начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

Прекратяване ИД на осн.чл.433,ал.1, т.8

Re: Прекратяване ИД на осн.чл.433,ал.1, т.8

Мнениеот gudio » 26 Авг 2010, 09:39

ntlex написа:Уважаеми, нека да не вземаме страна , а да гледаме закона. Питам има ли деликт в тази ситуация:
1. Прекратяването на делото си е ex lege-имаме ли правонарушение, ако СИ не постановява предвиденото от закона?
2. Има ли вреда - ами има юом не е спазен закона, каква е тя -друга тема.
3. Има ли връзка - естествено има.
Тогава защо според Вас не е налице деликт?

Ако "1 и 3" ги взимаш от горния цитат, съветвам те да се върнеш и да прочетеш пак мненията в тази тема - прекратяването НЕ Е ex lege по новия ГПК имного други работи вече НЕ СА както ги пише в старите решения на бившия ВС от 60-те години на миналия век... 8)
Χαῖρε, Ανδρέςκω, ὁ Κύριος μετὰ σοῦ !
http://www.youtube.com/watch?v=hJMUewVpB5Y
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот ntlex » 26 Авг 2010, 09:44

Сега наистина ме обърка - как да не е ex lege?
А иначе по повод деликта, не аз трябва да представям доказателства за деликта, а другата страна -
[size=150]Вината при непозволеното увреждане се предполага до доказване на противното.
[/size]
ntlex
Младши потребител

Мнениеот gudio » 26 Авг 2010, 09:48

ntlex написа:Сега наистина ме обърка - как да не е ex lege?
А иначе по повод деликта, не аз трябва да представям доказателства за деликта, а другата страна -
Вината при непозволеното увреждане се предполага до доказване на противното.

:shock: Това беше много аматьорско :!:
Нали трябва да докажеш деликта, а не вината ! Какви са вредите - причини, размер. Ако са неимуществени - давай там не само кошаревски свидетели, но и съдебно-медицинска експертиза, психиатрична, ако искаш :wink: , как длъжникът развил нощно напикаване, как сън не го хващало заради непрекратеното изп.дело, как развил невроза, психоза, шизофрения и т.н. Какви загуби (ама пряка и непосредствена последица) е понесъл - не става номера с "не можах да замина на студ. бригада да бера ягоди в Англия :twisted: Пак повтарям - не си правете експерименти на гърба и за сметка на нещастните длъжници с такива дела :!:
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот ntlex » 26 Авг 2010, 09:51

Че какъв е проблема да докажа вредата от един запор на банкова сметка или пък от наложена ПАМ? Искаш да кажеш, че ще бъде сложно?
Изобщо няма да ползувам никакви свидетели.
ntlex
Младши потребител

Мнениеот gudio » 26 Авг 2010, 09:54

ntlex написа:Че какъв е проблема да докажа вредата от един запор на банкова сметка или пък от наложена ПАМ? Искаш да кажеш, че ще бъде сложно?
Изобщо няма да ползувам никакви свидетели.

:lol: Ами давай ! Има раздел тук - "Виртуално деловодство". Спретни една искова молба против мен напр. и я "завеждай" 8)
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот ntlex » 26 Авг 2010, 09:58

Виж, приятел, аз съм тук да дискутирам, а не да ми обясняват, че пропуските в закона са територия, на която всеки може развива тези, които го устройват от позицията, в която се намира.
Освен това, изобщо не се занимавам със защита на длъжници, не съм и такъв.
Просто работя по теми,касаещи адаптирането на нашето законодателство и търся мнения от по-широк кръг хора.
ntlex
Младши потребител

Мнениеот gudio » 26 Авг 2010, 10:11

ntlex написа: ... пропуските в закона са територия, на която всеки може развива тези, които го устройват от позицията, в която се намира.
Освен това, изобщо не се занимавам със защита на длъжници, не съм и такъв.
Просто работя по теми,касаещи адаптирането на нашето законодателство и търся мнения от по-широк кръг хора.

