начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

План на бивш земеделски имот

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

План на бивш земеделски имот

Мнениеот katinanik » 03 Юни 2010, 11:38

Каква е процедурата по възстановяне правото на собственост в/у бивша земеделска земя, поподаща в строителните граници на града, и за която:
1. През 1993 г. има отказ за възстановяване с мотива `поради липса на пълна кадастрална карта и невъзможност да се разграничат имотите`
2. През 1994 г. Общинската администрация призовава наследниците да се явят в местността за да се извърши заснемане на имотите и нанасянето им в кадастър. Баща ми присъства на измерването, и на гърба на писмото от общината си прави скица на ръка, като е отбелязал съседите и измерените метри. Твърди, че по време на заснемането не са му дали никакъв документ, който да документира заснетото, както и присъствието му там.
3. Сега правим постъпки да си възстановим собствеността, и се оказва, че така посочения от баща ми имот, на който и тогава и сега личат границите, не фигурира в действащия план на града (за въпросния град няма кадастрална карта), не е обособен. /Пояснения за имота – касае се за 1,8 дка , част от цяла нива 7 дка, за която има разделителен протокол от 1958г. / Та –Вместо това в плана на техническата служба на общината са очертани границите на бившата цяла нива. И в тези граници нашия имот въобще не попада, а си отстои на около 300 м. и повече встрани, в границите на имот, а може би даже на два различни имота на други собственици според плана на техн. служба . Записът за собствениците на общия 7 дка имот в разписния лист също не е коректен – записани са само наследодателя на баща ми и още един от съсобствениците, също притежаващ 1,8 дка от разделената 7 дка-овата нива, останалите двама – изобщо не фигурират.

Публикувам тук питането си, защото се интересувам как се разплитат неяснотиите и грешките в техн. служба, от къде се тръгва или по кой път се върви. А не относно дейностите в ОСЗГ, приемника на поземлените комисии.
katinanik
Нов потребител

Re: План на бивш земеделски имот

Мнениеот julyanvonemona » 03 Юни 2010, 16:59

Уважаеми г-н katinanik, от малкото конкретни неща които стават ясниот питането Ви става въпрос за влязла в регулация бивша обща нива, която според както твърдите е разпределена по между ви и границите си са личащи на самото място.
стоят следните въпроси:
1.Тази нива ви е възстановена по ЗСПЗЗ и в последствие е влязла в регулация и ако е такаколко време след регулацията всеки от вас съсаобствениците е ползвал "своя" имот или;
Тя ви е възстановена при вече влязъл в сила ПУП в чертите на урегулираната територия?
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот magodeoz » 03 Юни 2010, 17:37

Става ясно, че става въпрос за нива, но не и че същата е влязла в регулация, или че за територията има какъвто и да е план освен КВС.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 04 Юни 2010, 09:47

Дето вика Melly "да хвърлим малко боб"!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот katinanik » 04 Юни 2010, 13:07

Сърдечно благодаря на отзовалите се за отделеното време и направените коментари!

ЮлианОтЕмона- поставените от Вас въпроси въобще не стоят.
Предполагах, че става ясно че изобщо НЕ НИ Е ВЪЗСТАНОВЕНА собствеността, след като питам за „процедурата по възстановяне правото на собственост” и след това съм написала „3. Сега правим постъпки да си възстановим собствеността” .
Останалото е така (отчасти) - става въпрос САМО за 1,8 дка от обща бивша нива, влязла в регулация (разбира се ако „ в регулация” е еднозначно с „ попадаща в строителните граници на града” )

МагьосникътОтОз - За територията има едно графично изображение (графичните изображения обикновено си наричат „карти”, но аз не използвам този термин, защото това не е кадастрална карта по смисъла на ЗКИР, и не се поддържа от Служба към АГКК. А от Техническата служба на общината. Там му викат „ Действащ план на града” – затова и така го написах в първия си пост.) Та въпросната `графика` представлява 2в1 – все едно има два слоя, на единия от който са бившите земеделски имоти, а на другия – УПИ-та, улици, места предвидени за озеленяване.
Питах гугъл какво е КВС. Не ще и КВС да е наличното за територията, защото не е изготвено, одобрено, и не трябва да се поддържа от ОСЗГ. А пак от Техническата служба на общината. Писмото от 1994 г е от Общинската администрация, не от ПК тогава, а сега ОСЗГ.
katinanik
Нов потребител

