начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

майчинство и НОИ

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

майчинство и НОИ

Мнениеот g1409 » 24 Юни 2010, 15:13

Здравейте, болка ми е, че трябва да връщам пари на държавата.В момента съм в отпуск по майчинство но записах детето март месец на детска ясла ходи няколко дни и повече не е ходила до ден днешен, но се води по документи, че посещава и в момента детска ясла.И искат да възстановя на държавата около 1000 лв за периода от март до момента. Посъветвайте ме моля какво да направя къде да отида.
g1409
Нов потребител

Re: майчинство и НОИ

Мнениеот savov_at » 03 Юли 2010, 23:29

този въпрос много се дискотира и със сигурност ще се промени,според мен изчакай.Има доста възражения и писма до МС по въпроса.
savov_at
Нов потребител

Мнениеот tammy » 30 Авг 2010, 12:32

savov_at написа:този въпрос много се дискотира и със сигурност ще се промени,според мен изчакай.Има доста възражения и писма до МС по въпроса.

Има ли някакви решения в тази връзка...а на какво основание се дължи 20% лихва за неправомерно получените соц.помощи?Ако детето не е посещавало детската ясла през целия месец, а примерно половин месец до обяд- дължима е цялата сума или половината.При евентуално обжалване какъв доказателствен материал бива признат?
tammy
Нов потребител

Мнениеот sunrise » 30 Авг 2010, 14:39

Доколкото разбрах, ще опростят лихвите. а това за доказването до обяд ли е било или цял ден е просто несериозно, с какъвто и да е доказателствен материал.
"Майчинството " се нарича "Отпуск за отглеждане на малко дете". Той не е предназначен:детето в градината- майката в кафето.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот g1409 » 30 Авг 2010, 15:33

Опрощаването на лихвите прието ли е?
g1409
Нов потребител

Мнениеот pitasht » 25 Ное 2010, 12:53

А защо никой не обсъди следното ако майката се върне на работа, парти детето на ясла можеше да взема 1/2 от майчинството. Защо се иска връщане на цялото майчинство не следав да есамо на половинката?
pitasht
Активен потребител

Мнениеот tired_76_bg_sv » 04 Яну 2011, 21:28

Здравейте,
за 6 месеца имаме посетени общо по книга 48 дни - за дните/посетени/ ли се начисляват сумите или за целия период 6-те месеца?
пп. май имаме писмо но се чудим още дали да идем да си го получим/ ако не греша има давностен срок от3 год.в който нои трябва да си поиска неправомерно получени суми - като не е взето писмо - уведомление дали се смята че ной-то не си ги е потърсило?
(4) (Доп. - ДВ, бр. 1 от 2002 г., в сила от 01.01.2002 г., изм. и доп. - ДВ, бр. 67 от 2003 г., изм. - ДВ, бр. 109 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г.) Дължимите от държавното обществено осигуряване вземания могат да се поискат най-късно в срок три години считано от 1 януари на годината, следваща годината, за която се отнасят. Длъжностното лице, на което е възложено ръководството на контрола на държавното обществено осигуряване в съответното поделение на Националния осигурителен институт, издава разпореждане по искането за възстановяване на суми. Разпореждането подлежи на обжалване по реда на чл. 117.

детето е навършило 2 год на 25.01.2008
tired_76_bg_sv
Нов потребител

Мнениеот ivo_todorov » 04 Яну 2011, 23:03

От значение е датата на записване и отписване на детето от ОДЗ.Нямат значение дните на посещение по време на периода в който детето е било записано в ОДЗ.Това е практиката на административните съдилища в Пловдив, Хасково и Сливен.Има потвърдителни решениея и на Върховния административен съд.И да не вземете разпореждането НОИ като се върне два пъти като неполучено, НОИ го слагат на табло и се счита за връчено, чл.110 май беше КСО.Независимо че го жалите НОИ могат да прехванат дължимата сума от други вземания, ако имате такива към тях - чл.114 КСО.Това е промяна от 01.01.2011г.Ако не могат да си прехванат сумата след като свалят разпореждането от табло заминава за НАП- бившето АДВ вече е там, абсолютната давност е 10 години.Това е публично вземане и всички изпълнители способи са допустими, включително и срещу ваши имоти.Най-добрия вариант е да отидете в НОИ и да искате разсрочено плащане, мисля че почти винаги са съгласни да изготвят такъв погасителен план.
ivo_todorov
Младши потребител

Мнениеот g1409 » 05 Яну 2011, 10:15

Ако не сте подали молба за отписване на детето от детската градина то се води все още на градина. Аз успях да докажа , че детето ми е ходило само месец и половина и върнах парите даже и с лихви :| .
g1409
Нов потребител

Мнениеот pitasht » 14 Яну 2011, 11:54

[quote="tired_76_bg_sv"]Здравейте,
за 6 месеца имаме посетени общо по книга 48 дни - за дните/посетени/ ли се начисляват сумите или за целия период 6-те месеца?
пп. май имаме писмо но се чудим още дали да идем да си го получим/ ако не греша има давностен срок от3 год.в който нои трябва да си поиска неправомерно получени суми - като не е взето писмо - уведомление дали се смята че ной-то не си ги е потърсило?
да и аз смятам, че никой не гледа колко дни сте били на градина важна е датата на записване и отписване, но пък текстът на закона е лош жалкото е че адм.съдилища не смеят или не искат да работят както едно време работеха окръжните съдилища в техните административни отделения А може би затова ги създадоха не да прилагат точно законите а да угаждат на администрацията, която ясно, че не умее да си върши работата добре и което влизаше в съд падаше. Сега категорично не е така.
За писмото на всяка цена си го вземете, иначе ще се счетете уведомена така или иначе и ще ви изтекат сроковете по обжалване- в жалбата си може да възразите за изтекла давност ако смятате че е изтекла, но мисля че писма се пратиха само на хората които са в давностните срокове-другите минаха метър така да се каже.
pitasht
Активен потребител

Назад към Данъчно право