начало

Съдът: Прокуратурата трябва да продължи разследването срещу Иван Портних за Варненското езеро Съдът: Прокуратурата трябва да продължи разследването срещу Иван Портних за Варненското езеро

купихме малък апартамент ,който няма тераса ...

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: купихме малък апартамент ,който няма тераса ...

Мнениеот julyanvonemona » 11 Дек 2010, 22:06

magodeoz! Защо мислите вместо мен! Кой Ви каза, че считам строителството на съответния балкон за пристрояване или пък преустройство?... Или пък се опитвате да внушите на аудиторията, че ограждащата цялата сграда стена, не е част от фасадата и не е обща част и че конструктивните особености по закачането на тази тераса не е съществено по смисъла на чл185 ал.1т.3 ЗУТ конструктивно изменение на тази обща част
Последна промяна julyanvonemona на 11 Дек 2010, 22:43, променена общо 1 път
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот magodeoz » 11 Дек 2010, 22:40

julyanvonemona, моля за извинение. Възможно е неправилно да съм Ви разбрал, а е възможно и неясно да сте се изразил. Определянето на етажната собственост - сграда, блок или вход - се извършва по ЗУЕС (преди това по ПУРНЕС), и, съдейки по съдържанието на предходните постове, е приключен въпрос.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 11 Дек 2010, 22:59

Извинявам Ви magodeoz!Щосе касае до въпросът за етажната собственост за мен по тази тема той въобще не е възниквал. Единственият въпрос който стои пред albena_u78 е съсобствеността.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот albena_u78 » 12 Дек 2010, 15:02

тотално ме объркахте,а исках с простички думи, без да цитирате закони и членове, да изразите мнение трябва ли съгласие от собственика на гаража или не
albena_u78
Младши потребител

Мнениеот probcho » 12 Дек 2010, 16:28

.
Последна промяна probcho на 04 Яну 2011, 21:15, променена общо 1 път
probcho
Активен потребител

Мнениеот magodeoz » 12 Дек 2010, 19:51

albena_u78 написа:тотално ме объркахте,а исках с простички думи, без да цитирате закони и членове, да изразите мнение трябва ли съгласие от собственика на гаража или не

При така подадената изходна информация, със същия успех може да бъде изразено мнение и относно необходимостта от предварително съгласие от представителя на Арменската апостолическа църква.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот pldrumev » 12 Дек 2010, 21:37

Ето един от възможните прости отговори:
Ако е вярно твърдението Ви, че по покрива на гаражите вървят хора и те си влизали в жилищните входове именно от това ниво, то това предполага, че тези гаражи са изградени заедно и едновременно с жилищната сграда,т.е. с едно разрешение за строеж и може би заедно и едновременно са въведени в експлоатация. Ползването на покрива на гаражите за достъп до входовете на жилищната сграда, го прави обща част по предназначение за всички собственици в сградата, които обслужва този покрив.Всъщност той се явява използваем плосък прокрив-тераса. Вашето намерение да си преустроите апартамента, разбира се, че това е точното определение на това, което искате да направите и ако сте в рамките на допустимите издатини по чл.86-90 от Наредба №7 от 2003г за ПНУОВТУЗ, а не да го пристрявате, тъй като в случая тава е невъзможно, то ще следва да изпълните изискванията на чл.185, ал.2 и ал.3 от ЗУТ, както и да подготвите съответния инвестиционен проект с куп други паспорти, становища, обследвания и т.н.
От тук насетне следва да потърсите подходящ юрист за да Ви подготви необходимите описани по-горе документи и ведно с инвестиционния проект да си ги внесете в общината за издаване на разрешение за строеж.
Разрешението за строеж, ако не знаете, подлежи на обжалване от заинтересованите лица, та дали ще си направите "терасата" е още рано да се каже.
pldrumev
Младши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 13 Дек 2010, 09:29

...то ще следва да изпълните изискванията на чл.185, ал.2 и ал.3 от З...

pldrumev За ал.2 от чл.185 ЗУТ "ДА", но какво присъединяване на обща част се налага в случая за да визирате и ал.3? Ако имате имате предвид площта на сечението от ограждащата стена което ще попадне в зоната на отвора необходим за вратата, чрез която ще се излезе на балкона, също сте прав.
Горният коментар го правя с цел да подчертая "жестокостта на закона", където липсва принцип за пренебрежимо малки изключения.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот magodeoz » 13 Дек 2010, 12:55

Ако долепената до фасадата нова тераса е в рамките на допустимите издатини, то това не е пристрояване, а преустройство на собствен обект, нали така, г-н pldrumev? Аз, понеже живея на последен етаж, и над мен има плосък покрив, дали не мога да си "долепя" отгоре една-две стаички ( в рамките на допустимите ограничения, разбира се) – да си "преустроя" моята си част от покрива, без да се занимавам да сключвам разни договори по чл. 183 (2)? Що пък не, като се замислиш...
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот Melly » 13 Дек 2010, 13:03

Не, неее - направи си една вита стълбичка (е, малко ще срежеш разните му там арматурни железа и ще извозиш "на депо" няколко кубика бетон :D ) и си готов - лека навесна конструкцийка, барбекю, два реда туи... и кой като теб. :D
Имаш поглед към света отгоре - тишина, простор, спокойствие. :wink: :lol: :lol: :lol:
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот albena_u78 » 13 Дек 2010, 13:09

