- Дата и час: 29 Ное 2024, 05:49 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Ветрогенератор ?!!
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
57 мнения
• Страница 3 от 3 • 1, 2, 3
Re: Ветрогенератор ?!!
Съоръжение на техническата инфраструктура е и ТП, макар че Вие архитектите виждате в него само сградата, а тя зависи от съоръжението (изключвам залепените клубове на ОФ и БКП)
- anserk
- Активен потребител
Съоръжение на техническата инфраструктура е ...ТП
Да защото е част от преносна мрежа, докато трансформатора в телевизор "Електрон 714Д" не е!
Забележка: Съвременните телевизори не са са с трансформатори, а с тиристори!
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
julyanvonemona написа:Да защото е част от преносна мрежа, докато трансформатора в телевизор "Електрон 714Д" не е!
Нали не е все едно да сложиш три телевизора в УПИ-то и да ги свържеш с антена, или да монтираш три ветрогенератора и да ги свържеш с три къщи (примерно едната е на aspida) Та цялата тази далавера как се именува - три съоръжения (вкл. с преносна мрежа) или три сгради за безвредна производствена дейност
Ей богу, вече всички технически понятия започнаха да ми се изкривяват от тълкуването на този ЗУТ
- anserk
- Активен потребител
anserk, явно ти убягва разликата м/у формалното и очевидното. А и не забравяй! Ние не тълкуваме ЗУТ! Това по право съгласно чл.52 от ЗНА е на Парламента. Ние го разбираме повече или по-малко правилно!
-
Така е със законите - един ги тълкува, друг ги разбира, а трети ги прилага.
- magodeoz
- Активен потребител
Здравейте,
Ветрогенераторът е специфично съоръжение (каквито напоследък започнаха да се появяват почти през ден ) и поставя доста интересни въпроси.
Загадъчността на ЗЕ при уредбата на сервитутите дава възможност на различните общини да прилагат различни практики.
Според мен, за да се внесе определена яснота, на първо място следва да бъдат разграничени двете понятия:
- сервитутни права: ограничени вещни права върху чужд недвижим имот;
- сервитутна ивица: законово ограничение на собствеността.
Ако сервитутните права по ЗЕ възникват (а не се учредяват) при посочените в чл. 64, ал. 4 ЗЕ предпоставки, то сервитутните зони възникват ex lege с възникването на обектите (съоръженията), с които законът свързва съществуването им.
Доста повече относно т. нар. роторен сервитут при ветрогенераторите може да прочетете тук:
http://challengingthelaw.com/?p=234
Поздрави
Ветрогенераторът е специфично съоръжение (каквито напоследък започнаха да се появяват почти през ден ) и поставя доста интересни въпроси.
Загадъчността на ЗЕ при уредбата на сервитутите дава възможност на различните общини да прилагат различни практики.
Според мен, за да се внесе определена яснота, на първо място следва да бъдат разграничени двете понятия:
- сервитутни права: ограничени вещни права върху чужд недвижим имот;
- сервитутна ивица: законово ограничение на собствеността.
Ако сервитутните права по ЗЕ възникват (а не се учредяват) при посочените в чл. 64, ал. 4 ЗЕ предпоставки, то сервитутните зони възникват ex lege с възникването на обектите (съоръженията), с които законът свързва съществуването им.
Доста повече относно т. нар. роторен сервитут при ветрогенераторите може да прочетете тук:
http://challengingthelaw.com/?p=234
Поздрави
Последна промяна stoyan_stavru на 16 Апр 2011, 20:48, променена общо 1 път
Стоян Ставру
д-р по гражданско и семейно право
Блог: http://challengingthelaw.com/
Най-четена тема:
"Промените в търговската несъстоятелност (ДВ бр. 101, 2010 г.)"
—
Dimidium facti qui coepit habet: sapere aude!
Най-четена тема:
—
- stoyan_stavru
- Младши потребител
Трябва ли да примем, различните практики като своего рода "регионално законодателство".
-
julyanvonemona написа:Трябва ли да примем, различните практики като своего рода "регионално законодателство".
За съжаление в областта на устройството на територията това, за което говорите, напрактика често се случва
Вярно е, че общините имат право на самоуправление, но то не е свързано с тълкуването и прилагането на закона, в конкретния случай - на ЗЕ. Обикновено става въпрос за национални мрежи, които преминават през землищата на различни общини.
Ако на всяка една от тях се признае "правото" да прилага свое собствено "тълкуване" на закона, това ще доведе до сериозен хаос. Различните части на мрежата ще живеят различен административно-правен живот... А това би било доста объркващо за всеки инвеститор.
Един ясен и категоричен закон би "изравнил редиците".
Преди това обаче е необходимо де се изчисти концепцията за правната същност на сервитутните права
Стоян Ставру
Най-четена тема:
—
Най-четена тема:
—
- stoyan_stavru
- Младши потребител
Един ясен и категоричен закон би "изравнил редиците".
Закон за какво. Ако става въпрос за нов специален закон - каква материя ще урежда, ако става въпрос за изменение на ЗУТ или ЗЕ. Първо още от първия член трябва да се знае какво ще урежда. В ЗУТ такъв текст няма, а това че територията е "национално богатство" е шаманско заклинание
-
julyanvonemona написа:Закон за какво. Ако става въпрос за нов специален закон - каква материя ще урежда, ако става въпрос за изменение на ЗУТ или ЗЕ.
