена на Агенцията по вписванията.

Чл. 26. (1) Работното време на служителите в агенцията при 5-дневна работна
седмица е 8 часа дневно и 40 часа седмично.
(2) Началото и краят на работното време в агенцията, както и на приемното
време на административните звена се определят със заповед на изпълнителния директор на агенцията.
Чл. 27. Приемното време за изслушване на граждани и представители на
организации относно предложения и сигнали се оповестява на общодостъпно място в агенцията.

Иначе описаните от Вас документи ги имам, представих ги, но въпросната съдия по вписванията ми обясни, че иска устава и декларацията-съгласие в заверен препис от търговския регистър, както и удостоверение за актуално състояние, защото самото удостоверение се вписвало. Обясних й, че не сме в хипотеза на преобразуване на дружества, за да вписва удостоверение и че в случая на вписване подлежи самият устав, но не би. Яд ме е, че се налага да ми постановяват отказ, след което да обжалвам пред ОС, което ще ми отнеме адски много време и нерви, само защото уважаемите служители в Агенцията са некомпетентни в търговското право. (да не говорим, че ще ми жулне държавна таксичка по данъчните оценки, а не на база експертната оценка по чл. 72 ТЗ, но здраве да е ...)
A.Pato
Потребител

Мнениеот ianeva » 11 Фев 2010, 17:46

A.Pato написа:Все съм си мислел, че съдията по вписванията е служител в изпълнителната власт, а именно към Агенция по вписванията - имотен регистър, въпреки неправилното титуловане "съдия" ... И като такъв дължи консултация и съдействие на гражданите.
Чл. 58а. (1) Създава се Агенция по вписванията като изпълнителна агенция към министъра на правосъдието, която е юридическо лице със седалище София и със служби по вписванията в седалищата на районните съдилища.
(2) Службите по вписванията са териториални звена на Агенцията по вписванията.

Чл. 26. (1) Работното време на служителите в агенцията при 5-дневна работна
седмица е 8 часа дневно и 40 часа седмично.
(2) Началото и краят на работното време в агенцията, както и на приемното
време на административните звена се определят със заповед на изпълнителния директор на агенцията.
Чл. 27. Приемното време за изслушване на граждани и представители на
организации относно предложения и сигнали се оповестява на общодостъпно място в агенцията.

Иначе описаните от Вас документи ги имам, представих ги, но въпросната съдия по вписванията ми обясни, че иска устава и декларацията-съгласие в заверен препис от търговския регистър, както и удостоверение за актуално състояние, защото самото удостоверение се вписвало. Обясних й, че не сме в хипотеза на преобразуване на дружества, за да вписва удостоверение и че в случая на вписване подлежи самият устав, но не би. Яд ме е, че се налага да ми постановяват отказ, след което да обжалвам пред ОС, което ще ми отнеме адски много време и нерви, само защото уважаемите служители в Агенцията са некомпетентни в търговското право. (да не говорим, че ще ми жулне държавна таксичка по данъчните оценки, а не на база експертната оценка по чл. 72 ТЗ, но здраве да е ...)

Потъмненото не е вярно, не е към изпълнителната власт и ръководител им е точно председателя на сответния районен съд - справка чл. 80 ЗСВ.
А имотен регистър си има поне по закон доста отдавна - от 2004 мисля, пък като гледам и на практика си има, колегата по-горе не знам какво точно има предвид. Той вече е структурно звено към Агенция по вписвания, така както и регистър Булстат и ТР. И служителите в него - да, те са служители на Агенцията. Съдиите по вписвания обаче не.
От чалга до чалга разликата е огромна и, Слава Богу, аз нямам идея каква е
Аватар
ianeva
Потребител

Мнениеот n_ikito » 11 Фев 2010, 17:56

A.Pato написа:Все съм си мислел, че съдията по вписванията е служител в изпълнителната власт, а именно към Агенция по вписванията - имотен регистър, въпреки неправилното титуловане "съдия" ... И като такъв дължи консултация и съдействие на гражданите.

