начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Предстои ми да правя ПУП за два квартала

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Предстои ми да правя ПУП за два квартала

Мнениеот julyanvonemona » 18 Май 2010, 17:51

Малък планински град някъде из България. Предстои ми да правя ПУП за два квартала.Инспирирал съм кмета да издаде заповед по чл.135 ал.4 с мотивирано предписание, където да бъде посочено основание §8 ал.2 т.т.2 или 3 ПР на ЗУТ и във двата случая имам решиния благоприятни за възложителите. Възлагането е от частни лица но моят и интереса на възложителите диктува в този случай да стоим зад гърба му. Знам и в двата случая какво и как да бъде поискано. И в двата случая обаче опираме до кадастър. За градът няма влязла в сила кадастрална карта. Действащият ЗРП е от 1987 , предходният - от 1974 има и още по- стар. Двата квартала в момента се състоят от по два мега дворищнорегулационни парцела- бивша съсобственост - отпаднала съгл.§8 ал.1 ПР на ЗУТ. Всеки един от парцелите е от по 12 до 17 отделни имота. Далече назад във времето-1932г един основен наследодател е разпределил ливадата си на двама низходящи наследници( има документ). Днес тази нива е превърната във сбор от имонтите на низходащите през две поколения наследници и трети лица. В разписните списъци към плановете от 1974 и от 1987 за отделните имоти почти няма данни как са възникнали. Тук там (общо 3 нотариални акта) се съобщава за НА по обстоятелствена проверка. Повечето от имотите които са в плана са материализирани чмрез подпорни зидове прерастващи в дебели каменни огради. може да се мисли, ама не е сигурно за придобивна давност връзка с чл. 181 ал.1 от отменения ЗТСУ или за аналогични текстове от ППЗПИНМ ама нищо не е сигурно:
Въпрос
Ако кмета издаде заповедта по чл.135 ал.4 ЗУТс мотиви по §8 ал.2 ПР на ЗУТ без да уточнява точките и ако аз направя ПУП отчитайки заварения кадастър - този с плана от 1987г. като се облягам на него, какви са шансовете за успех този план да мине при обжалване в съответния АС, ако се получи жалба с мотив че нямам право да се облягам на заварения кадастър, тъй като той не представлява кадастрална карта. Както е известно чл.16 ал.2 (ако прибегна към §8 ал.2 т.2 ПР на ЗУТ) изисква задължително такава, а чл.115 ал.1 пак изисква но там може да се мисли и за меродавност на заварения кадастър (ако прибегна към т.3 на §8 ал.2 ЗУТ)
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Re: Шансове за успех?!!.........

Мнениеот magodeoz » 18 Май 2010, 18:23

Измененията на ПУП по §8 (2) нямат нищо общо с материята на чл. 16. Това е изменение на самостоятелно правно основание. Кое Ви притеснява - неясната собственост върху обособените в кадастъра ПИ ли?
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 18 Май 2010, 18:35

Жалба от формален характер, че видите ли няма кадастрална карта а аз се опирам на някакъв стар кадастър да приемем дори и попълнен по реда на §4 ал.1т.2 ПРЗ на ЗКИР а що се отнася това дали мога в случая да правя плана по реда на чл.16 - не Ви питам! В същност можем да основем нова тема и по този въпрос, но по него имам яснота и ще участвам само ако видя проявен по- масов интерес
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот magodeoz » 18 Май 2010, 18:51

Къде и в кой закон пише, че действащите подробни устройствени планове се изменят само при наличието на одобрена по реда на ЗКИР кадастрална карта за територията?
PS: Жалбите винаги са от формален характер. Неформалните такива се смятат за обикновени оплаквания - няма го "жалостивият" елемент.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот Melly » 18 Май 2010, 19:54

julyanvonemona написа:Въпрос
Ако кмета издаде заповедта по чл.135 ал.4 ЗУТс мотиви по §8 ал.2 ПР на ЗУТ без да уточнява точките и ако аз направя ПУП отчитайки заварения кадастър - този с плана от 1987г. като се облягам на него, какви са шансовете за успех този план да мине при обжалване в съответния АС, ако се получи жалба с мотив че нямам право да се облягам на заварения кадастър, тъй като той не представлява кадастрална карта. Както е известно чл.16 ал.2 (ако прибегна към §8 ал.2 т.2 ПР на ЗУТ) изисква задължително такава, а чл.115 ал.1 пак изисква но там може да се мисли и за меродавност на заварения кадастър (ако прибегна към т.3 на §8 ал.2 ЗУТ)

Не виждам причина за притеснение, julyanvonemona. Работи си спокойно.
ЗКИР е в сила от 01.01.2001. Ще минат десетки години докато урбанизираните територии на РБългария бъдат приведени в съответствие и за всяка една има влязла в сила кадастрална карта. Чл.16, ал.2 ЗУТ е приложим за райони с КК, но ти не попадаш под този ред поради причина, че няма изработена такава.
ЗКИР написа:§ 5. (1) Парцел, по отношение на който дворищнорегулационният план е приложен, е поземлен имот по смисъла на този закон.
(2) Дворищнорегулационният план е приложен за тези части от парцела, за които е платено дължимото обезщетение за придадените към парцела недвижими имоти на други физически или юридически лица, съответно когато частите на съсобствениците в образуван по регулация общ парцел са изравнени.

