- Дата и час: 25 Ное 2024, 07:00 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Към специалистите по Зут
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
20 мнения
• Страница 1 от 1
Към специалистите по Зут
Здравейте !А ето и нашия проблем 1957 г двама от нашите дядовци купуват по 400 м2 и така с първата Улично -дворищна регулация ги обединяват и образуват едно общо дворно място .Като съответно се уреждат сметки по регулация и тн .Ние пазим дори протоколите с който са уредени сметкитеза регулация .1970 започват строеж с всичките му изисквания имаме протоколите за сграда и ограда .До тук всичко е наред обаче 1977 има нова регулация която е само Улична и е отменена по отношение на дворищната .Но от тук нещата се променят нашия имот до 1975 е бил789 м 2,но след тази регулация в която нашия имот и имота зад нас ги обединяват в един и ги включват в парцел за ком инд жилищно изграждане ,като имотните граници трябва, и ми е написано ,че са тези по регулацията от 1964, но неса и това е видно от скица от 1981 .След това обаче 1990 е отменен терена за инд ком изграждане И така през 1998 г една от собственичките, решава да прехвърли на сина синът и , и когато отива в общината им издават скица за 660 м на въпроса ,защо имота ни е толко, отговорили, че 1990 г е минала регулация с която ни е отнето и ,че е минал срока за обжалване ,но как човек да обжалва ,като никой не го е уведомил .От общината казаха,че не са длъжни да ни уведомяват защото били написали на таблото пред общината .И така проблема е там,че 2007 г изведнъж идва геокат и поставя колчетата на комшииката буквално на стапалото на входната ни врата обаче казуса е ,че по скицата дадена от общината трита метра от къщата си ги има .Не ни обръщат внимание тъй като те вече са им издали разрешение за строеж на ограда и като се оплакахме ,че навлиза в имота ни, тези от незаконно стройтелство,казаха ние да го докажем, непожелаха дори да дойдат да видят .А къщата ни е на 3 ет и сутерен В момента минаваме през козя пътека, за да влезем в дома си .Консултирахме се с адвокат ,но тя иска да направим нова експертиза тъй като предната която я изготви един виден архитект, не е направенна както трябва и ние пак трябва да платим още 300 лева .Та въпроса ми е може ли някой да ти продаде имота без да знаеш .чл. 15 от Зут гласи че ведъж урегулиран поземлен имот не подлежи наследващо урегулиране освен с писмено нот. заверени подписи от соб .И защо те ни намаляват имота още 1977 по графични данни, това е видно като наложиш скицата от 75 върху тази от 1981 ,а и защо твърдят, че е от 1990 . Има и един друг момент ,че близо 20 години те не са си взели придаваемите части и не са ги платили ,така регулацията става неприложена ,обаче аз имам съмнения , че това става с тази регулация, точно заради скицата от 81г,когато дойдоха да градят, ни бутнаха външната тоалетна понеже няма 3 м от оградата , ами по тази логика ,сега трябва да бутнът и къщата ни .
Последна промяна ioanna198 на 22 Май 2010, 16:42, променена общо 4 пъти
- ioanna198
- Нов потребител
Re: Към специалистите по Зут
ioanna198, Пуснете си личните съобщения
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
Става въпрос за Банкя
- ioanna198
- Нов потребител
ioanna198,следва да изясните.
Посочете с какъв акт е отменена дворищната регулация. Единствената възможност е била тя да е била аобжалвана по реда на чл.138 ЗТСУ (в периода ДВ. бр.87/84г до дв.бр 31/90г. в последствие отменен) и да не е влязла в сила. Това обаче е малко вероятно, защото Вие пишете че вашия и парцела зад вас :До тук всичко е наред обаче 1977 има нова регулация която е само Улична и е отменена по отношение на дворищната няколко въпроса:
което означава, че не става въпрос за застроитилин и регулационен план по чл.21 т.2 ЗТСУ (до изменението му ДВ.бр.34/2000г.), а става въпрос за застроителен и регулационен план почл.23 ЗТСУ, където дворищната регулация въобще не е имала отчуждителното действие по чл110 ЗТСУ (отменен), до колкото това въобще може да се счита дворищна регулация.... ги включват в парцел за ком инд жилищно изграждане...
