начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

"Трайно уреждане по смисъла на закона"

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

"Трайно уреждане по смисъла на закона"

Мнениеот julyanvonemona » 10 Май 2010, 20:36

Уважаеми форумци, Направо към въпроса! По начало има ли резон в трайното уреждане на материята, уредена сега в действащия чл.110 ал.1 наредба №7 ПНУОВТУЗ До тук ще приведа мнението на magodeoz създадено във връзка с дебат по друга тема.Ето го:
Според скромното ми мнение няма никаква логика в такова императивно изискване, колкото и "трайно" да се старае колективният мозък на законодателя да уреди тези подробности от ежедневното ни битие. Достатъчно е да се огледаме как стои въпросът в близки и далечни нам страни. Впрочем, лежерното отпущение да могат да се обединяват пространствено кухни с други помещения е сравнително отскоро, ако не се лъжа. Погледнете на жилището като на един продукт, машина, ако щете. Представете си например следната формулировка в някой закон или подзаконов нормативен акт: "Всеки компютър се състои най-малко от електронни компоненти, затворени в кутия, монитор, клавиатура и мишка, както и най-малко едно периферно устройство, разположено в или извън кутията. Посочените части могат да се обединяват пространствено, с изключение на клавиатурата и мишката". Или друг пример: "Всеки автомобил трябва задължително да има багажник, разположен в или извън купето". Просто няма смисъл наличието на складово помещение към жилището да е императивно изискване.

Според мен сърцевината на проблема се състои в това какво евентуално законодателя преследва да реши във времето с оглед евентуално възникване и развитие на бъдещи проблеми
Пример: С чл.18 ал.2 и 3 ЗУЗСО законодателя задължи (по мое мнение твърде късно) с инвестиционните проекти да се предвиждат задължителни гаражи и паркоместа и същевременно разпореди създадените такива да не могат да променят предназначението си. До колкото мога да надниквам в кухнята по работата за изменението на ЗУТ, нормотворците май ще предложат механично да пренесат (по стар навик - още от 1938г. насам) тези норми в ЗУТ и ще създадат поредната каша (ако е необходимо ще дам пояснения)
В контекста на посочения пример считате ли Вие magodeoz че изтръгването на определени компоненти от ал.1 на чл.110 Наредба №8 няма един ден да доведе до включването им отново след мреме в легислатурата поради възникнали общи (за голям кръг хора) проблеми и не е ли този подход верния при определението наречено трайност във времето
Втори пример: Да кажем появата на жилища без складови помещения да доведе в бъдеще до изнасянето на голям брой лични вещи по стълбищата, нещо което и сега се случва.
въобще не ми се мисли за ЗЕС
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Re: "Трайно уреждане по смисъла на закона"

Мнениеот magodeoz » 10 Май 2010, 22:35

Да изнесеш непотребните си лични вещи на стълбището е въпрос на манталитет, който не може да бъде променен чрез косвена административна принуда, каквато е изискването за наличие на складово помещение към жилището. За съжаление - вместо нещата да се осъвременяват в посока на последователна абдикация на държавата от личния живот на гражданите за сметка на навлизане на определени пазарни механизми, изразени, ако щете, и чрез нови ценностни категории - нещата се влошават (в смисъла на лозунга "Всяко яйце - бомба, и т. н." - за който го знае). Безумното изискване на ЗУЗСО по отношениена гаражите и паркоместата (които дори нямат нееднозначен юридически статут) за съжаление, ще се пренесе и в ЗУТ, и така държавата майчица ще се погрижи, например, аз към къщата си на село, насред два декара двор, да си имам мазенце и гаражче - и двете без право да им променя легално предназначението - в механа и работилница, да речем.
Според мен - трайно във времето следва да се отърсим от тези рецидиви, така да ги наречем, и по други начини да накараме гражданството да порасне, а манталитетът - да се цивилизова. Може (кой знае) след това да го последва и мисленето на юристите - законотворци.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 10 Май 2010, 23:53

Според мен - трайно във времето следва да се отърсим от тези рецидиви, така да ги наречем, и по други начини да накараме гражданството да порасне, а манталитетът - да се цивилизова

magodeoz, даваш ли си сметка, че говориш за революционен метеж, нямащ нищо общо с трайното уреждане... Задействай причинно-следствените връзки и ще се убедиш че съм прав.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот magodeoz » 11 Май 2010, 10:11

Давам си сметка за какво става въпрос, но то няма нищо общо с революции и метежи, както и императивното изискване за наличие на мазе няма нищо общо с трайното уреждане на обществените взаимоотношения.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 11 Май 2010, 10:48

Добре де! Ти говориш за накарване на голяма обществена група лица "по друг начин ......и т.н. и т.н. Това няма как да стане освен чрез някакви норми които да "накарат" тази обществена група (стадо) в кошарата. Тези норми може и да са извън материята по ЗУТ, ама са си бая силова репресия. В този смисъл ти говоря за "революционен метеж"! Анадън му?!
Интересно ми е как ти в други случаи си толкова прецизен и чувствителен към алюзиите, а в този се държиш като "голям камък"
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот magodeoz » 11 Май 2010, 11:28

