- Дата и час: 29 Ное 2024, 07:39 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Имота ми не е нанесен в Кадастъра !!
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
Re: Имота ми не е нанесен в Кадастъра !!
Хммм...... зададох си въпроса и очаквах отговор, а не квалификации и мнения какво ми е в главата , и как и занапред е нямало да ги проумея тези неща. Няма значение. Мислех, че този форум е именно за да могат "неуки" индивиди, като мен да си задават въпросите и да получат някакъв отговор по определен казус. Както и да е....
- mil1983
- Нов потребител
mil1983 написа:Хммм...... зададох си въпроса и очаквах отговор, а не квалификации и мнения какво ми е в главата , и как и занапред е нямало да ги проумея тези неща.
Така е по форумите, mil1983! Не е като в уютните кантори на адвокатите. Ама и тук си има предимства- получаваш съвети, и то безплатно. Е, някой щял да спомене нещо за кашата в главата ти, друг да коментира еди кой си, това се преглъща. Не се коси, получи доста информация, включително и относно черти от собствения си характер, ако ме разбираш... Бъди щастлив/а!
- bgarch
- Потребител
Имот - апартамент, земя и т.н., след одобряване на ККР, грешките се коргират за сметка на гражданите. В случай когато за този имот е подадено възражение, което е уважено от комисия (назначена да разгледа подадените възражения) и въпреки това не е коригирано, по преценка на началника на службата, това възражение се коригира служебно (в гаранционния срок за корекции, след този срок пак е за сметка на гражданите). В случай, че е подадена жалба от гражданина чрез агенцията към съда се взима предвид решението на съда. Когато няма подадено възражение и/или жалба към съда всички корекции по ККР са за сметка на гражданите. Когато се отнася до нанасяне на самостоятелен обект в ККР или до отразяване на имот в ККР, както и корекциите в площта на имотите, се използват геодезически фирми, които подготвят проекта за изменение на ККР.
При нужда мога да дам и повече подробности (за който го интересува)!
При нужда мога да дам и повече подробности (за който го интересува)!
- yordanovat
- Нов потребител
yordanovat написа: При нужда мога да дам и повече подробности (за който го интересува)!
Интересуваме се. Чакаме.
- zxcasd
- Младши потребител
zxcasd написа:Интересуваме се. Чакаме.
Какво те интересува по точно??? Задай конкретен въпрос, за да получиш отговор!
- yordanovat
- Нов потребител
Май човекът пита по принцип. Него всичко го интересува.
- magodeoz
- Активен потребител
yordanovat написа: Задай конкретен въпрос, за да получиш отговор!
Въпроси да искате:
ПИ гранИчи с пет ПИ, единият от които - улица.
Естествено - всички граници са грешно нанесени в КК. Грешките са над допустимите по чл. 18 от Наредба 3.
За да се поправи КК, трябва да се изработят (от лицензиран геодезист) 5 отделни разработки - по една за поправяне на границата с всеки съсед ? Или трябва да се изработи от лицензирания геодезист една единствена разработка с поправени и петте граници (с петте съседа)?
- zxcasd
- Младши потребител
Мисля, че само една разработка.
Това е просто форум. Приемете горенаписаното като лично мнение, което не обвързва никого.
-
hidden - Активен потребител
hidden, една разработка е, ама по принцип! Какво ще кажете обаче в период на криза да си рагърна дейността до пет разработки с цел "на час по лъжичка", като при това придам съответната емоционална и финансова тежест на нещата.
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
Разработката ще бъде една, и то - такава, каквато се предполага да бъде според съставения акт за установяване на непълноти и грешки в КК. За да бъдат разработките пет, трябва да има съставени пет такива акта.
- magodeoz
- Активен потребител
Именно! Повече емоция, повече необходимост нещата да се оправят, повече актове, повече екшън, а и заплащането...адекватно!
-
hidden написа:Мисля, че само една разработка.
Aма хубаво ли помисли?
- zxcasd
- Младши потребител
julyanvonemona написа: една разработка е, ама по принцип!
Що не оставите на yordanovat да се обоснове? Специалистите по кадастър едва ли са толкова категорични!
