начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Неизплатени данъци

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Неизплатени данъци

Мнениеот curse » 29 Мар 2010, 17:55

Здравейте!

Въпросът ми е следния. Имам натрупани данъчни задължения (данък сгради, такса смет + натрупани лихви) за период от над 10 години на недвижимо имущество. Знам, че е малко стряскащо но така се получиха нещата за съжаление :(. Като се посъветвах тук там разбрах, че съществува такава постановка, тоест за неизплатени задължения (от над 5 години с изтекъл срок на давност) не носиш отговорност и се заплащат само задълженията от последните 5 години. Искам да попитам това вярно ли е и може ли да се приложи в моя случай? Още повече, че в 3 членното ми семейство в момента имаме един студент, един работещ, и един пенсионер с трета категория инвалидност и общо взето - нямаме сериозни доходи за да изплатим всички задължения. Може ли да кандидатстваме за преизчисление на данъка на базата на една от изброените причини и ако да, какво трябва да направим? По-скоро ме интересува въпросът за давността, защото това наистина ще е едно голямо облекчение. Тъй като данъчните облекчения за инвалиди наистина са минимални за съжаление и те не ме устройват.
А също така да ме насочите към подходящ вещ в тази област адвокат в София, да се консултирам ще съм ви много благодарна.
Благодаря предварително и ще очаквам отговорът ви
curse
Младши потребител

Re: Неизплатени данъци

Мнениеот milletti » 29 Мар 2010, 18:45

Темата е дискутирана десетки пъти и не само тук. Ето Ви малко инфо по интересуващия Ви въпрос:
http://www.legalworld.bg/show.php?storyid=12813
От две злини, изберете по-интересната.
milletti
Потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 29 Мар 2010, 19:29

Доколкото не се преследват в момента масово, такива задължения не се дават за изпълнение. Има много натрупани борчове, въпросът е и политически. Но само по себе си давността е сложна - защото като тръгнеш да оспорваш ще направят досие за изпълнение. Имате шанс да оспорите давността, но не е толкова лесно.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот curse » 29 Мар 2010, 20:43

Добре, а тогава какво да правя в този случай ? Аз така или иначе го изплащам на части това задължение (започнах от последните 2-3 години) обаче, колкото и да събирам и внасям в близките поне 5 години както го смятам няма да се издължа напълно, абсурд. Да предприема ли нещо (тоест да се консултирам с адвокат да предприеме нещо, има ли смисъл въобще) или просто да продължавам така.. да поддържам нивото с откъслечни вноски, колкото да не се увеличава задължението. Друг изход не виждам...
То така или иначе, доста трудно май става принудителното изпълнение или се лъжа? Аз досега не съм чула за такива хора, че даже и богаташите трудно ги ловят, та какво остава за обикновените хора. Ама знае ли човек какви времена ще настанат ? :roll: Съвети ?
curse
Младши потребител

Мнениеот katerinakuch » 30 Мар 2010, 16:32

Продължавайте да плащате. Трябва да се гордеете с това, най-малкото, защото изпълнявате своите задължения към държавата.
Що се касае до студента в семейството Ви/независимо от пола му/, то мисля, че той/тя/ също би следвало отдавна да е започнал вече някъде да работи/или да получава стипендия/, за да не Ви бъде във финансова тежест. Почти всички студенти, които познавам и следват под формата на редовно обучение, успяват да си намерят подходяща работа. Просто е необходимо желание и трудолюбие.
katerinakuch
Активен потребител

Мнениеот curse » 30 Мар 2010, 23:22

Абе аз се чудя... вие адвокати ли сте се събрали тука или морални съдници и критици ? Да ви имам и "правните съвети и адвокатско мислене" с извинение.... чудя се само ако някой ви наеме и ви ПЛАТИ как действате, от "ваша" гледна точка или тази на клиента.. странна работа е това ей.
п.с. може ли да ми дадете линкове с обсъждани подобни тематики и полезна информация по случая
curse
Младши потребител

Мнениеот countessbathory » 31 Мар 2010, 11:29

ааа, моля ви, тук освен водени от МОРАЛА, /който очевидно на вас ви липсва,/ правни съдници има и ДСИ и ЧСИ или разбираемо за вас: БИРНИЦИ, така че по- полека с обидите, за да не ви потропат ПО- СКОРО на портичката.
ps. Иначе моя съвет е да не продължавате да плащате, нали ще ви вземат само миризливите черги! :mrgreen:
countessbathory
Младши потребител

Мнениеот katerinakuch » 31 Мар 2010, 15:55

curse написа:Абе аз се чудя... вие адвокати ли сте се събрали тука или морални съдници и критици ? Да ви имам и "правните съвети и адвокатско мислене" с извинение.... чудя се само ако някой ви наеме и ви ПЛАТИ как действате, от "ваша" гледна точка или тази на клиента.. странна работа е това ей.
п.с. може ли да ми дадете линкове с обсъждани подобни тематики и полезна информация по случая

Разбирам реакцията Ви. Така е - за съжаление много хора не обичат да им се казва истината.
katerinakuch
Активен потребител

Мнениеот curse » 31 Мар 2010, 17:46

Вие сте луди в този форум... какво озлобление само :o хахаха
curse
Младши потребител

Назад към Данъчно право