Статута на съдията по вписванията е уреден в ЗСВ и производството пред него е съдебно - охранително, регламентирано в ГПК. Засега не са служители на Агенцията по вписванията

A.Pato написа:(да не говорим, че ще ми жулне държавна таксичка по данъчните оценки, а не на база експертната оценка по чл. 72 ТЗ, но здраве да е ...)

Считам, че таксата следва де се събере на база оценката по апорта. Чуденката ми е как експертната оценка е по-малка от данъчната?? но всичко е възможно
n_ikito
Активен потребител

Мнениеот A.Pato » 11 Фев 2010, 18:08

Всъщност статутът на съдиите по вписванията ми е най-малкият проблем в случая, така или иначе намерих приемното време на Ръководителя на служба по вписванията във Варна :) Дано скоро да ги извадят от съдебната власт, защото са станали нахално нагли.

Проблемът ми в случая е погазването на чл. 23, ал. 4 ЗТР и твърдението на уважаемата съдия по вписванията, че й е необходимо удостоверение за актуално състояние, което да впише, при все че в случай на апорт в капитала на АД се вписва уставът.
A.Pato
Потребител

Мнениеот miao » 11 Фев 2010, 18:28

Аз имам и друг въпрос към колегите, а именно - къде в Търговския закон е посочено, че при апорт в ООД се изисква дружественият договор да е с нотариална заверка на подписа.
Напротив, пише "нотариално заверено извлечение" - което за мен означава препис. Отделен въпрос е, че някои по-малоумни длъжностни лица в Агенцията по вписвания измислят несъществуващи изисквания и постановяват отказ.
miao
Младши потребител

Мнениеот A.Pato » 11 Фев 2010, 18:35

Колега miao,

Чл. 73. (1) Вноската на право за учредяването или за прехвърлянето на която се изисква нотариална форма, се извършва с дружествения договор. При вноската в акционерно дружество към устава се прилага писмено съгласие на вносителя с описание на вноската и нотариална заверка на подписа му.

(5) Когато вноската има за предмет вещно право върху недвижима вещ, съответният орган на дружеството след възникването му представя в службата по вписванията за вписване нотариално заверено извлечение от дружествения договор, а когато е необходимо, и отделно съгласието на вносителя.

Ал. 1 въвежда изискването Др. договор да е с нотариална заверка, а ал. 5 Ви позволява в Служба по вписванията да представите само нотар. заверено извлечение.
A.Pato
Потребител

Мнениеот inspectora » 11 Фев 2010, 18:41

A.Pato написа:Ал.1 въвежда изискването Др. договор да е с нотариална заверка ...

... я пак ...
inspectora
Активен потребител

Мнениеот n_ikito » 11 Фев 2010, 19:51

ianeva написа:Потъмненото не е вярно, не е към изпълнителната власт и ръководител им е точно председателя на сответния районен съд - справка чл. 80 ЗСВ.
А имотен регистър си има поне по закон доста отдавна - от 2004 мисля, пък като гледам и на практика си има, колегата по-горе не знам какво точно има предвид. Той вече е структурно звено към Агенция по вписвания, така както и регистър Булстат и ТР. И служителите в него - да, те са служители на Агенцията. Съдиите по вписвания обаче не.

от 2004г. има Агенция по вписванията и ЗКИР, ама имотен регистър се създава след заповед на Министъра на правосъдието по същия закон. За Варна 100% няма регистър.
n_ikito
Активен потребител

Мнениеот n_ikito » 11 Фев 2010, 19:56

miao написа:Аз имам и друг въпрос към колегите, а именно - къде в Търговския закон е посочено, че при апорт в ООД се изисква дружественият договор да е с нотариална заверка на подписа.
Напротив, пише "нотариално заверено извлечение" - което за мен означава препис. Отделен въпрос е, че някои по-малоумни длъжностни лица в Агенцията по вписвания измислят несъществуващи изисквания и постановяват отказ.

изискването не е в ТЗ, а в Правилника за вписванията.... :lol:
n_ikito
Активен потребител

Мнениеот n_ikito » 11 Фев 2010, 19:58

A.Pato написа:Дано скоро да ги извадят от съдебната власт, защото са станали нахално нагли.