по какъв начин и с кой план?....Изяснете си дали за Банкя има одобрена кадастрална карта и пак заповядайте!След това обаче 1990 е отменен терена за инд ком изграждане
-
За землищата на гр. Банкя, с. Иваняне и с. Клисура кадастралната карта е в процес на изработка от фирма "Геопланпроект" ЕАД - гр. София. За другите части на Банкя няма открита процедура за изработка на КККР по ЗКИР.
- magodeoz
- Активен потребител
Благодаря за информацията. В случая май е по добре да не е изработена.
-
1957 г. Двама дядовци купуват по 400 кв. м; Вероятно от някоя банкянска ливада.
1964 г. Имотите на двамата дядовци се обединяват с план за регулация. Образуван е съсобствен имот. Сметките по регулация са уредени. Общата площ на имота е 789 кв. м; Разликата до 800 кв. м вероятно е отишла за улица.
1970 г. Започва строеж на сграда и ограда. Има протоколи за стр. линия и ниво.
1977 г. Нова регулация. С нея въпросният имот се обединява с този зад него, и двата заедно образуват парцел за "комплексно индивидуално жилищно изграждане". Ех, че фантазия са имали по времето на социализма;
1990 г. Нова регулация. С нея парцелът се редуцира до 660 кв. м. Не е ясно за сметка на какво. Но за каквото и да е, тази регулация не е приложена;
2007 г. Комшийката има издадено разрешение за строеж (неизвестно за какво). Идва Геокад и забива колчетата на комшийката на стъпалото на входната врата. Може да се предположат три основни варианта относно причините за настъпването на това събитие:
1. Грешни кадастрални / регулационни данни. Не се случва за първи път, но процедурата по ПКО е дълга, тромава и нервообразуваща.
2. Грешка в отлагането. Също не се случва за първи път. Ако комшийката е повикала Геокад, насрещната страна не е лошо да повика някой друг. Така се подобрява взаимният контрол между правоспособните по ЗКИР лица, а и влияе благотворно на конкуренцията в бранша.
3. Потърпевшата дълги години е владяла чужд имот, може и несъзнателно. В тази хипотеза нещата леко се усложняват, тъй като съществува вероятност спорът да прерасне в спор за собственост.
Казусът се усложнява от наслагването на неблагоприятни събития: арогантност и бездействие от страна на органа за административен контрол, слаба или никаква компетентност на наетите по случая консултанти и процесуални представители – такива неща. Другите намесени в изложението факти и твърдения – покупко-продажба на недвижим имот без знанието на собственика, чл. 15 от ЗУТ, "смаляването" на имота по графични данни, както и похвалното дело по премахването на дворния нужник – май нямат отношение към случая.
А Вие, ioanna198, всъщност какво питахте?
1964 г. Имотите на двамата дядовци се обединяват с план за регулация. Образуван е съсобствен имот. Сметките по регулация са уредени. Общата площ на имота е 789 кв. м; Разликата до 800 кв. м вероятно е отишла за улица.
1970 г. Започва строеж на сграда и ограда. Има протоколи за стр. линия и ниво.
1977 г. Нова регулация. С нея въпросният имот се обединява с този зад него, и двата заедно образуват парцел за "комплексно индивидуално жилищно изграждане". Ех, че фантазия са имали по времето на социализма;
1990 г. Нова регулация. С нея парцелът се редуцира до 660 кв. м. Не е ясно за сметка на какво. Но за каквото и да е, тази регулация не е приложена;
2007 г. Комшийката има издадено разрешение за строеж (неизвестно за какво). Идва Геокад и забива колчетата на комшийката на стъпалото на входната врата. Може да се предположат три основни варианта относно причините за настъпването на това събитие:
1. Грешни кадастрални / регулационни данни. Не се случва за първи път, но процедурата по ПКО е дълга, тромава и нервообразуваща.