- zxcasd
- Младши потребител
magodeoz написа:Разработката ще бъде една, и то - такава, каквато се предполага да бъде според съставения акт за установяване на непълноти и грешки в КК. За да бъдат разработките пет, трябва да има съставени пет такива акта.
Трябва ли да припомням онази сентенция за коня и каруцата?! Нека не слагаме каруцата (акта) пред коня (разработката)!!
- zxcasd
- Младши потребител
zxcasd Вие можете да не желаете да слагате коня пред каруцата, ама никак не можете да сте сигурен дали някой каруцар-авангардист не го прави!
-
Лошо е за оногова, който не може да отличи превозното средство от източника на тяга в известната сентенция. Изхождайки от причинно-следствените връзки в повечето житейски ситуации, една грешка първо се установява, а едва след това се разработва механизъм за отстраняването и.
В конкретния случай, според чл. 53 (3) от ЗКИР установяването става с акт, който се подписва от съставителя, заявителя и пряко заинтересуваните собственици.
В конкретния случай, според чл. 53 (3) от ЗКИР установяването става с акт, който се подписва от съставителя, заявителя и пряко заинтересуваните собственици.
- magodeoz
- Активен потребител
julyanvonemona написа: zxcasd Вие можете да не желаете да слагате коня пред каруцата, ама никак не можете да сте сигурен дали някой каруцар-авангардист не го прави!
Ох! Много ми е сложна мисълта Ви. Чак неразбираема.
- zxcasd
- Младши потребител
zxcasd написа:За да се поправи КК, трябва да се изработят (от лицензиран геодезист) 5 отделни разработки - по една за поправяне на границата с всеки съсед ? Или трябва да се изработи от лицензирания геодезист една единствена разработка с поправени и петте граници (с петте съседа)?
Категорично само една - един проект и един акт за непълноти и грешки за конкретния имот със сгрешени граници. След като геодезиста направи заснемането на място, той дава на собственика протокол. С този протокол собственика отива на гише в кадастъра и подава заявление за изменение на ККР. В протокола са посочени броя на точките които ще се променят. За да се стигне до крайния продукт - скица, процедурата е следната:
След подаване на заявлението следва издаване на акт за непълноти и грешки. Този акт се подписва от всички заитересовани от изменението лица. След подписването му следва заповед която да одобри това изменение. След като всички заинтересовани лица бъдат уведомени за заповедта, независимо дали писменно или на място, следва 14 дневен срок в който заповедта влиза в сила. След изтичане на този срок следва да тече срока за издаване на скица. Хубаво е в заявлението за изменение на ККР да се плати и за издаване на скица, защото повечето граждани си мислят, че издаването на скицата се включва във срока и в цената за изменението на ККР, а това не е така. Уведомяването на заинтересованите лица става служебно, но в случаите когато липсват данни, те се набират от НБД "Население". Това понякога забавя процедурата по обясними причини (по адресна регистрация човек се води на едно място, а в същност живее на друго и т.н.). В такива случаи адресите се искат от заявителя, разбира се ако има контакти с тези хора, за да може процедурата да стартира по-бързо.
Постарах се да бъда максимално кратка и ясна ...
- yordanovat
- Нов потребител
Само да добавя, че дори едно от заинтересованите лица ако не се подпише на акта или заповедта, следва издаване на заповед за прекратяване на процедурата и изменението не може да бъде извършено. Когато имота граничи с улица, както е в случая, заинтересована страна е общината (респ. района, ако е в София) и следва упълномощено лице от съответната администрация да подпише акта и заповедта.
- yordanovat
- Нов потребител
zxcasd написа:Уведомяването на заинтересованите лица става служебно, но в случаите когато липсват данни, те се набират от НБД "Население".
В случаите когато не могат да се намерят адреси за уведомяване се прибягва към чл. 61 ал. 3 от АПК и се съставят уведомителните писма, които се поставят на информационното табло в службата и на сайта на АГКК: http://www.cadastre.bg/notifications
- yordanovat
- Нов потребител
Назад към Строителство и регулация
|
|