начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

Футболно игрище. Разрешения и др. документация?

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Футболно игрище. Разрешения и др. документация?

Мнениеот alexander_ » 03 Окт 2010, 17:15

Здравейте.

Напоследък се замислих какво е необходимо като разрешения за изграждане на футболно мини-игрище с изкуствена трева.

Нямам и бегла идея дали има някакви изисквания, но ми е изключително любопитно. Бих се радвал ако има някой, който е запознат необходимата документация и съответния орган, където би следвало да бъде подадена същата.

Предварително благодаря на всеки, изразил компетентно мнение по въпроса.
ЛЕСНО се галят момите, мъчно се дялкат гредите.

ГРЪМНАЛ слепият, та убил заек, а куцият припнал и го уловил.

ЖИВОТЪТ е стълба: едни се качват, други слизат.
alexander_
Младши потребител

Re: Футболно игрище. Разрешения и др. документация?

Мнениеот anserk » 03 Окт 2010, 22:11

alexander_ написа:Напоследък се замислих какво е необходимо като разрешения за изграждане на футболно мини-игрище с изкуствена трева.

Качи се при някой АРХитект за консултация, да ти задоволи любопитството :D
anserk
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 04 Окт 2010, 07:00

alexander_ , Ритай топката на воля, иначе както си се замислил, така и ще си продължиш да мислиш! Накрая само мисленето ще ти остане!
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот alexander_ » 04 Окт 2010, 11:26

Хм, интересни мнения :roll: Ще се радвам и на други подобни :)

Защо ли обаче архитект си мисля, че няма да ми даде необходимата информация :shock:

julyan... не знам си какво - имай предвид, че по-добре да помислиш преди да направиш нещо, отколкото да я втасаш и после да я мислиш :wink:

alexander_
Младши потребител

Мнениеот anserk » 04 Окт 2010, 11:42

alexander_ написа:Защо ли обаче архитект си мисля, че няма да ми даде необходимата информация :shock:

Обърни се тогава към адвокат или доктор :shock:
Дано уцелят размерите на игрището, аксесоарите (вкл.свирката на рефера) и типа на изкуствената трева, дето може да покрие евентуално появилите се дупки под нея :D
Знам ли вече кой с какво допълва практиката си за отмора :roll:
anserk
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 04 Окт 2010, 11:47

alexander_, Щом си решил да мислиш, нека започнем с:
"§5 т.38. (изм. - ДВ, бр. 65 от 2003 г., доп. - ДВ, бр. 61 от 2007 г., в сила от 27.07.2007 г., изм. - ДВ, бр. 19 от 2009 г., в сила от 10.04.2009 г.) "Строежи" са надземни, полуподземни, подземни и подводни сгради, постройки, пристройки, надстройки, укрепителни, възстановителни, консервационни и реставрационни работи по недвижими културни ценности, огради, мрежи и съоръжения на техническата инфраструктура, благоустройствени и спортни съоръжения, както и техните основни ремонти, реконструкции и преустройства с и без промяна на предназначението."Което значи че ще ти трябва разрешение за строеж, а съгласно чл.147 ЗУТ ще ти трябват и проекти (защото твоя вид строителство, не влиза в посочените там изключения. Толкова за сега, а за домашно - виж дали имота където си я замислил попада в регулация и за какво е предназначен. Тогава мисленето може много да ти се увеличи, ама дерзай, аз съм тук.
Последна промяна julyanvonemona на 04 Окт 2010, 11:49, променена общо 1 път
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот magodeoz » 04 Окт 2010, 11:49

Строежът на футболно игрище по нищо не се различава от който и да е друг вид строеж, описан в §5, т. 38 от ДР на ЗУТ. Ако очаквате, че има някаква облегчена процедура - няма такава, освен ако не става въпрос за временен строеж по смисъла на чл. 55 от ЗУТ. С други думи - в общия случай са необходими устройствена основа, одобрен инвестиционен проект и разрешение за строеж. След това следва и въвеждане в експлоатация. Така описаното игрище ще попадне в пета категория, май, ако има площ до 1000 кв. м, и е предназначено за до 100 посетители.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот anserk » 04 Окт 2010, 12:12

Здравейте съфорумци :D
Преди две седмици се въведоха с ДПК подобни спортни съоръжения и покрай тях куп прилежащи благоустройствени и градоустройствени изисквания.
@ alexander_ май очкава отговор от сорта "направи си сам" тип "игрище" :wink:
Така че от мен - без коментар повече!
anserk
Активен потребител

Мнениеот alexander_ » 04 Окт 2010, 13:51

anserk - добре си го измислил, така или иначе полза от твоите коментари е трудно да бъде забелязана :roll:

на magodeoz бих искал да благодаря за правилната насока (именно това целях със задаването на въпроса си)

до julyanvonemona - оценявам участието Ви в инициираната от мен дискусия и с удоволствие в бъдеще бих се обърнал за съвет като продължение на размислите ми - пък току виж съм измислил нещо... (никой не се е родил научен все пак :wink: )

alexander_
Младши потребител

Мнениеот vedbal00 » 21 Дек 2011, 16:18

Здравей alexander_ и аз като теб се позамислих върху изграждането на мини футболно игрище, прочетох това онова из интернет, но най-добре както се казва "не питай старило, питай патило", ще съм ти благодарен ако драснеш някой друг ред за това което си направил (надявам се да си), за да знам и аз дали има някакъв смисъл в изграждането на игрището, благодарско редварително... Ако ти е по-удобно може да ми пишеш на darin.donchev@abv.bg
vedbal00
Нов потребител

Мнениеот bgarch » 21 Дек 2011, 18:27

magodeoz написа:....Така описаното игрище ще попадне в пета категория, май, ако има площ до 1000 кв. м, и е предназначено за до 100 посетители.

Четвърта категория, буква "г" ако е с площ до 1 хА - след април 2011 г. Така че няма да се размине и без надзорник по време на строителството.
...но най-добре както се казва "не питай старило, питай патило"...

Ама и ние имаме едни поговорки... Всеки адвокат или архитект със сравнително не голяма клиентела може с часове да ти разказва и за "старили" и за "патили", които са се парили, опитвайки се да спазват тази поговорка. Така че аз ще си позволя леко да я видоизменя- питай "знаило".
Изображение
bgarch
Потребител

Назад към Строителство и регулация