начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Еин особен случай

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Еин особен случай

Мнениеот aspida » 27 Май 2010, 12:54

Реституиран е имот в който преди реституцията държавата е дала ОПС. Обекта по ОПС е изграден при спазване изискването на закона. Поради големината на реституирания имот, в него чрез ПУП е предвиден нов режим на застрояване. Соред ПУП на заварената сграда в УПИ не е предвиден режим за запазването и. В момента според предвижданията на ПУП се изгражда новата сграда. При разговор с консултанта-надзорник се изясни, че той няма да направи необходимото докато не се изпълнят условията заварената сграда да се премахне съгласно издаденото разрешение за строеж и ЗУТ. Как ще стане това обаче не ми е ясно?
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
aspida
Потребител

Re: Еин особен случай

Мнениеот magodeoz » 27 Май 2010, 14:13

Ако става въпрос за практическата страна на нещата, това става с булдозер или с бригада цигани. Иначе моментът за запазване на заварената сграда е бил при процедиране на ПУП. Сега остава алтернативата с ИПЗ и РУП по чл. 36 (1) от ЗУТ. При всички случаи обаче собственикът на сградата си запазва правото на строеж (чл. 66 (2) от ЗС), за което следва да бъде обезщетен по подходящ начин.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 27 Май 2010, 14:33

Да ама предвижданията на на ПУП-а не включват запазването на сградата, а и не виждам кой точно от текстовете на чл.134 ЗУТ ще влезе в употреба за да се аргументира едно ЧИ на ПУП-ПЗ
Последна промяна julyanvonemona на 27 Май 2010, 14:50, променена общо 1 път
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот magodeoz » 27 Май 2010, 14:43

Чл. 134 (2), т. 6. Ако пък няма съгласие - къщата се бута след подходящо обезщетение.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 27 Май 2010, 14:54

В чия тежест ще е обезщетението?
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот magodeoz » 27 Май 2010, 15:18

Де да знам? Може би в тежест на реститута. Пък и как е възстановен застроен имот - кой да ти каже?
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 27 Май 2010, 15:30

Вероятно по ЗВСОНИ
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот magodeoz » 27 Май 2010, 16:35

Чудесно! Противопоставими права, решаване на спора по общия исков ред - и чак тогава идва бригадата цигани. Интересно, къде е блял през това време собственикът на заварената сграда? Веднъж му е обявен ПУП, втори път - разрешението за строеж.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот aspida » 27 Май 2010, 17:18

Тук най вероятно ще постигнат съгласие за промяна на действащия ПУП по чл.134 ал.2 т.6 ЗУТ. Защото перспективата за искови производства е нескончаема. Само като си спомня за едно исково производство което аз самата водих във връзка с един наследствен имот - нямам думи. Два лева дадох да се хвана, 5 лева - да се отърва. Не знам дали ще им стигнат разстоянията, иначе ще им трябва и РУП!
Аватар
aspida
Потребител

Мнениеот magodeoz » 27 Май 2010, 17:25

Особеният случай се оказа прост - честито!
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот oleandar » 28 Май 2010, 13:09

aspida написа:Реституиран е имот в който преди реституцията държавата е дала ОПС. Обекта по ОПС е изграден при спазване изискването на закона. Поради големината на реституирания имот, в него чрез ПУП е предвиден нов режим на застрояване. Соред ПУП на заварената сграда в УПИ не е предвиден режим за запазването и. В момента според предвижданията на ПУП се изгражда новата сграда. При разговор с консултанта-надзорник се изясни, че той няма да направи необходимото докато не се изпълнят условията заварената сграда да се премахне съгласно издаденото разрешение за строеж и ЗУТ. Как ще стане това обаче не ми е ясно?

Чия собственост е зградата? Съгласно ЗУТ ясно е записано в кои случаи се прави отчуждаване и по кой ред.
oleandar
Младши потребител

Мнениеот aspida » 28 Май 2010, 15:20

Заварената в имота сграда е на този комуто е отстъпено право на строеж. Новостроящата се сграда е на собственика на реституирания имот и на негови правоприемници.
Аватар
aspida
Потребител

Назад към Строителство и регулация