...адаптиране към :roll: нуждите на Андрешко или как да го разбираме това ?
Съвсем сериозно ти предлагам - пусни една искова молба във виртуално деловодство (ако разгледаш по-старите теми там, ще видиш, че има доста добре проведени "учебни процеси"). Аз ще съм ответник. Ако не си адвокат и не "защитаваш длъжници" (слава Богу, ако наистина е така !), това обяснява много неща... Каква вреда ще ми докажеш от запор на банкова сметка, след като напр. длъжникът продължава да си дължи на взискателя и е осъден с влязло в сила решение. Все едно да съдиш "ГДИН", че нейни служители не са ти позволили да избягаш от затвора, `щото имало такава възможност, ама... :mrgreen:
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот ntlex » 26 Авг 2010, 10:21

Пак ти казвам, тук съм не да споря та дори е виртуално, а да дискутирам...
Но ако искаш казус в който има неспазване на преклузивните срокове от СИ и има последици, ето ти го:
ИД е заведено от адвокат-пълномощник на ЮЛ. Управителят на ЮЛ се оказва, че не е подписвал адвокатското пълномощно(това се разбира впоследствие) и изобщо не знае, че има ИД заведено от ЮЛ. Но при СИ делото си го има. Не питай защо ЮЛ след като е научило, че някой е отишъл и завел дело от негово име нищо не прави-приеми го като факт просто.
Та така в момента остава възможността на длъжника само да иска прекратяване .Абсолютно е сигурно, че ЮЛ няма никакво намерение да продължи с взисканието, няма с този ИЛ да води ново ИД.
Тогава, какво правим? Въвели сме норма, която няма никаво приложение ли?
Че кому е нужна тогава тази норма?
ntlex
Младши потребител

Мнениеот gudio » 26 Авг 2010, 11:06

ntlex написа:Пак ти казвам, тук съм не да споря та дори е виртуално, а да дискутирам...
Но ако искаш казус в който има неспазване на преклузивните срокове от СИ и има последици, ето ти го:
ИД е заведено от адвокат-пълномощник на ЮЛ. Управителят на ЮЛ се оказва, че не е подписвал адвокатското пълномощно(това се разбира впоследствие) и изобщо не знае, че има ИД заведено от ЮЛ. Но при СИ делото си го има. Не питай защо ЮЛ след като е научило, че някой е отишъл и завел дело от негово име нищо не прави-приеми го като факт просто.
Та така в момента остава възможността на длъжника само да иска прекратяване .Абсолютно е сигурно, че ЮЛ няма никакво намерение да продължи с взисканието, няма с този ИЛ да води ново ИД.

Нормата, според Г.Мутафчиев (цитирал съм го по-горе) е "в услуга на съдебните изпълнители" :wink: - да не се зариват с дела, по които никой нищо не иска да се прави :lol: Използва се масово от (някои :wink: - туй го казвам, за да не ми скочи ludi ) ДСИ, за да отчитат брой "прекратени" дела. Някои ЧСИ също се отървават от безперспективни дела чрез тази разпоредба. Истинското й предназначение, вероятно се обяснява със "сиромахомилството" и "длъжникомилството" на стария ГПК. Ако видите първите му редакции, ще установите, че принудително изпълнение там практически няма - при въвод трябваше на длъжника да му се осигури друго жилище (и то подходящо :!: - ако го гониш от центъра, не може да отиде човекът в "Люлин", я... виждал съм такива съд. решения), за всяко действие го уведомяваш предварително, за да се подготви и укрие каквото трябва :wink: и т.н. Нормата е оттогава. Днес е удобна за ДСИ, за ЧСИ също, затова е запазена. Но да се тълкува, че е запазен "духът" на стария ГПК, когато СИ беше "развален часовник" (така Ж.Сталев), който трябва да го удариш (с молба, искане и т.н.), за да минат стрелките му две-три деления и после пак да спре, докато не го удариш отново, мисля, че тези времена са отминали.
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот ntlex » 26 Авг 2010, 11:08

А по казуса?
ntlex
Младши потребител

Мнениеот Bai_Ganjo » 26 Авг 2010, 11:12

ntlex написа:Пак ти казвам, тук съм не да споря та дори е виртуално, а да дискутирам...

