начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Прпоръчайте ми адвокат - наясно със ЗУТ

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Прпоръчайте ми адвокат - наясно със ЗУТ

Мнениеот bgarch » 31 Окт 2010, 20:54

probcho, опитай се да излезеш от наложилото се в София и други големи градове тъждество между възложител и строител. При нормалния процес това са два различни субекта с коренно противоположни интереси- строителят иска да получи повече пари и да вложи по- малко труд и материали, а възложителят иска точно обратното- с по- малко пари да построи повече и по- качествено нещо. Тази схема- възложител= строител у нас е частен случай, но е толкова разпространен, че се приема за нещо напълно нормално и единствено.
Ако успееш да излезеш от това мислене, ще си отговориш на много въпроси. Първият е- защо тогава на възложителя ще му трябва проект и управление на проекта. И защо той самият не само ще иска, ами ще настоява този, който е изготвил проекта (по нашенски казано, макар и много неточно- изчертал) да застане редом с него пред строителя и да отстоява това, което е проектирал, да се построи точно така. И ако не може да стане така, включително и за толкова пари, да търси от него отговорност, а не някакво си трето лице "консултант" да се оправдава, че проекта е калпав (което доста често е вярно), пък проектанта в това време да прави нови проект след проект- със същото ниско качество. За това говорим!
Изображение
bgarch
Потребител

Мнениеот magodeoz » 31 Окт 2010, 22:03

Гледам, че има доста мераклии да пишат пространно по темата какво е трябвало да се направи "преди". Това, разбира се, е много интересно - от чисто познавателна гледна точка.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот probcho » 31 Окт 2010, 22:07

.
Последна промяна probcho на 07 Ное 2010, 17:44, променена общо 1 път
probcho
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 01 Ное 2010, 09:30

magodeoz, познавателната гледна точка е единственото нещо което си заслужава. В противен случай самият Вие нямаше да сте тук.
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот bgarch » 01 Ное 2010, 10:51

probcho написа:...А на моменти постта Ви лъха на поссоц! ...

За да разберем дали точно това, което е въведено у нас с така наречения "консултант" не е именно постсоца, нека направим един експеримент. Ще изброя няколко имена на известни архитекти от различни краища на света, краища, които не са и помирисвали социализъм, а Вие, probcho, се опитайте да откриете в интернет или по някакъв друг начин кои точно са били "консултантите" на тези архитекти, които са реализирали обектите им, докато те на спокойствие са правили поредния си проект. Които са им правили ОСИП-а (цитирам съкращение от твоите несоц. разбирания) на проектите им а после са съставяли актовете и протоколите по време на строителството на обектите им. И така:
Сър Норман Фостър- Великобритания
Доменик Перо- Франция
Сантяго Калатрава- Швейцария- Испания- архитект и инженер
Лорд Ричард Роже- Италия- Испания
Вернер Собек- Германия- архитект и инженер
Тойо Ито- Япония- Тайван
Последна промяна bgarch на 01 Ное 2010, 12:20, променена общо 1 път
Изображение
bgarch
Потребител

Мнениеот julyanvonemona » 01 Ное 2010, 11:42

...А на моменти постта Ви лъха на поссоц! ...

probcho! Не съм апологета на бългорския правопис но поссоц" би следвало да се напише "постсоц"
bgarch, не се опитвай да накараш probcho, да вникне в същността на нещата. Той трудно различава общото от частното! Виж само този негов цитат и ще ти стане ясно!
Според мен проектантите ще загубят от времето прекарано в "управлението на строителството" - това са нови обекти, нови проекти, нови клиенти! Тях също не ги виждам в ролята на СН по време на строителството!
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот magodeoz » 01 Ное 2010, 14:01

bgarch, обяснете идеята си с думи прости. Доколкото разбирам, тя се състои в следното: в спонтанен, но осъзнат порив за защита на личните си интереси, в това число и финансови, възложителите, вкупом с инвеститорите и предприемачите, да наринат встрани от пътеката на историята фигурата на консултанта - надзорник, и да възложат връз крехките плещи на проектанта всички права и отговорности, свързани с осъществяване на инвестиционното намерение - чак до превръщането му в пазарен продукт.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот bgarch » 01 Ное 2010, 15:20

magodeoz написа:...за защита на личните си интереси, в това число и финансови, възложителите, вкупом с инвеститорите и предприемачите, да наринат встрани от пътеката на историята фигурата на консултанта - надзорник, и да възложат връз крехките плещи на проектанта всички права и отговорности, свързани с осъществяване на инвестиционното намерение - чак до превръщането му в пазарен продукт.

Тази фигура- на консултанта- надзорник, беше измислена на територията, наречена БГ, от хора, които имаха определен икономически интерес да я създадат. Такава фигура няма в останалия свят. Можеш и ти да се включиш в експеримента, предложен от мен в предишния ми пост и да посочиш въпросната фигура, участвала в реализацията на обектите на случайно избраните от мен архитекти и инженери.
А и обясни на всички защо плещите на проектанта според теб трябва да са по-крехки от тези на консултанта- надзорник? Вярно е че у нас, вследствие на точно тези експерименти проектантите са доведени до "гаражни проектанти", но и сложните наглед "консултанти- надзорници" са също толкова "гаражни", колкото и проектантите. С малки изключения и за едните, и за другите.
Сега трябва да си отговориш- кои сили имаха интерес да ликвидират и проектантския и надзорния процес у нас, разкъсвайки го изкуствено на две части на принципа "разделяй и владей". И в резултат на точно това ние да не можем да усвояваме европейските пари по европейските стандарти.
Изображение
bgarch
Потребител