2. Грешка в отлагането. Също не се случва за първи път. Ако комшийката е повикала Геокад, насрещната страна не е лошо да повика някой друг. Така се подобрява взаимният контрол между правоспособните по ЗКИР лица, а и влияе благотворно на конкуренцията в бранша.
3. Потърпевшата дълги години е владяла чужд имот, може и несъзнателно. В тази хипотеза нещата леко се усложняват, тъй като съществува вероятност спорът да прерасне в спор за собственост.
Казусът се усложнява от наслагването на неблагоприятни събития: арогантност и бездействие от страна на органа за административен контрол, слаба или никаква компетентност на наетите по случая консултанти и процесуални представители – такива неща. Другите намесени в изложението факти и твърдения – покупко-продажба на недвижим имот без знанието на собственика, чл. 15 от ЗУТ, "смаляването" на имота по графични данни, както и похвалното дело по премахването на дворния нужник – май нямат отношение към случая.
А Вие, ioanna198, всъщност какво питахте?
- magodeoz
- Активен потребител
Искам само да вмъкна, че в експертизата, която ми изготви един архитект пише в точка 3 .С кадастралния план послужил за основа за изработване на регулационен план през 1964 г ,двата имота се обединяват от по 400 м2 образуват общо дворно място с пл № с обща площ от 800м. Не става ясно дали този кадастрален план е бил одобрен или е послужил само за основа на регулациония. Аз не съм веща по тези въпроси за това се обръщам към вас. Така значи от общината скицата ми от към входа е с 3 м отстояние и по копие от цифровия кадастър на София пак си го има отстоянието, но все пак оградата не е сложена там. От Гео кат ни казаха ,че те мерят по Гис и това е което излиза при тях и ,че имало несъответствие в плана от Гис и този в общината , че общината не си била свършила работата ,че няма смисъл да ни вземат парите, защото при тях това излиза .Златанов ни даде копие от Комбинирана скица от Гис в която Актуалния кадастър е по тази ,която е и от общината ,но има една зелена линия кото минава пред входа която пише ,че е стар кад и стара регулация и Гео кат са дали там линията за ограда И за мен всичко е така, проблема е ,защо Златанов слага оградата по стара р и стар к и дали този стар к и стар р са одобрени или са не одобрени .И дали Гис е оснавна институция по която се замерват имотите.
Последна промяна ioanna198 на 25 Май 2010, 14:49, променена общо 1 път
- ioanna198
- Нов потребител
Пътят по който сте тръгнала от т.А (вашият проблем) до т.В (решението му е) още от самото начало на поставената тема-въпрос очертава другото трасе, ако ме разбирате...
В случай, че не сте ме разбрала, ioanna198 - продължавайте сказката. Отвреме навреме ще ви прочитам. Може пък и аз да науча още някой и друг детайл, знае ли се.
В случай, че не сте ме разбрала, ioanna198 - продължавайте сказката. Отвреме навреме ще ви прочитам. Може пък и аз да науча още някой и друг детайл, знае ли се.
-
Melly - Старши потребител
"2007 г. Комшийката има издадено разрешение за строеж (неизвестно за какво)".Аз поисках да видя разрешението за ограда и си записах по кои чл е позволена чл.147 ,ал. 1, т. 7 и чл. 48, ал. 1, това аз успях да запиша ,за малкото време през което имах възможност.А те са за ограда .
Последна промяна ioanna198 на 23 Май 2010, 11:47, променена общо 3 пъти
- ioanna198
- Нов потребител
ioanna198 написа:"2007 г. Комшийката има издадено разрешение за строеж (неизвестно за какво)".Аз поисках да видя разрешението за ограда и си записах по кои чл е позволена чл.147 ,ал. 1, т. 7 и чл. 48, ал. 1, това аз оспях да запиша ,за малкото време през което имах възможност.