Архитектурен и инженерен план, заедно със нотариално заверени съгласия от всички живущи във входа сме представили във общината пред главният архитект.На експертен съвет проекта е одобрен.Остава юристите за напишат становище относно това дали да се иска съгласие от собственика на гаража.Поне на нас така ни се обяснява.Затова потърсих мнение във форума
albena_u78
Младши потребител

Мнениеот magodeoz » 13 Дек 2010, 22:54

Вие чакате писмено становище от юристите в общината, които:
а) познават случая;
б) запознати са с всички документи, които Вие сте им предоставила;
в) имат достъп до всички останали документи, които биха им били необходими, и
г) разполагат с теоретично време за формиране на това становище около месец,
от една страна, а от друга
търсите мнение в този форум, като предоставяте откъслечна информация, отразена в кривото огледало на Вашето разбиране за понятия, от които нямате и понятие (да ми е простена тавтологията) -
дали погрешно не сте решила, че това е форум на ясновидци?
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот pldrumev » 14 Дек 2010, 02:14

Има една община в Р България, където на подобни заявления се отговаря с едно типово писмо, от което най-общо става ясно как и при какви условия може да се извърши такова строителство, тъй като всеки случай е различен.
Не се отказва, но не се и разрешава, ако не са изпълнени определени изисквания на закона.
pldrumev
Младши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 14 Дек 2010, 07:43

pldrumev Тоя намер с типовото писмо е много стар и по мое време се използваше. Много късо и сбито съдържание;цитирана разпоредба ат закона - за сериозност;накрая списък с документите които следва да се приложат.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот pldrumev » 22 Дек 2010, 00:35

Julyanvonemona, ако скоро не сте посещавал община, то да Ви кажа, че във всяка една от тях има изготвени типови ЗАЯВЛЕНИЯ, където е описано какво точно да се представи за всяка една услуга, включително и за услугите по ЗУТ. Та във връзка с тези заявления би следвало да е и изготвеното писмо.
Magodeoz, ако аз бях на мястото на съответния главен архитект на общината, в която се намира вашия апартамент( на последния етаж с плосък покрив), то без да се замислям бих Ви разрешил да си направите ремонт на покрива, като от предполагам топъл покрив, да го направите студен плосък покрив и да си живеете, като искате между двете плочи в " двете или трите стаички". Що пък не, както казвате.
Дали този номер не може да приложи и търсещият тук консултация и решение на проблема?
pldrumev
Младши потребител

Мнениеот namakak » 22 Дек 2010, 01:42

Абе тия от общината що се правят на пет и половина?
Щом като тия с разрушените панели в преустройство на горните етажи са се разписали сите,що да не може и общината да й се намери дефекта ,та да й се види слабото място.Рушвет със запис при господари на ефиро.Винаги има начин.
За вашия проблем,назначете си вещ адвокат по тези казуси относно проблема ви.
Прочете в договора на сделката ви кой е собктвеника на земята и вече от там строежа и подписите на собствениците.
Ама разбира се ,че при всички изпълнителни порядки от правоимащите собственици,веднага ще изникнат корумпираните служби на общините или ДНСК.
Правителството разбира се необръща никога внимание от 21 години насам.
Защо чрез медиите трябва да се разрешава някакъв очевиден корумпиран въпрос,на никого не е ясно,но едно ни е ясно,че има при вас законнооснователна причина за вашата претенция.
Аватар
namakak
Потребител

Мнениеот julyanvonemona » 22 Дек 2010, 08:48

Julyanvonemona, ако скоро не сте посещавал община, то да Ви кажа, че във всяка една от тях има изготвени типови ЗАЯВЛЕНИЯ, където е описано какво точно да се представи за всяка една услуга, включително и за услугите по ЗУТ. Та във връзка с тези заявления би следвало да е и изготвеното писмо.

pldrumev дали не се опитвате да ни внушите че бланките изготвени от общинарите относно дейностите които следва да извършват са светата изначална истина?.....
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот magodeoz » 22 Дек 2010, 12:20

Бланките, изготвени от общинарите при, и по повод изпълнение на вменените им функции са в основата на правоприлагането по места. Затова има два начина да се справи човек с посочените в тях изисквания - или да ги спази, или да ги обори. Прилагането на единия от двата начина е въпрос както на стратегическа, така и на тактическа преценка.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 22 Дек 2010, 13:24

Прилагането на единия от двата начина е въпрос както на стратегическа, така и на тактическа преценка.

По отношение общинарите аз - и друг път съм го казвал - имам стратегическото виждане че те са негодници от деня на подаване молбите им да бъдат назначени на общинарска служба. Отново припомням самият аз съм бил такъв негодник. О тук нататък всичките ми оперативни задачи са подчинени на тази стратегическа идея. Разбира се могат да се правят тактически ходове но никота не изпускам от поглед основното - да се доведе съответния общинар до състояние на тремор, до степен, че всеки следващ път като му застанеш пред бюрото в себеси да си казва "Маани го тоя манияк, дай да го пусна за да си нямам неприятности"
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот magodeoz » 22 Дек 2010, 22:45

На туй жизнено кредо няма какво да се каже - дерзайте, докато мърда и последният общинар!
magodeoz
Активен потребител

Предишна

Назад към Строителство и регулация