начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

Кадастрална карта на Овча купел

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Кадастрална карта на Овча купел

Мнениеот kalahan2008 » 20 Дек 2010, 20:12

magodeoz написа:Дали това е било необходимо, и задължително, или не - тук вече беше коментирано.

А че тогава защо са заснели сградата, щом нямат нот. актове? Много по-добре си е без кадастър - далеч по-малко ядове.
Не знам какво сте коментирали тук - в крайна сметка не е ли работа на АГКК да съставят коректно кадастралната карта?
И никой не ми отговори - ако са нанесени само ПИ и сградите, но не и СОС, може ли да бъде издадена заповед за одобряване на КК и ако да - законосъобразна ли е?
А и един малко по-страничен въпрос - тази заповед индивидуален адм. акт ли е или общ адм. акт?
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот magodeoz » 20 Дек 2010, 20:53

По реда на въпросите:
1. Заснели са я, защото съществува. Няма как да я пропуснеш, ако е достатъчно голяма;
2. Работа им е, разбира се. Но всяка работа може да бъде свършена лошо, по-лошо, най-лошо, или изобщо да не бъде свършена;
3. Всяка заповед е законосъобразна, докато съдът не постанови друго. Има срокове за обжалване, кръг от заинтересовани лица, и тям подобни неща;
4. Индивидуален административен акт е.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот l____ » 21 Дек 2010, 01:36

Ако УПИ не е ПИ, то тогава какво е?

Ами ако в едно УПИ е предвидено да се включат 5 ПИ, тогава УПИ какво е?
Ами ако от един ПИ е предвидено за се направят 10 УПИ, тогава УПИ какво е?

Не ми отговарай.

А се замисли върху факта, че кадастърът не се занимава с нечии предвиждания и нереализирани проекти.

Оттук си направих извод, че може би за всички сгради в квартала нямат идентификатори.

Мдааа. "Може би" ли каза? :wink: А как е обратното на "може би"?

Така или иначе, явно тук няма да получа нормален отговор на въпросите си.

Напротив. Получи отговори на всички твои въпроси. Че даже се и образова с въпроси, които нямаше да се сетиш да си зададеш.

А в изучаването на ЗКИР - успех!
l____
Потребител

Мнениеот kalahan2008 » 21 Дек 2010, 16:28

l____ написа:А как е обратното на "може би"?

A как е обратното на "остър"? :wink: :mrgreen:
l____ написа: Получи отговори на всички твои въпроси.

Само че не от теб, умнико! Много благодаря на всички останали колеги.
За теб не знам от кой битак се взе.
l____ написа:Че даже се и образова с въпроси, които нямаше да се сетиш да си зададеш.

Ще вдигна курбан за чест и прослава на великия гений и дълбоката мисъл на "колегата" "l" (долна черта), който така благородно ме открехна, че УПИ било сграда :mrgreen: :lol: :lol:
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот l____ » 22 Дек 2010, 02:41

kalahan2008 написа:

....който така благородно ме открехна, че УПИ било сграда

Тоя 'убавец, още не може да разбере, че кадастърът не се занимава по принцип с УПИ-та.
Как, вириноско, да ти набия в главата, че (, дори и УПИ да е сграда,) кадастърът не се интересува от УПИ.
То бива-бива... ама чак такава гламавщина не бива, де.

Освен това, защо бягаш от същността на спора "Що е УПИ? И що е ПИ?", чрез разни подмятания "че УПИ било сграда"? Щото те е страх да не се окажеш с натрит нос ли?