По аргумент на противното, при неприложена дворищна регулация имотите запазат границите си такива, каквито са нанесени в специализираните карти, регистри и информационни системи, към които препраща §3 ПЗР ЗКИР.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 19 Май 2010, 06:20

Melly, вие пишете че:
Чл.16, ал.2 ЗУТ е приложим за райони с КК...

По аргумент на противното може ли да се приеме, че целият текст на чл.16 ЗУТ не може да се прилага, ако вместо КК плана стъпва на кадастър попълнен по реда на §4 ал.1 т.2 ПЗР на ЗКИР? Така изчистен въпроса ми е и към Вас magodeoz
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Re: Предстои ми да правя ПУП за два квартала

Мнениеот magodeoz » 19 Май 2010, 11:14

Така излиза. Текстът на чл. 16 (2) е съвсем ясен, и има императивен характер. Прозирната цел на законодателя е да отдели евентуалните спорове за материално право от административната процедура по създаване на подробния устройствен план.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 19 Май 2010, 11:23

Наистина не бях съвсем сигурен че е така и все пак понеже този ПУП наистина ми предстои реших да питам, за да не влеза в кереча.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот Melly » 19 Май 2010, 11:57

magodeoz написа:Така излиза. Текстът на чл. 16 (2) е съвсем ясен, и има императивен характер. Прозирната цел на законодателя е да отдели евентуалните спорове за материално право от административната процедура по създаване на подробния устройствен план.

И още един допълващ аргумент. В срока по съобщаване на новия ПУП, евентуалните "възражения" с/у Заповедта за одобряването му, в случай че касаят спор за материално право, ще имат за съответните имоти последица невлязал в сила ПУП.
Възможн са два варианта:
1. Попавка на кадастралната основа по адм. ред - хипотеза която рядко е приложима, поради несъгласие на нясой от съседите доброволно да бъде отразена новата имотна граница, и
Втори вариант:
2. Решаване на спора по общия исков ред. Съдебният акт пък ще е основание за нанасяне на промени в границите м/у двата имота - чл.54, ал.3, т.4 ЗКИР.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 19 Май 2010, 12:00

magodeoz Благодаря много! Не е необходимо да излагам мотивите за благодарността ми, но точно в този момент помощта Ви ми беше много необходима! Това обаче по никакъв начин не ме спира да препоръчам обяснението Ви а именно:
Прозирната цел на законодателя е да отдели евентуалните спорове за материално право от административната процедура по създаване на подробния устройствен план.
да бъде разглеждано във светлината на вероятните срещи с варела от австралийската комисия по трудови злополуки.
Благодарност и на Вас Melly
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 20 Май 2010, 19:39

В този казус поавечето от вас мислят за последствията от попълването или не на вярния кадастър. Никой освен magodeoz не помисли да погледне от моя личен ъгъл. За мен като проектант в един съвършено нов (за мен) район на страната и то правещ плана по договор с частни възлиожители, където всеки лев е преброен, е от решаващо значение за авторитета ми дали АС ще отмени плана заради непопълнена еди къде си кадастрала граница или несъответствие на стойността на имота предназначен за обезщетение преди и след влизането на плана в сила(визирам чл.16 ал.1 до 5 вкл.ЗУТ) - това не ме интересува толкова. Съвсем различно за мен - чисто егоистично погледнато е АС да отмени ПУП защото съм си позволил да го направя, ползвайки хипотезите на чл.16 без да се съобразя с ал.2 изискваща като база задължителна КК. Аз съм българин, а българинът бяга от отговорност! Иначе никой до сега при всичките ми ПУП по чл.16 ал.1 до 5 вкл.ЗУТ не се сеща да възрази по хипотезата на ал.2 макар че само веднъж съм правил такъв план при наличието на КК, а в останалите случай с попълнен кадастър съгласно §4 ал.1 т.2 ЗКИР.
Разбира се най-добре е да не се стига до отмяна.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот l____ » 28 Май 2010, 15:20

Архитекте, дали съм те разбрал правилно... :oops:

Искаш да направиш изменение на ПР, нали?
Ами ПР се прави, като за основа на проектирането се ползва последният одобрен кадастър (бил той кад. план, или кад. карта).
В такъв смисъл - поискай си надлежно заверено копие от действащия кад. план (от Общината по местонаходжението на имотите) или кад. карта (от местната СГКК). И като го получиш - проектирай връз него.
В конкретния ти случай - искай си от Общината копие от кад. план на двата квартала. И проектирай, и свиркай. Никой съд няма да посмее да ти 'събори' ПР на основание неверен кадастър. Защото при неверен кадастър - за поправянето му си има друга процедура.

И... всичко това предварително го сподели на собствениците на намиращите се в двата квартала двадесет и девет имота. Сподели го - за да знаят, че ако ще имат някакви претенции към ПР и ако тези претенции ще се основават на неверен кадастър, е редно да ТЕ да инициират изменение на кадастъра преди ТИ да започнеш да проектираш.

Всъщност... дали ти казах нещо, което не знаеш???? :oops:
l____
Потребител

Мнениеот julyanvonemona » 28 Май 2010, 15:24

Всъщност... дали ти казах нещо, което не знаеш????

l____ Ще изпадна малко в твой стил и ще те попитам
"Всъщност каза ли ми нещо?"
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Назад към Строителство и регулация