начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Корекция на данък-сгради или такса за битови отпадъци

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Корекция на данък-сгради или такса за битови отпадъци

Мнениеот todorb2000 » 16 Мар 2010, 13:16

Една част от собствениците са заградили част от общите части на етажната собственост/в случая коридорите/ на жилищната сграда, в която живеем, и по този начин ограничават субективното ми право на достъп и ползване на общите части от жилищната сграда. А по закон не трябва да го вършат.
Считам, че по този начин несправедливо ми е определен данък сгради общинските служби, съответстващ на разполагаемата от мен в случая идеална част за ползване от общите части на сградата, спрямо идеалната ми част от общите части на сградата по документ за собственост.
Така тези, които чрез самоуправство, са „присвоили” част от общите части, следва според мен да заплащат по-голям данък или /по вярното е/ такса за битови отпадъци или пък да освободят заетата обща част, от която имат облага.

Следва ли да поискам преизчисление на определения ми от общината данък-сгради и такса за битови отпадъци?

Моля за вашия коментар?
Гражданите са длъжни да спазват и изпълняват Конституцията и законите. Те са длъжни да зачитат правата и законните интереси на другите/чл.58 от Конституцията/
http://www.youtube.com/watch?v=BP7WGKWPZKg
Емил Димитров-Ако си дал…не си живял на празно!
todorb2000
Потребител

Re: Корекция на данък-сгради или такса за битови отпадъци

Мнениеот sunrise » 16 Мар 2010, 14:40

То направо си е :"Без коментар".
Първо, не е работа на Общината да Ви преизчислява общи части, а от друга страна , това ,че някой ги ползва , не Ви прави "несобственик", нито ви освобождава от данъчни задължения.
Има си други начини да се справите със самоуправството, вкл. и един член в НК.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот todorb2000 » 16 Мар 2010, 14:51

Така е, съгласен съм с Вас, но пък защо да не пробвам със жалба за статуквото за ползваните общи части,нали?
Знам и НК, но искам административно-наказателна процедура. Разбирам Вашите сващания.
Аз се жалвам за това, че трябва таксата за битови отпадъци да се корегира на базата на проверка от длъжностно лице от общината.

Иначе жалба до прокурора.
Гражданите са длъжни да спазват и изпълняват Конституцията и законите. Те са длъжни да зачитат правата и законните интереси на другите/чл.58 от Конституцията/
todorb2000
Потребител

Мнениеот todorb2000 » 16 Мар 2010, 15:08

но пък държавните огани са длъжни да бъдат справедливи при определяне на таксите и данъците.., нали?
todorb2000
Потребител

Мнениеот sunrise » 16 Мар 2010, 15:18

todorb2000 написа:Така е, съгласен съм с Вас, но пък защо да не пробвам със жалба за статуквото за ползваните общи части,нали?
Знам и НК, но искам административно-наказателна процедура. Разбирам Вашите сващания.
Аз се жалвам за това, че трябва таксата за битови отпадъци да се корегира на базата на проверка от длъжностно лице от общината.

Иначе жалба до прокурора.

todorb2000 написа:но пък държавните огани са длъжни да бъдат справедливи при определяне на таксите и данъците.., нали?

А, за пробване , може да пробвате всичко, но няма смисъл. Освен това, явно не сте и наясно с термина "административно-наказателна процедура", защото аз такъв в случая не виждам.
Не може да се корегира на базата на такава проверка, защото не е в компетенцията на общината. Вие им предоставяте документ за собственост и Вие декларирате имота си.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот todorb2000 » 16 Мар 2010, 17:26

Да, прави сте.
Но ще опитам по този заобиколен начин да сторя нещо, пък да видим :D

Имам предвид такса смет, но да пробваме!
todorb2000
Потребител

Мнениеот todorb2000 » 16 Мар 2010, 17:40

Това ли имате предвид
Чл. 323. (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г., изм. - ДВ, бр. 62 от 1997 г.) Който самоволно, не по установения от закона ред, осъществи едно оспорвано от другиго свое или чуждо действително или предполагаемо право, се наказва в немаловажни случаи с лишаване от свобода до пет години и глоба до хиляда лева.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г., изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г., изм. - ДВ, бр. 62 от 1997 г.) Който самоволно заеме недвижим имот, от чието владение е отстранен по надлежен ред, се наказва с лишаване от свобода до три години и глоба до петстотин лева.

(3) Деецът не се наказва, ако след предупреждение от съответния държавен орган незабавно възстанови първоначалното фактическо положение.

(4) Разпоредбата на предходната алинея не се прилага, ако деецът след възстановяването извърши отново същото деяние.

(5) (Нова - ДВ, бр. 50 от 1995 г.) Когато деянието по ал. 1 е осъществено чрез сила или заплаха, наказанието е лишаване от свобода до 6 години.
todorb2000
Потребител

Мнениеот sunrise » 16 Мар 2010, 17:46

Точно!
sunrise
Активен потребител

Назад към Данъчно право