Е, и?
Тази тема започна да приема облика от тема във форума "НА мама".
МЪКА, мъкаааааааааааааа...
-
ioanna198, върнах отговор на ЛС.
Тук ще съм по-щадяща.
Уточняването на факти по вашите твърдения има смисъл само в съдебната зала.
Сега ясна ли съм?
Тук ще съм по-щадяща.
Уточняването на факти по вашите твърдения има смисъл само в съдебната зала.
Сега ясна ли съм?
-
ioanna198 написа:Искам само да вмъкна, че в експертизата, която ми изготви един архитект пише в точка 3 .С кадастралния план послужил за основа за изработване на регулационен план през 1964 г ,двата имота се обединяват от по 400 м2 образуват общо дворно място с пл № с обща площ от 800м. Не става ясно дали този кадастрален план е бил одобрен или е послужил само за основа на регулациония.
Въпросът, който архитектът - експерт не е изяснил в експертизата, би трябвало да бъде ясен на всеки, що-годе запознат с процедурите по ЗТСУ и ППЗТСУ. Там, в чл. 20 (2), пише, че ако кадастралният план не е бил одобрен до изработването на регулацията, той се одобрява едновременно с нея.
Доколкото по-новите регулации (от 1977 и от 1990) не са приложени - няма основание да се отлага имотна граница по тях преди да е проведена процедурата по §8 (2), т.1 от ПР на ЗУТ.
- magodeoz
- Активен потребител
magodeoz отново ще ти се наложи да хвърлиш фасула, защото до сега не е изяснено дали не става въпрос за отлагане на място на строителна линия по неприложена регулация, въпреки изричната забрана на §8 ал.5 ПР на ЗУТ
-
Фасула ще си го ползвам по предназначение. Това, последното, е повече от предположение.
- magodeoz
- Активен потребител
magodeoz, дори и да е повече от предположение съвсем не е изключено повярвай ми! Имам предвид отлагането на неприложена регулация! Аз знам какво може да изникне в общинарските мозъци.Обърни внимание вместо приралагемното общински аз съзнателно и целенасочено употребявам прилагателното общинарски!Това както веднъж ти каза никак не е случайно!
-
В такъв случай, за ioanna198 е по-добре да изчака материализирането на оградата, за да боли повече, като се маха.
- magodeoz
- Активен потребител
По отговор на общината на другия засегнат имот от другата страна ,пише ,че през 1980 г по заповед на началника на Уаб е одобрено изменение на регулацията от 1977 като частта в кв 5 за улица и озеленяване е премахнат и всъщност тогава е отреден парцела за инд ком изграждане на неиния парцел ,след това пише ,че 1990 е отменен , но това го пише за неиния имот но ние сме съседни имоти и може би с тази заповед е отменена 1977 по отношение на дворищната , незнам то всеки път отговорите на общината са различни в първия отговор ми пишат, че няма никакви кадастрални и регулационни промени по нашия имот в следващия отговор пише че е с променени граници с заповед от 1977 и с частично изменение на регулациония план от 1990 . А архитекта в експертизата пише ,че 1977 е само за улична регулация и е отменена по отношение на дворищната от всички тези отговори се обърквам и незнам кое е истина.
- ioanna198
- Нов потребител
Нищо де, не се отчайвай. Както е казал народът - "Луд умора нЕма"
-
ioanna198 - Вие май не разбирате. Няма никакво значение кой кога и какво е одобрил, отменил, забранил и т. н. По отношение на регулацията - валидна е само онази, която е приложена, а това означава с уредени сметки. Помните ли - от първия Ви пост: "Ние пазим дори протоколите с който са уредени сметките за регулация..."
- magodeoz
- Активен потребител
20 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Строителство и регулация
|
|