Какво ли ще се промени, длъжностните лица по регистрацията, по-малко "нагли" ли са?
n_ikito
Активен потребител

Мнениеот Standbay » 11 Фев 2010, 20:48

A.Pato написа:Дано скоро да ги извадят от съдебната власт, защото са станали нахално нагли.

В случая нагъл си ти. Искаш да икономисаш от такси за сметка на правната сигурност.
Виж във форума на съдиите по вписванията има богата практика по вписването на апорти, сливания, разделяния на ТД .....
Дай ми фактите, за да ти дам правото!
Аватар
Standbay
Потребител

Мнениеот Djidzafka » 11 Фев 2010, 22:29

A.Pato написа:Здравейте, колеги,

Пиша, за да Ви споделя нещо абсурдно в практиката на Имотния регистър - гр. Варна и евентуално да ми дадете съвет как да действам. Наскоро извърших учредяване на ЕАД с апорт на предприятие от страна на друго търговско дружество, което е и едноличен собственик на капитала на ЕАД-то. В състава на предприятието са включени и недвижими имоти и аз, съвестно и в срок, тръгнах да вписвам устава в Имотния регистър. Днес се видях лично с "колега" съдия по вписванията който ми постави следните абсурдни изисквания: имал нужда да му представя удостоверение за актуално състояние от търговския регистър, както и заверени от ТР устав и декларация - съгласие (при положение, че прилагам нотар. заверен устав, както си е по чл. 73, ал. % ТЗ и декларация - съгласие с нотар. заверка в оригинал). Обясних й, че съгласно чл. 23, ал. 4 ЗТР няма право да ми изисква доказателства за обстоятелства, вписани в търговския регистър, който е публичен, но отговорът беше: "Колега, а Вие какво очаквате от мен, да вляза в интернет и да проверя дали представените от Вас документи са актуални?" :shock: Напомних й и за административнонаказателната отговорност по чл. 40, ал. 5 ЗТР, но и това не стресна уважаемата съдия по вписванията, която видимо ядосана от упорството ми и несългасието ми с нейното мнение, ми заяви "добре, колега, входирайте си така документите, но после не се оплаквайте, като Ви постановя отказ". На всичкото отгоре ръководителят на съдиите по вписвания към Имотен регистър - Варна няма приемно време и не приема граждани, при все че е служител от държавната администрация и нямам към кого да се обърна.
Та, мисълта ми е, ако някой от Вас е минавал успешно процедура по вписване на апорт на недвижим имот, да ми обясни процедурата и изискуемите документи, защото Правилникът за вписванията гузно мълчи по въпроса, а съдиите по вписвания правят каквото си искат.
Благодаря Ви предварителна за всяка информация или съвет.

Малко ли указанияти дадохме - но хайде пак :!:
1. Молба за вписване - щом си мислиш че има вече имотен регистър във Варна - молбата трябва да отговаря на изискванията на ЗКИР - сам ще си намериш кой член - молбата може да бъде подадена и от чистачката на фирмата :D или от бодигарда :lol:
2. Устав или извлечение - пак нотариално заверено - подписи, съдържание - всичко - ЗАЩО :?: :?: :?: - ами защото така впише в чл. 3 на ПВ :!:
3. акта за собственост на праводателя
4. нотариално заверено съгласие на вносителя - и :idea: :!: ако е физическо или юридеческо лице - има разлика - да не оплескаш и там нещата
5. Оценката от вещите лица
6. Данъчна оценка
7. ДТ по сметка на АВ, не по сметка на съдията по вписванията, че ще стане голямо мазало :D - таксата е върху по високата от двете оценки
8. Декларации по ДОПК
...
прочети внимателно темата от начало и да не пропуснеш нещо - вписват се актове, а не справки от интернет :!: :!: :!:
и :lol: :lol: :lol:
10. Ако успееш да се справиш до 14 т.м. към молбата може да приложиш и по една Валентинка - не се скъпи - ще ни е много приятно и няма да мине за подкуп
п.п. Валентинка да има за всяка колежка, за колегата НЕ - че пак може да оплескаш нещата :lol: :lol: :lol:
Аватар
Djidzafka
Потребител