Мнениеот magodeoz » 01 Ное 2010, 15:30

1. Не мога да се включа в предложения експеримент, тъй като за мен повечето от посочените имена са непознати, и нямам никаква идея как точно са си съставяли протоколите по време на строителството.
2. Не мога да обясня нещо, което не съм казвал - че "плещите на проектанта ... са по-крехки от тези на консултанта- надзорник".
3. Не зная кои сили са имали интерес "да ликвидират и проектантския и надзорния процес у нас".
Ако Вие знаете - посочете ги, моля.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот probcho » 01 Ное 2010, 15:49

.
Последна промяна probcho на 07 Ное 2010, 17:46, променена общо 1 път
probcho
Активен потребител

Мнениеот Melly » 01 Ное 2010, 15:56

Вие на какво мнение сте? Кой от участниците в строителството (възложителят, строителят, проектантът, консултантът, физическото лице, упражняващо технически контрол за част "Конструктивна", техническият ръководител и доставчикът на машини, съоръжения и технологично оборудване) е отговорен за така създалия се "гаф"?

На клада! Всеки по реда си... :D
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот probcho » 01 Ное 2010, 16:05

.
Последна промяна probcho на 07 Ное 2010, 17:47, променена общо 1 път
probcho
Активен потребител

Мнениеот magodeoz » 01 Ное 2010, 16:23

probcho, запитайте се на всичките гореизброени къде им е конкретното място в строителния процес. Каква работа има на строежа "физическото лице, упражняващо технически контрол за част "Конструктивна", например? Ами т. нар. "консултант"? Кое е онова тайно знание, което същият притежава, че да не може строежът да се надзирава от самия проектант?
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот probcho » 01 Ное 2010, 16:46

.
Последна промяна probcho на 07 Ное 2010, 17:48, променена общо 1 път
probcho
Активен потребител

Мнениеот anserk » 01 Ное 2010, 16:58

Почнете отначало, но излезте от ВИРТУАЛНОТО пространство и се приземете в РВАЛНОТО :mrgreen:
Чета Ви и се чудя - колко ли от Вас са псували де що сварят на обект и знаят това да го правят вкл. на арабски, на племето ..., на руски (най-звучните) и на развален английски (щото той се практикува по строежите извън BG) :D
anserk
Активен потребител

Мнениеот magodeoz » 01 Ное 2010, 17:11

Ако трябва да приемем, че "физическото лице" е жизнено необходимо на строежа, щото арматуриста и проектанта ги мързи, а пък консултантът е неизбежен, щото проектантите не умеят да се подписват... остава ни само да псуваме, пък ако ще да е и на ки-суахили, както остроумно предлага anserk.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот probcho » 01 Ное 2010, 17:18

.
Последна промяна probcho на 07 Ное 2010, 17:48, променена общо 1 път
probcho
Активен потребител

Мнениеот magodeoz » 01 Ное 2010, 17:28

Май обитателите на реалния свят вече сте двама. Очевидно, там нищо не е такова, каквото изглежда, а умението да се псува е насъщна потребност.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот bgarch » 01 Ное 2010, 17:41

Радвам се, че стана дискусия. Поне да започнем да мислим, а не да приемаме като даденост всяка идиотщина, натресена ни отнякъде!
probcho написа:...да бъде така добър и провери някъде из нета относно това дали визираните от него архитекти са прекратили напълно проектирането по време на изпълнението на всеки един от обектите им, ще съм много благодарен за спестеното ми време!...

probcho, едно проектантско бюро не (трябва да)се състои от един, нито от двама души. То е структура, състояща се от няколко проектанта с пълна правоспособност и поне два пъти повече специалисти със средно специално образование, в него трябва да има работни места и за млади, току що завършили проектанти, които да се учат и да правят стаж за правоспособност. Част от тези проектанти правят идейни проекти, друга част- работни проекти, детайли, спецификации, трети- тръжни книжа, четвърти ходят на обектите, непрекъснато, поне по два пъти в седмицата на обект, приемат свършената работа, дават нови детайли, ако са необходими. Защото носят отговорност обекта да стане такъв, какъвто са го проектирали. Бюрото не спира работа, бъде спокоен. И не става въпрос за мързел, както си мислиш ти, а за договореност, плащане и поемане на отговорност.
Е, има и проектанти, които работят солово. Имат по два- три обекта в годината, но макар и сами, вършат цялата тази работа. Нямат консултанти, нямат надзорници на главата си. Те носят сами цялата отговорност за обекта и точно затова са застраховани, ако допуснат грешка застрахователят плаща. Както е при автомобилите, ако допуснеш грешка и направиш катастрофа, застрахователят плаща щетите.
Изображение
bgarch
Потребител

Мнениеот anserk » 01 Ное 2010, 17:51

probcho написа:Добре дошли в реалния свят!
Който няма нищо общо със законите!

НЕ! Има общо с наложени ПРАВИЛА на играта (съгл. закони, наредби, т.н.добри практики и ...) и когато си извън BG ги спазваш и всичко е OK!
Но тук, у нас, каквито и да са правилата на играта, основната цел на играчите е да ги заобиколим - МАНТАЛИТЕТ :wink:
И архитектите да престанат да мрЪнкят, че са неразбрани и недооценени, а да си наложат уважението и пРестижа, ако не да дойдат от ... :idea:
anserk
Активен потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Строителство и регулация