начало

ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си

Какво е моето право

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Какво е моето право

Мнениеот kanasta_z » 24 Мар 2010, 15:50

Здравейте,
През 2005г. получих строителна линия издадена от кметството отговарящо за района. Къщата е позиционирана на база на тогава действащия ПУП, направено по реда- дойде геодезист от кметството и заби колчетата. Тъй като съседа ми е поставил ограда м/у двата имота преди 10ина год., която навлиза в парцела ми 1.5метра , се наложи геодезиста да направи справка в кметството и установи,че ако оградата е съобразена с ПУП бих имал отстояние 4 м. Едва тогава ми разреши да строя. Къщата е построена и подготвям док. за акт 16. Сега обаче във влезалия в сила кадастрален план е въпросната ограда е взета като реална граница т.е. сега нямам необходимото отстояние от 4 м.
Какво мога да направя и какви са ми шансовете?
С уважение: Иванов
kanasta_z@abv.bg
kanasta_z
Нов потребител

Re: Какво е моето право

Мнениеот magodeoz » 24 Мар 2010, 16:42

Анализирайте следните две хипотези:
1. Оградата е поставена по имотна граница, но има разминаване между нея и регулационната линия. Тогава става въпрос за неприложена дворищна регулация, чието отчуждително действие е прекратено. За да приложите регулацията в този и вид, следва да сключите със съседа си договор за прехвърляне на собственост в нотариална форма;
2. Има съвпадение между имотната граница и вътрешната регулационна линия, а оградата е поставена произволно, след което е нанесена в кадастралната карта като имотна граница. Такова нанасяне представлява фактическа грешка в кадастралната карта, и може да поискате поправката и по реда на ЗКИР.
Има и трета хипотеза, при която имотната граница и вътрешната регулационна линия не съвпадат, а и оградата се намира на произволно място. В този случай нещата стават още по-сложни. Не повдигам въпроса какво е трябвало да направите след установяване на това несъответствие, но преди да започнете да строите.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 24 Мар 2010, 17:11

magodeoz, изчерпателен си - дума няма, само дето третата ти хипотеза е едно отделно море.
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот magodeoz » 24 Мар 2010, 23:11

Третата хипотеза, ако се окаже вярна, ще покаже на света колко далеч сме стигнали в тази материя - в смисъл - полага ми се едно, владея друго, а съм собственик на трето.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 24 Мар 2010, 23:32

да не говорим за обструктивните възможностти които могат да възникнат
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот anserk » 24 Мар 2010, 23:43

kanasta_z написа:През 2005г. получих строителна линия издадена от кметството отговарящо за района.

Строителна линия не се получава, а се отлага на място с протокол обр.2 в съответствие с трасировъчен план и РС. На този протокол има подпис и печат на общината на две места.
Чл. 156. (1) (Изм. - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) Издадените разрешения за строеж заедно с одобрените инвестиционни проекти, ..............., могат да се отменят само по законосъобразност ................ в 7-дневен срок от уведомяването им по реда на чл. 149, ал. 5. Влезлите в сила разрешения за строеж не подлежат на отмяна.
Освен това до кота 0.00 (в основите) има още един прот. обр.3 с печат на общината и подпис на гл. архитект, че е са спазени отстоянията, съгласно действуващите регулационни планове!
kanasta_z написа:Тъй като съседа ми е поставил ограда м/у двата имота преди 10ина год., която навлиза в парцела ми 1.5метра ,

Не смесвайте обр.2а за ограда (всъщност де факто това е отлагането на имота /парцела/ на място) с трасирането на сградата в имота. Едното има общо с другото, до толкова, че координатите на точките от сградата се изчисляват на база координатите на точки от границите на парцела.
kanasta_z написа:т.е. сега нямам необходимото отстояние от 4 м.

Кога сега - 2005 г. :wink: Ако сградата е изградена по издадените строителни книжа (3 бр.) - проблем с обр. 16 няма да има ! Но имам чувството (професионално изкривяване), че колчетата май са ... и сега ни пречи оградата :wink:
А това, че съществуващата ограда не е на място - това е съвсем друг казус и magodeoz дава хипотези, които трябва да се проверят от специалист черно-на бяло и тогава да се действа по отношение на имота.
anserk
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 25 Мар 2010, 09:56

anserk , искрено ти пожелевам ти да си този "специалист", който ще изчисти всичките хипотези предположени от magodeoz, а аз от дистанция да съветвам, някоя заинтересована страна, как да елиминира всяко твое умопостроение. Ще ти отворя работа за едно десетилетие - стига да има кой да плаща!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот anserk » 25 Мар 2010, 10:11

julyanvonemona написа:ти да си този "специалист", който ще изчисти всичките хипотези предположени от magodeoz,

Не, това не ми е "специалност".
Тия работи (в хипотезите) ги прехвърляме на архитекти, регулатори и юристи.
Те рано или късно излизат на светло за собствениците и почти винаги по време на трасиране.
Успешен ден!
anserk
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 25 Мар 2010, 10:18

anserk, "...рано или късно...", колко рано, или колко късно - когато някой отиде във "вечният парцел", тогава ли?
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот anserk » 26 Мар 2010, 10:39

julyanvonemona написа:anserk, "...рано или късно...", колко рано, или колко късно - когато някой отиде във "вечният парцел", тогава ли?

Ние всички BG се ръководим от принципа (манталитет :D ) "по-добре късно, от колкото никога" и затова ИМОТНИТЕ проблеми се предават по наследство и се решават почти винаги на части от ТРИ поколения :oops:
anserk
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 26 Мар 2010, 11:06

anserk, точно това имам предвид като осмислям цялостните хипотези предложени от magodeoz и когато ти съобщих, че ще ти създам работа поне за едно десетилетие.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Назад към Строителство и регулация