Живеем в кооперация преди седмица съсед обяви,че ще прави ремонт на покрива живее в мезонет,а всъщност се започна грандиозен ремонт на две
тераси направи дървени покриви иззида стени изцяло се промени фасадата
на кооперацията.Сега не знаем как да постъпим и не сме информирани дали
за това трябва разрешение за строеж и разрешение от съседите едни твърдят,
че трябва други не моля ако има някой запознат да даде съвет.
благодаря
- Дата и час: 29 Ное 2024, 01:54 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
съсед обяви,че ще прави ремонт на покрива
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
9 мнения
• Страница 1 от 1
Re: моля за съвет
За разрешение за строеж е сигурно, че трябва. Също така (поне както описвате строежа) и съгласие от всички съсобственици в сградата. А при определени условия (защото не е ясно какъв е обема на строителството) и обявление към съседите!
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
Благодаря за отговора
- mnnikol
- Нов потребител
..преди седмица съсед обяви,че ще прави ремонт на покрива живее в мезонет,а всъщност се започна грандиозен ремонт...
Грандиозен, грандиозен... колко грандиозен?! Къде е границата между грандиозен и неграндиозен ремонт!
... на две тераси направи дървени покриви иззида стени изцяло се промени фасадата на кооперацията...
Някокото дървени летви, наковани над терасата, вероятно напълно се вписват в условията на ал. 151 (1). Иззиданите стени едва ли засягат конструкцията на сградата. Ако, което е по-важно, въобще са стени, де.
... и не сме информирани дали за това трябва разрешение за строеж...
Очаквате някой да ви информира с телеграма ли?
За разрешение за строеж е сигурно, че трябва.
Аз пък не мога да бъда толкова категоричен.
При инфото, което предоставя питащият, даже никак.
- l____
- Потребител
....направи дървени покриви иззида стени ....
l____, що не земеш малко да помислиш върху горната изватка от поста на питащия. После опитай отново!
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
... грандиозен ремонт ... направи дървени покриви... иззида стени...
Колкото и да ги мисля тези грандиозни ремонти, покриви и стени, отдавна съм се убедил едно. Хорската завист е присъща ни.
Казно лаконично: Чуждата кокошка - патка.
Така че, в случая категоричността ти за необходимост от разрешение за строеж дано не е пресилена.
- l____
- Потребител
Имам си достатъчно и зависта не ми е присъща за да ми е чуждата кокошка патка,въпросът е в това,че когато живееш в кооперация с общи части си длъжен
по един или по друг начин да се съобразяваш с останалите живущи и най-малкото да спазваш законовите норми.Никои не е твърди,че не трябва да се правят ремонти и подобрения,но да са изпълнени добре и най-малкото да бъдат уведомени живущите в кооперацията.Ще се опитам утре да кача снимки за да се види за какво иде реч.
по един или по друг начин да се съобразяваш с останалите живущи и най-малкото да спазваш законовите норми.Никои не е твърди,че не трябва да се правят ремонти и подобрения,но да са изпълнени добре и най-малкото да бъдат уведомени живущите в кооперацията.Ще се опитам утре да кача снимки за да се види за какво иде реч.
- mnnikol
- Нов потребител
Имам си достатъчно и зависта не ми е присъща...
Поздравявам те за което!
...когато живееш в кооперация ... си длъжен по един или по друг начин да се съобразяваш с останалите живущи и най-малкото да спазваш законовите норми.
Няма един нито друг начин да се съобразявате със съседите си в кооперацията. Начинът трябва да е съответен на законите; в случая - на ЗУТ. Толкоз!
Никои не е твърди,че не трябва да се правят ремонти и подобрения, но да са изпълнени добре и най-малкото да бъдат уведомени живущите в кооперацията.
За немалко ремонти и подобрения (а какво ли значи 'подобрение'?) изобщо не трябва да се уведомява никой. И никак не е нужно да са изпълнени добре. Защото думичката "добре" е изпълнена с много условности и емоции. И със самопреценки, неподлежащи на контрол; че и, често, на корекции.
Ако за всички подобрения уведомявахме с телеграма съседите и ги молихме за позволение да си монтираме външни ролетни щори - дограмаджийският бизнес щеше да е на нивото си отпреди 100 години.
Дай, ако искаш, да видим снимките ти. Но до дали ще ги гледаме или не - няма кой знае колко голямо значение. От значение е, дали ремонтите и подобренията на съседите могат да се причислят към чл. 151 ЗУТ. Ако могат - емоциите ти са били излишни. Ако ремонтите са различни от описаните в чл. 151 - бягай в РДНСК. И бъди настоятелен; те, в момента, нямат никаква работа - до ден два ще дойдат на проверка. (И знай, че повече със съседа ти няма да си казвате "Добър ден"... Което е преживимо, де.)
Успех!
- l____
- Потребител
julyanvonemona е прав да твърди, че е необходимо разрешение за строеж, защото така описаните "зидани стени" и "дървени покриви" над терасите" в никой случай не могат да бъдат нито "леки слънцезащитни съоръжения", нито пък "вътрешни преустройства". Оставям настрана двойствения статут на т. нар. "покривни тераси" от правна гледна точка.
- magodeoz
- Активен потребител
9 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Строителство и регулация
|
|