Мнениеот Djidzafka » 11 Фев 2010, 22:44

И още нещо - всички книжа, за които няма установени образци трябва да са написани четливо, или напечатани с черно или синьо мастило на хартия формат А4 80 г/см от двете страни, тия които са на повече от една страница, страниците да са номерирани и да е оставено достатъчто място за подвързване и за съотвените щемпели, печати и подписи. :!:
Аватар
Djidzafka
Потребител

Мнениеот chandra » 11 Фев 2010, 22:52

Колега, от опита ми с нашият ИР ще ви трябват:
= декларации по 264 от ДОПК;
= данъчна оценка;
= скица;
= документи за собственост;
= всички документи по апорта (от ТР - заверен препис);
= визитка за обратна връзка :)

Ще ви помоля за една услуга, може ли ЕИК на дружеството, че ми предстои апорт, а по новият ред още не съм правила... тази процедура!
chandra
Потребител

Мнениеот inspectora » 11 Фев 2010, 23:26

Djidzafka написа:7. ДТ по сметка на АВ, не по сметка на съдията по вписванията, че ще стане голямо мазало :D

Я да пробва с ДТ по сметка на СВ /а не на АВ/ ;) - може пък и да не искат толкова много документи после ... :lol:
inspectora
Активен потребител

Мнениеот A.Pato » 12 Фев 2010, 11:04

Колеги, не разбирам иронията Ви, обясних, че разполагам и представих в АВп всички документи, които сте изброили, вкл. и декларация по 264 ДОПК от тази година и уведомление по 77, ал. 1 ДОПК, защото прехвърлям предприятие с апорта. Предоставям всички тези документи в оригинал или нотариално заверено извлечение (както е съгласно чл. 73 ТЗ). Проблемът ми е защо уважаемата съдия по вписванията ми иска актуално състояние, което според нея в случая подлежи на вписване и същите тези документи, издадени със заверка от ТР, при положение че няма право съгласно чл. 23, ал. 4 ЗТР.

А за колегата chandra - ЕИК на дружеството е 200989420. Имайте предвид, че мина на магия това дружество поради лееееки несъответствия в устава и оценката на вещите лица, но иначе всички документи, които са Ви необходими, са налице. Желая Ви успех, ако имате нещо да попитате, може да ми пратите и лични.

Благодаря на всички за мненията и помощта.
A.Pato
Потребител

Мнениеот miao » 12 Фев 2010, 16:55

n_ikito написа:
miao написа:Аз имам и друг въпрос към колегите, а именно - къде в Търговския закон е посочено, че при апорт в ООД се изисква дружественият договор да е с нотариална заверка на подписа.

изискването не е в ТЗ, а в Правилника за вписванията.... :lol:

Не съм съгласна. Най-малкото - нотариално завереното извлечение е извършено по нотариален ред. Чл.3 от Правилника за вписванията не е изчерпателен - иначе как се вписват исковите молби и възбраните? Чл. 73 от ТЗ е специален спрямо Правилника за вписванията, и регламентира конкретно реда за вписване на апортна вноска: Когато вноската има за предмет вещно право върху недвижима вещ, съответният орган на дружеството след възникването му представя в службата по вписванията за вписване нотариално заверено извлечение от дружествения договор, а когато е необходимо, и отделно съгласието на вносителя. Органът представя нотариално заверено извлечение от устава и съгласието на вносителя. При вписването съдията по вписванията проверява правата на вносителя.
miao
Младши потребител

Мнениеот A.Pato » 12 Фев 2010, 16:59

Всъщност колега nikito е прав - не се изисква Дружественият договор при апорт на недвижим имот в капитала да е с нотариална заверка на подписа, обикновена писмена форма е достатъчна. В АВп вече се представя нотариално заверено копие от подписания Дружествен договор. (това ми се струва странно поради транслативния ефект на апорта, но така гласи законът, затова и в началото се пообърках)
A.Pato
Потребител

Следваща

Назад към Търговско право