- Дата и час: 25 Ное 2024, 08:27 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
УПИ, със съществуваща сграда в него, разделен на две
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
46 мнения
• Страница 3 от 3 • 1, 2, 3
Re: УПИ, със съществуваща сграда в него, разделен на две
Да направя и аз една добавка - надписът датира от 1938, и представлява референция към най-високото пруско отличие, Орденът на черния орел, който носи този надпис на латински. Самият израз пък води началото си от римския правен принцип suum cuique, което означава "Всекиму своето".
- magodeoz
- Активен потребител
Приятно е да обогатявам общата си култура чрез епистоларните Ви изяви, но друг наш уважаван съфорумец вкарва нов елемент в темата и аз след като разглеждам приложената от него схема мисля по следният начин:
vdggbg, ако така образуваните парцели са продукт от делБа и тя енаправена при действието на ЗТСУ - няма лошо това че дворищнорегулационната граница е минала през средата на заварена сграда определено е кофти макар и не противозаконно. Има обяснение защо така се е получило и защо не е противозаконно, но за това по- късно.
vdggbg, ако така образуваните парцели са продукт от делБа и тя енаправена при действието на ЗТСУ - няма лошо това че дворищнорегулационната граница е минала през средата на заварена сграда определено е кофти макар и не противозаконно. Има обяснение защо така се е получило и защо не е противозаконно, но за това по- късно.
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
Делбата е от 1973 г. - не зная дали е преди, или след приемането на ЗТСУ.
-
vdggbg - Активен потребител
Доколкото разбирам от поста на vdggbg не е ставало въпрос за делба, защото съседът (този с дупката в покрива) е възразявал, само че не се е решил да стигне до съда. И са му съборили част от къщата, за да се реализира застрояването в съседния имот. Такива търпеливи съседи аз само в сънищата си познавам.
Преди години имах аналогичен случай- регулационната линия минаваше по имотна граница (по кадастралния план), но там, където е къщата, тя отговаряше общо взето само на магазините в партера. На втория етаж едната стая на съседа навлизаше с около 1,50 м навътре в имота му. Мазата също беше обща, някакви фазери разделяха отделните мази, но не по имотната граница. Къщата беше строена около 1938 г.
Аз имах неблагоразумието да посъветвам моя клиент, който искаше да строи, да отдели конструктивно съседната къща по имотната граница, за да може да събори своята част, без да нанесе щети на съседа, като му предложи обезщетение за тази част от 1,50 м от стаята, която ще му отнеме. Той, като съвременен (тогава- 90- те години) бизнесмен заяви, че тази част от стаята е негова, щом имотната граница по кадастъра и регулационната линия минават през нея. И независимо от това, че съседът беше склонен на преговори по този вариант, моят клиент беше против. Така се започанаха едни дела, та така години наред. Не знам как завършиха те, но на това място къщите все още си стоят в първоначалния вид.
Преди години имах аналогичен случай- регулационната линия минаваше по имотна граница (по кадастралния план), но там, където е къщата, тя отговаряше общо взето само на магазините в партера. На втория етаж едната стая на съседа навлизаше с около 1,50 м навътре в имота му. Мазата също беше обща, някакви фазери разделяха отделните мази, но не по имотната граница. Къщата беше строена около 1938 г.
Аз имах неблагоразумието да посъветвам моя клиент, който искаше да строи, да отдели конструктивно съседната къща по имотната граница, за да може да събори своята част, без да нанесе щети на съседа, като му предложи обезщетение за тази част от 1,50 м от стаята, която ще му отнеме. Той, като съвременен (тогава- 90- те години) бизнесмен заяви, че тази част от стаята е негова, щом имотната граница по кадастъра и регулационната линия минават през нея. И независимо от това, че съседът беше склонен на преговори по този вариант, моят клиент беше против. Така се започанаха едни дела, та така години наред. Не знам как завършиха те, но на това място къщите все още си стоят в първоначалния вид.
- bgarch
- Потребител
Въпросът, julyanvonemona, е дали ЗПИНМ, или ранният ЗТСУ, е изисквал предварително изменение на регулационния план като условие за извършване на делбата - Вие как мислите?
- magodeoz
- Активен потребител
magodeoz През 1993г. - годината спомената от vdggbg текстът на чл.61 ал.1 ЗТСУ е категоричен. Делбата се извършва след образуването на дворищнорегулационните парцели. В първоначалния чл.40 ЗПИНМ до изменението му (в-к Известия бр.68/25.081959г.) е било недопустимо парцелите "да се разделят по съдебен на части по малки от предвидените по действащите разпоредби" . След въпросното изменение е добавено "и преди съответните дялове да бъдат обособени по законниая ред в самостоятелни парцели". С това режима се приравнява към този от чл.61 ЗТСУ в редакцията му до ДВ бр.34/2000г.
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
46 мнения
• Страница 3 от 3 • 1, 2, 3
Назад към Строителство и регулация
|
|