Имам предвид Закона за енергетиката
Не става въпрос за приемането на нов закон - наличните са ни даже в повече . Става въпрос за консолидиране и уеднаквяване на отношението (уредбата) на законодателя към сервитутите.
Най-добре, разбира се, е това да стане в Закона за собствеността, а не да се „прикрива“ в специални административни закони като ЗЕ, ЗЕС и ЗГ. Те по-скоро би трябвало да препращат към ЗС.
Ако обаче се прецени, че става въпрос за толкова "специфично" вещно право, че то няма място в общия закон за собствеността, то тогава уредбата по различните специални закони следва да се съгласува.
И най-вече: да се изчистят и конкретизират понятията и правният режим
По-конкретно: http://challengingthelaw.com/?p=5
(нещата са доста и не бих искал да ги преповтарям )
Струва ми се, че това би помогнало на практиката.
Последна промяна stoyan_stavru на 16 Апр 2011, 20:46, променена общо 1 път
Стоян Ставру
Най-четена тема:
—
Най-четена тема:
—
- stoyan_stavru
- Младши потребител
Ако обаче се прецени, че става въпрос за толкова "специфично" вещно право, че то няма място в общия закон за собствеността, то тогава уредбата по различните специални закони следва да се съгласува.
С напредване ва технологиите може да се очаква в бъдещето да се появяват още по специфични вещни права. Постулирам съвсем произволно, но какво ще кажете, ако да речем се появи необходимостта от боядисване на всички сгради с боя поглъщаща честоти предотвратяваща определен вид заболявания с летален изход? За това по правилно е да се въведе понятието "отраслов сервитут"
-
Да допишеш нещо в този, действащия от 1951 г., Закон за собствеността, е все едно да включиш правилата на поведение във фейсбук в четвероевангелието на Цар Иван Александър - ще се развали стила на повествованието, така да се каже. Ако някога, дай Боже, някой се сети да отстрани архаизмите от ЗС, може и да се помисли за квазиличностни и технологични сервитути в него. Дотогава - прах, нафталин и недоразумения.
- magodeoz
- Активен потребител
magodeoz струва ми се че използвайки израза
самият stoyan_stavru не е напълно убеден в тезата си за ситуиране на такива сервитути в един радикално променен или нов ЗС...толкова "специфично" вещно право...
-
julyanvonemona написа:magodeoz струва ми се че използвайки изразасамият stoyan_stavru не е напълно убеден в тезата си за ситуиране на такива сервитути в един радикално променен или нов ЗС...толкова "специфично" вещно право...
Все пак не аз вземам тези решения
Прави го законодателят. Определяща е неговата преценка.
Иначе моето мнение е ясно изразено на доста места : сервитутните права според мен следва да бъдат уредени в раздел VI "Вещни права върху чужда вещ" от действащия Закон за собствеността - между вещното право на ползване и правото на строеж. Струва ми се, че приемането на граждански кодекс или на "един радикално променен или нов ЗС" няма да промени това "разположение" на сервитутите.
ПП: кавичките не са случайни
Стоян Ставру
Най-четена тема:
—
Най-четена тема:
—
- stoyan_stavru
- Младши потребител
stoyan_stavru написа:Все пак не аз вземам тези решения
Прави го законодателят. Определяща е неговата преценка.
и вече 60 години така - кой ти мисли за кодификация - закони на парче и най вече с оглед на интереса на едни или дуруги, но не и в интерес на цялото общество за трайно и устойчиво урегулиране на обществените отношения
Един прекрасен закон ЗИСС - по едно време имаше идея да се възстанови - но някои учили недоучили така скочиха срущу това .....
Впрочем, опитах се да кача и отдела от ЗИСС за сервитутите но нещо не ми се получи - май обема на текста е много голям, затова използвах другия форум
Дай ми фактите, за да ти дам правото!
-
Standbay - Потребител
Гледам, че темата стара, но понеже и аз се заинтересувах от идея сходна на съседа на aspida (на доста по-голям имот и на комфортно разстояние от всички съседи) попаднах на Наредба 14 на МРРБ:
http://www.mrrb.government.bg/index.php ... e=7&id=191
Чл. 141 (1) казва 500м от населено място. Дали не може да се позове на нея и да оспори местоположението на генератора (освен, ако не говорим за вила в средата на гората)? Ако тази наредба се спазва не би трябвало никой да може да вдигне генератор в двора си за собствени нужди.
http://www.mrrb.government.bg/index.php ... e=7&id=191
Чл. 141 (1) казва 500м от населено място. Дали не може да се позове на нея и да оспори местоположението на генератора (освен, ако не говорим за вила в средата на гората)? Ако тази наредба се спазва не би трябвало никой да може да вдигне генератор в двора си за собствени нужди.
- thegrave
- Младши потребител
thegrave,това Ви съждение е неврно! Съгласно чл.83 (3) ЗЕ, въпросната Наредба е нормативен акт по прилатане на Закона на енергетиката. До колкото разбирам, aspida не е електроенергийно предприятие, ерго към нея нормативите на Наредба №14 едва ли се отнасят.Ако тази наредба се спазва не би трябвало никой да може да вдигне генератор в двора си за собствени нужди.
-
57 мнения
• Страница 3 от 3 • 1, 2, 3
Назад към Строителство и регулация
|
|