А дали осъзнаваш, че подмятанията ти "УПИ било сграда, УПИ било самостоятелен обект..." говорят само и единствено за страха ти от провал в спор "Що е УПИ?" ? И говорят за твоята ЗУТ-неграмотност, зле прикрита под формата на опити за злъчна ирония.
l____
Потребител

Мнениеот hidden » 22 Дек 2010, 09:13

Господин l_____________ е просто един тъп чиновник от АГКК, така че от него разум и мисъл не може да се очаква...Аз и в другата тема казах, че АГКК правят поразии и каквото си искат, а от мненията на l_______________________________ става ясно защо това е така - просто там го няма нужният мат'рял...
Това е просто форум. Приемете горенаписаното като лично мнение, което не обвързва никого.
Аватар
hidden
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 22 Дек 2010, 10:03

Господин l_____________ е просто един тъп чиновник от АГКК

hidden, бих оправдал всяко грубо отношение вкл. и това демонстрирано с по-горния Ваш цитат,но при положение че съдържа в себе си елементи на доказателство или ако е добре обмислен ход на психологическа атака, с цел извеждане на опонента от равновесие. В случая дори и да приемем че I_____ е служител в АГКК (нещо което за сега не е доказано) защо не си помислиш за него като за човек приел кредото на АГКК, като свой личен житейски модул? Така и на самия Вас ще Ви е по-леко!
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот kalahan2008 » 22 Дек 2010, 11:30

l____ написа:защо бягаш от същността на спора "Що е УПИ? И що е ПИ?"

Същността на темата е, че в Овча купел новите сгради, предмет на принудително изпълнение, самостоятелните обекти нямат идентификатори. Същността на темата не е "Що е УПИ?" Прочети темата от самото начало наново. Този акцент "Що е то УПИ и има ли то почва у нас?" го въведе ти, той е съвсем периферен и според мен най-добре е да си направиш отделна тема, да си зададеш ясен и смислен въпрос и тогава може и да се включа.
l____ написа:Тоя 'убавец, още не може да разбере, че кадастърът не се занимава по принцип с УПИ-та.

С какво се занимава кадастърът пише в чл. 23 ЗКИР:
Чл. 23. Недвижим имот - обект на кадастъра е:
1. поземлен имот;
2. сграда, включително изградена в груб строеж;
3. самостоятелен обект в сграда.

Моята теза е, че УПИ е вид поземлен имот, самото название го подсказва - Урегулиран ПОЗЕМЛЕН ИМОТ. Разбира се, може и да бъркам, че УПИ е поземлен имот, но според мен е. Ако има аргументи в обратната насока - нека бъдат изложени в друга тема.
l____ написа:Как, вириноско

Аха! аз съм бил вироноското, а кой ме прати да се обучавам по ЗУТ?
hidden написа:Господин l_____________ е просто един тъп чиновник от АГКК

Е, щом е от АГКК, приключвам участието си в темата, оставям Агенцията в лапите на банките :mrgreen:
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот magodeoz » 22 Дек 2010, 11:53

Не е вярно, че кадастърът "не се интересува" от урегулираните поземлени имоти. Интересува се, разбира се, но – само от онези от тях с приложена регулация. Всъщност, една от основните цели на кадастралната карта в сегашния и вид е да изпрати в небитието плановете за регулация по принцип, и неприложените такива в частност.
Една читаво направена кадастрална карта, заедно с две-три страници писани правила и нормативи, е в състояние да замени с успех всичките ПУП-ове, РУП-ове и тям подобни, барабар с наредбите, че и половината ЗУТ.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот petko_a » 22 Дек 2010, 12:43

magodeoz написа:Една читаво направена кадастрална карта, заедно с две-три страници писани правила и нормативи, е в състояние да замени с успех всичките ПУП-ове, РУП-ове и тям подобни, барабар с наредбите, че и половината ЗУТ.

Звучи добре. Значи ли, че идеята за кадастралната карта не е толкова лоша?
petko_a
Потребител

Мнениеот REVOLUTION » 22 Дек 2010, 12:45

petko_a написа:
magodeoz написа:Една читаво направена кадастрална карта, заедно с две-три страници писани правила и нормативи, е в състояние да замени с успех всичките ПУП-ове, РУП-ове и тям подобни, барабар с наредбите, че и половината ЗУТ.

Звучи добре. Значи ли, че идеята за кадастралната карта не е толкова лоша?