А Изпълнителният лист как е попаднал у този нередовно упълномощен е по-интересният въпрос.
Bai_Ganjo
Потребител

Мнениеот ntlex » 26 Авг 2010, 11:12

Това в случая е просто факт-приеми го, попаднал е някак си.
Има си изпълнителен лист и толкова.
Знаеш ли колко хора правят неща, които не знаят какво означават?
Ако имаш друга идея за решаване на такъв казус -дай я.
Говорим за 433, защото в случая това е бързото решение, иначе сложни варианти има.
ntlex
Младши потребител

Мнениеот gudio » 26 Авг 2010, 11:19

"Путативният" :mrgreen: (= мним) взискател да подаде молба за прекратяване на изп. дело. Нали не иска да си събира парите ?
Ама послъгвате нещо, май :wink:
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот ntlex » 26 Авг 2010, 11:22

Ами няма го, никой не знае къде е?
Освен това, ако онзи адвокат(който има и друго пълномощно-общо, за каквото се сетиш) цедира дълга по ИД.
ntlex
Младши потребител

Мнениеот gudio » 26 Авг 2010, 11:27

Много "разнобой"... Управителят не бил подписвал пълномощно и изобщо не знае, че има ИД заведено от ЮЛ... пък самото ЮЛ го няма и никой не знае къде е... Как сте разбрали, че управителят не знае, след като ЮЛ е неоткриваемо ? Казусът ми се вижда "скалъпен" за целите на темата.
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот ntlex » 26 Авг 2010, 11:30

Управителят го няма сега-някъде е по чужбина, иначе разбира се, че той ми каза, че не е подписвал, иначе как ще го твърдя.
Той изобщо не се интересува от ЮЛ , на което е управител.
Нищо няма скалъпено-просто това са фактите.
ntlex
Младши потребител

Мнениеот gudio » 26 Авг 2010, 11:46

Щом ти е казал, значи имаш връзка с него - пращаш му молба за прекратяване, да я подписва и изпраща обратно. Друг въпрос е, ако не иска, срам го е да си признае, че всъщност е завел изп.дело, но сега увърта, защото сте го заплашили с бъдещи невероятни искове за главоломни вреди :lol:
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот ntlex » 26 Авг 2010, 11:48

Ами май има нещо подобно, иначе не е плашен, а и ЮЛ няма с какво да го плашиш, то няма нищо.
Като добавим и ,че става въпрос за несъдебни изпълнителни основания, предполагам се сещаш защо се е заформила такава на пръв поглед съмнителна за теб картинка.
Всъщност длъжникът никога не е получавал тази сума, за която е осъден, той даже и 1 стотинка не е получавал.
ntlex
Младши потребител

Мнениеот gudio » 26 Авг 2010, 11:56

ntlex написа:Всъщност длъжникът никога не е получавал тази сума, за която е осъден, той даже и 1 стотинка не е получавал.

...в затвора всички са невинни и несправедливо осъдени :|
Не е нужно да е получавал, за да се е задължил... туй абстрактните сделки (ЗЗ, М и тям подобни) за нищо ги нямате май... :roll:
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот ntlex » 26 Авг 2010, 11:58

Е , виж , видимо е ,че не се занимаваме с темата, а се надприказваме само.
Аз съм добронамерен и по тази причина ще кажа само, че животът не е толкова просто нещо, за да се оставя само в ръцете на правото и неговите посредници.

Благодаря за дискусията.
ntlex
Младши потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Изпълнително и обезпечително производство