Анламак. Тези норми, в това число и репресивните, и сега си ги има. Да не би липсата на достатъчно складова площ да е основание да си складирам боклуците у комшията? Изобщо това и подобни нему изисквания са смехотворни, и тук аз не виждам предмет на спор. Явно никой в държавата не се е сетил, че може да се въведе изискване във всяко жилище да има задължително детска стая (без право да се ползва с друго предназначение, разбира се), и така да преборим демографската криза.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 11 Май 2010, 12:14

Мълчи не думай! Вече има един сетил се за това! :D. Застъпвам гледище в духа на британския консерватизъм (любима държава!), според което нормата по .110 ал.1 НАРЕДБА №7 ПНУОВТУЗ някак си действа в правния пък и в материалния мир. Защо да я изтръгваме, като не пречи а в известни случаи даже помага. Така или иначе тя трайно вече 50г. (още от времето на СПН и ППИНМ) е уредила някакъв режим. Щом с него се съобразяват значи е стабилен. За мен предимно в този ред на мисли се постига трайно уреждане, независимо, че се базира на "неправилни", но пък в замяня на това устойчиви нагласи! За да не остана неразбран ще кажа че като всичко на този свят и устойчивостта на нагласите е релативна във времето. Няма как тя също е подложена на различни ерозионни фактори, така че в един момент нормата може и да се обезсмисли. Нека обаче намесата на законотворците да се съобразява с темпвете на ерозията, а не от "принципни" позиции!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот magodeoz » 11 Май 2010, 12:46

Всяка норма, създавана някога, е творена с претенциите да урежда трайно някаква материя в правния или материалния мир. Щом застъпвате еволюционни, а не революционни позиции - така да бъде, няма да споря. Отпадането обаче на една норма винаги е революционен акт, и смятам, че моментът за отпадане на тази конкретна норма (а и на някои други) е отдавна настъпил, и упоритото и рециклиране създава повече проблеми, отколкото решава такива. Трайно, имам предвид.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот Melly » 11 Май 2010, 13:08

Трайността в преходността... Неумолим закон на природата! :D
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот magodeoz » 11 Май 2010, 13:42

По-скоро преходността е трайно явление, ако мога така да се изразя.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 11 Май 2010, 15:04

Щом си служиш със сравнителната форма "по-скоро" има хляб в тебе! Иначе оставяш впечатлението за схоластик, където юриспруденцията
е религия.
За да оттегля това обвинение употребеният от тебе цитат
Всяка норма, създавана някога, е творена с претенциите да урежда трайно някаква материя в правния или материалния мир
следва да изглежда така:
Всяка норма, създавана някога, се предполага да е творена с претенциите да урежда трайно някаква материя в правния или материалния мир.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот magodeoz » 11 Май 2010, 15:27

Забележката е правилна. Не можем да надзърнем във вътрешния мир на твореца. Можем само да анализираме творенията му. А анализът показва голяма вероятност за степента на категоричност.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 11 Май 2010, 16:40

Отивам да поствам в темата на аspida за да дам практически данни за следващ анализ
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот anserk » 11 Май 2010, 18:01

Имам какво да ви споделя по темата и то с ракетен обстрел по ... :D :D :D
Но..., водя война на няколко фронта (институции) с променлив успех и малко като се освободя ще си излея .... в/у вас, ако позволите :lol: :lol:
Много моля, един архитект от форума, да си припомни какво е учил и какво му е призванието, като мине фронта и обясни (в ЛС) на правната мисъл основните правила на архитектурата, залегнали в законите и наредбите, отнасящи се до УСТРОЙСТВО НА ТЕРИТОРИИТЕ (ЗУТ)!
И без намеци за манталитет BG, защото си ни е много добър, върши ни работа по света и искаме не искаме го предаваме на следващите поколения :idea:
Приятна дискусия!
anserk
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 11 Май 2010, 18:07

anserk, а ти научи ли се да...мислиш?
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот anserk » 11 Май 2010, 19:02

По-добре лош закон, отколкото никакъв!
Аз "прилагам" (по-вярното е "опитвам се") на практика закони и наредби, като се стремя глупостите по тях да ги избягвам или прикривам!
Не се оплаквам! Това ми е работата !
anserk
Активен потребител

Мнениеот magodeoz » 11 Май 2010, 22:21

anserk написа:По-добре лош закон, отколкото никакъв!

Това ми звучи малко като "по-добре тъп остен, отколкото никакъв". Дано не се почувства някой засегнат - просто не можах да се въздържа.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 13 Май 2010, 22:22

Блестящо magodeoz, с такова елегантно чувство за хумор хвалиш всички нас останалите, че не случайно посочих че циганката се е оказала жива. Тук е редно аз да подхвърля репликата "да не би някой да се засегне"
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот magodeoz » 13 Май 2010, 23:50

Благодаря, ако това е комплимент. Ако не е - пак благодаря, помага да държим маркучите в изправност.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 14 Май 2010, 10:24

magodeoz,Като се вгледам в твоя цитат а именно
"по-добре тъп остен, отколкото никакъв".
се питам не мислиш ли че затъпяването на остена е довело да загрубяването на кожата и хващането на "мазол". Не намираш ли че това е една не лоша последица от взаимодействието остен-гьон
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Следваща

Назад към Строителство и регулация