И като всяка идея в БГ , изпълнението е КАТАСТРОФА!
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот magodeoz » 22 Дек 2010, 12:50

Не е лоша, разбира се (идеята за КК). Хич даже. Така стават нещата по белия свят. Относно изпълнението - катастрофа е, вярно, но и затова си има причини.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот n_ikito » 22 Дек 2010, 13:03

Не мога да се съглася.....оспамихме темата на човека.... Идеята на КК е като всяка карта да отразява максимално /доколкото е възможно/ точно "сегашното" , фактическо състояние на обектите. Даже с идеята , ако нещо го няма в кадастъра.... значи го няма..... :) . Всички други планове /по зут/ отразяват, предвижданията за тези обекти - бъдещето, евентуално. Така, че кадастъра няма как да изрови целия ЗУТ...... евентуално някоя част.... да.

п.п. По въпроса що е то УПИ...... няма какво да спорите..... има си легална дефиниция в ЗУТ..... който може да чете, ще разбере.....
n_ikito
Активен потребител

Мнениеот magodeoz » 22 Дек 2010, 13:20

Вярно е, че оспамихме темата, но тя така или иначе се изчерпа.
Не сте прав, n_ikito. Ако беше така, както казвате, нямаше да има смисъл да ги ручаме тез жабета по ЗКИР. Старият кадастър си беше достатъчно добър относно това кое го има и кое го няма "фактически". Но относно собствеността, а и точността - пази Боже! Предвижданията за бъдещето се залагат в други планове, не в ПУП. Ако се замислите, ще видите, че при читава КК и ясни правила и норми спокойно може да се мине и без други планове.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 22 Дек 2010, 13:44

Ако се замислите, ще видите, че при читава КК и ясни правила и норми спокойно може да се мине и без други планове.

magodeoz, колкото и странно да Ви се вижда аз,макар и архитект в голяма степен споделям тази Ви мисъл и ако нещо ме кара да не я подкрепям 100% това е относителната във времето статичност на правилата, което в същата степен може да се каже и за плановете - в същността си представляващи графично изобразени правила. В крайна сметка както плановете така и нормите могат да бъдат направени по начин да поемат динамиката на развитието, но пипе, пипе се иска!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот n_ikito » 22 Дек 2010, 13:53

Жабетата ги лапаме, щот едни хора /холандци :D / , решиха да направят добро и дадоха едни пари. Ама парите не стигнаха /защо ли?/ и работата е свършена по български. ПУП е извадка /или поне трябва да не противоречи/, точно от ОУП и др. Както и да е......
n_ikito
Активен потребител

Мнениеот magodeoz » 22 Дек 2010, 14:01

Има населени места и общини в България, където кадастралната карта е направена точно както трябва, и върши идеално работата, за която е предназначена. Там отдавна са прибрали дълбоко прашните и омачкани "платна", и се справят чудесно без шарената "графика" и прочее комикси, разказващи историята на едно героично, но наивно минало. И там на всички е ясно какво, как и къде може да се строи, от което овластените чиновници са станали малко по-бедни, но и по-любезни.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 22 Дек 2010, 14:11

magodeoz дано съм те разбрал правилно, но зависимостта между бедността и любезността на чиновника не е доказана, а едва ли може да се приеме за аксиома!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот kalahan2008 » 22 Дек 2010, 14:13

n_ikito написа:п.п. По въпроса що е то УПИ...... няма какво да спорите..... има си легална дефиниция в ЗУТ..... който може да чете, ще разбере.....

Именно - "Урегулиран поземлен имот" или "урегулиран имот" е поземлен имот, за който с подробен устройствен план са определени граници, достъп от улица, път или алея, конкретно предназначение и режим на устройство.
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот magodeoz » 22 Дек 2010, 15:23

julyanvonemona написа:magodeoz дано съм те разбрал правилно, но зависимостта между бедността и любезността на чиновника не е доказана, а едва ли може да се приеме за аксиома!

Не е аксиома, разбира се. Това е мое, чисто умозрително заключение, базирано на емпирични данни от собствения ми житейски опит, без претенции за представителност и/или изчерпателност.
magodeoz
Активен потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Строителство и регулация