Здравейте,
става въпрос за следното - имаме постройка на една от централните улички. там сградите са все много стари и нямат отделни външни стени - всяка има обща стена със следващата.
та сега се вихрят едни спорове, каква е собствеността върху тези стени.
някои казват "преди 100 години моята сграда си е имала стените, дошъл пра-пра-дядо ти и не си направил стена, ми използвал нашата и т. н. .....
Благодаря на всеки, който може да ми даде инфомация
- Дата и час: 25 Ное 2024, 07:34 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Две сгради с обща външна стена.
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
7 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Две сгради с обща външна стена.
Освен да хвърляме кило боб... и да гадаем...
Виж к'во: Със съседите ти седнете на "по тъмно". И се разберете по мъжки. Като казвам 'по мъжки', има впред вид - дайте си дума и си стиснете ръцете. Компромисите са желателни. Заяждането е противопоказно.
PS.
"... седнете на "по тъмно." не означава в късна доба да се саморазправяте.
- l____
- Потребител
Благодаря.
- tarti
- Нов потребител
tarti написа:"преди 100 години моята сграда си е имала стените, дошъл пра-пра-дядо ти и не си направил стена, ми използвал нашата и т. н. .....
1/2 от общата стена е на наследниците на пра-пра-дядото от ляво, а 1/2 - на наследниците на пра-пра-дядото от дясно
И може би единствения проблем на дедите ни преди градеж е бил градуса на лютата ракия и изобилието от мезета
- anserk
- Активен потребител
благодаря
- tarti
- Нов потребител
Така се получава в случая - "вашата стена е и наша стена". Губещ в случая е онзи, който първи прояви строителна инициатива.
- magodeoz
- Активен потребител
Когато дедите на питащия tarti са строили общата стена е действал ЗИСС (Закон за имуществата собствеността и сервитутите- ДВ бр.60/1905г.отменен в-к "Известия бр.92/1951). Тогава строителството на границата със съседа е можело да се осъществява на границата по един доста интересен посочен там ред, дори и без съгласието на съседа. За съжаление нямам ЗИСС на електронен носител иначе щях да направя извадка, а дълги текстове от книжни носители не ми се преписват . Зам мен от гледна точка на чл.38 ЗС проблема дали такава стена е елемент на съсобствена , разположена в двата имота сграда е интересен и заради това, че ако приемем чл.38 ЗС за меродавен, следва да приемем че по отношение съществуващите от преди това материални факти той се прилага с обратна сила нещо за което в чл.14 ал.1 ЗНА е предвидено да става чрез "изрична разпоредба", ама такава няма. Така че моля юристите на помощ.
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
7 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Строителство и регулация
|
|