Мнениеот katinanik » 04 Юни 2010, 13:17

PS Ако изглежда, че избягвам конкретика, то е защото не мисля, че тук е мястото за конкретизиране, и поради това задавам принципен въпрос - каква е процедурата за отстраняване на грешките. Не омаловажавам ничии труд, и не разчитам тук да намеря решение какво конкретно да направя точно аз, по скоро си представям това да стане в разговор `офлайн` с някого от тук, когото този случай е заинтригувал, и чиито коментари ми звучат разбираемо или с когото мога да намеря общ език (защото считам че и аз като страна трябва да съм активна) - абе нещо като кастинг за адвокат :D - както искате го начерете, но аз не влагам нищо обидно, или подценяващо никого, в това.. :roll:

още веднъж - благодаря
katinanik
Нов потребител

Мнениеот magodeoz » 04 Юни 2010, 14:26

Това, дето му викате 2 в 1, всъщност би трябвало да е 3 в 1 - КВС (не се заблуждавайте от наименованието - не всички имоти в КВС са възстановени на правоимащите собственици), кадастър и регулация. "В строителните граници на града" като понятие не е тъждествено на "в границите на действащ регулационен план". Регулационният план се изработва върху кадастрална основа, която се одобрява заедно с одобряването на плана. Оттам насетне кадастърът се актуализира, но си остава неодобрен дотогава, докато не се одобри отделно или заедно с ново изменение на регулацията. Планът, който описвате, най - вероятно е някакъв вид сравнителен план. Вижте по кой от трите плана имотът Ви е коректно описан съгласно документите за собственост (или по онези документи, в съответствие с които искате да възстановите собствеността). Ако и в трите случая няма съвпадение - започнете със земеделския кадастър (КВС). Намерете фирмата, който го поддържа, и поискайте да ви "отделят" дяла от "общата нива" съобразно разделителния протокол от 1958 г. с нов идентификатор. После сравнете резултата с картинката в действащия ПР. Ако има разлика - искайте поправка / попълване на кадастралната основа към действащия ПР. Това става чрез общината, като актът се подписва и от съседите. След попълването на кадастралната основа може да искате изменение на действащия ПР, за да поставите регулационните линии в съответствие с имотните граници. Ако по пътя се стигне до спор за собственост - първо се решава в съда. По общи приказки и без конкретика - толкоз.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот katinanik » 08 Юни 2010, 16:09

вълшебнико, приятно съм изненадана, че направихте опит да вникнете в проблема по моите, съвсем ясни за мен и догатки за четящите, писания :D
magodeoz написа: ...няма съвпадение - започнете със земеделския кадастър (КВС). Намерете фирмата, който го поддържа, и поискайте да ви "отделят" дяла от "общата нива" съобразно разделителния протокол от 1958 г. с нов идентификатор.

Това беше първото място, което посетих. Отговорът им - ние нямаме данни и не отговаряме за имоти в строителните границите на града. Бяха достатъчно любезни да ми покажат тяхната карта - там фигурират сегашните земеделски имоти + едно бяло петно в центъра на картата им- `градската част` в която подада нашия имот- някога земеделска нива, а сега `урбанизирана` и почти на границата с имотите, понястоящем със статут `земеделски`. И за която `градска част` се грижи общината. тоест - всички пътища водят към ...техническата служба. и към попълване/поправяне?! на кадастралната основа, ако правилно съм разбрала Вашите достатъчно точни обяснения.

magodeoz написа:Ако по пътя се стигне до спор за собственост - първо се решава в съда.

точно това ще се случи! въпросът е `защо`,`кого`и `как`

ако не съм успяла да Ви изпратя лично съобщение, и ако Ви се занимава, разбира се, свържете се с мен на katinanik@abv.bg
katinanik
Нов потребител

Мнениеот julyanvonemona » 08 Юни 2010, 16:43

magodeoz, както и предположих въпроса се отнася до вече урегулирана територия. Второто предположение което правя сега е че става въпрос за непопълнен кадастър за урегулирана територия за която няма влязла в сила Кадастрална каярта(КК) в този случай съветвам katinanik да поиска попълване на кадастралния план по §4 от ПРЗ на ЗКИР - по реда на наредбата по чл.31 от същия закон. Разбира се и там има тънкости във връзка с обособилите се владения по личащите на самата местност материализирани граници. На вероятното твърдение на общинарските власти, че вашият имот не е там където Вие знаете има обжалвания. Не е изключено да се стигне и до съдебно производство за доказване на собственост - в случай, че общината твърди че вашите имоти са общински или да бъде противопоставено твърдението на трети страни че имота не е Ваш
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот katinanik » 08 Юни 2010, 17:15

благодаря и на Вас, архитекта :wink:
стана ми ясно, че става въпрос за грешно попълнен кадастър.
нямащ нищо общо със заснемането през 1994 , но което са присъствали собствениците във въпросната местност, всеки застанал си на мястото на своя си имот, и без да спорят и се бият за граници /поне баща ми и двамата му съседи от ляво и дясно. другите две граници са път и дере/
katinanik
Нов потребител

Назад към Строителство и регулация