начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Данък при продажба

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Данък при продажба

Мнениеот koser » 03 Мар 2010, 17:32

Здравейте,
предстои ми продажба на земеделски инвентар на стойност под 10хил.лв.Не съм регистриран като търговец,но копувача държи сумата да бъде преведена по банков път с цел да се отчете пред съответните институции.Интересува ме трябва ли да заплатя някакви данъци в/у тия пари.
Благодаря ви предварително.
koser
Нов потребител

Re: Данък при продажба

Мнениеот freelance » 04 Мар 2010, 16:28

Здравейте, приятно ми е да Ви отговоря, че не дължите никакви данъци за тази планирана от Вас продажба :) С едно малко уточнение, освен ако т.нар. от Вас земеделски инвентар не се купува от лице, което упражнява дейност по събиране, транспортиране, оползотворяване или обезвреждане на отпадъци в съответствие със Закона за управление на отпадъците. И разбира се, ако земеделския инвентар не представлява някакъв вид пътно транспортно средство :)
freelance
Младши потребител

Мнениеот koser » 05 Мар 2010, 13:21

Благодаря за отговора.
Става въпрос за оранжерия,а лицето е земедлски производител и настоява плащането да е по банков път.
koser
Нов потребител

Мнениеот socrat » 05 Мар 2010, 14:07

Не забравяйте за ЗДДФЛ Чл. 9. (1) Данъчно задължените лица са длъжни да регистрират и отчитат извършените продажби на стоки и услуги чрез издаване на фискална касова бележка от фискално устройство по ред, определен с наредба на министъра на финансите, освен когато заплащането се извършва по банков път или чрез прихващане.
(2) Данъчно задължените лица, които не са длъжни да издават фискална касова бележка от фискално устройство съгласно ал. 1, издават документ за придобитите от тях доходи от източници по чл. 10, ал. 1, т. 3 и 4, съдържащ реквизитите по чл. 7, ал. 1 от Закона за счетоводството.
т.е. да платите 10% данък в НАП! 8)
"Не може да има безупречно действие, но може да има безупречен извършител."
socrat
Младши потребител

Мнениеот freelance » 05 Мар 2010, 15:07

Не сме забравили :) Но в случая се касае за придобит доход от източник по т.5 :)Така че не палши човека с реквизити по закона за счетоводството :)
freelance
Младши потребител

Мнениеот socrat » 05 Мар 2010, 15:28

Чл. 10. (1) В зависимост от източника видовете доходи по този закон (ЗДДФЛ)са: 1. доходи от трудови правоотношения;
2. доходи от стопанска дейност като едноличен търговец;
3. доходи от друга стопанска дейност;
4. доходи от наем или от друго възмездно предоставяне за ползване на права или имущество;
5. доходи от прехвърляне на права или имущество;

Ако успеете да приравните "продажба на земеделски инвентар" като прехвърляне на имущество!? :D
"Не може да има безупречно действие, но може да има безупречен извършител."
socrat
Младши потребител

Мнениеот koser » 05 Мар 2010, 17:57

Благодаря ви,
Ако приравним продажбата с прехвърляне на имущество няма да имам право да ми се плати(като е доброволно прехвърляне).т.е. Парите не могат да минат по банков път,а на копувача това му е нужно за да се отчете.
koser
Нов потребител

Мнениеот freelance » 05 Мар 2010, 18:47

Косер, нищо не си разбрал, отчуждаването на имущество винаги е доброволно :) Освен в някои други хипотези, но за тях увлекателно разказват други закони :) Продаваш си движимо имущество, получаваш си парите и си ги харчиш със здраве :) Тук с колегата сократ може да поспорим що е доход от стопанска дейност, макар че закона в чл.29 си го е определил :) Не мисля, че оранжерията на косера е произведение на изкуството тип късен Анди Уорхол, нито мисля че е нещо преработено или добито :) Нали колега Сократ :wink:
freelance
Младши потребител

Мнениеот koser » 05 Мар 2010, 21:13

Благодаря на socrat и freelance за изчерпателните отговори и чувството за хумор.
koser
Нов потребител

Назад към Данъчно право