- Дата и час: 01 Дек 2024, 15:47 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
незаконен строеж
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
28 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
незаконен строеж
Здравейте,в частен имот е построен гараж,но без разрешително за строеж и без всякакви други документи.Съседите подават жалба срещу така извършения строеж (гаражът не е от тяхната страна).Какво следва?Подлежи ли на събаряне постройката или може да бъде узаконена?
- merseyside
- Нов потребител
Re: незаконен строеж
merseyside написа:Здравейте,в частен имот е построен (кога - година?) гараж,но без разрешително за строеж и без всякакви други документи.Съседите подават жалба срещу така извършения строеж (гаражът не е от тяхната страна).Какво следва?Подлежи ли на събаряне постройката или може да бъде узаконена?
БД.
-
Melly - Старши потребител
julyanvonemona написа:Melly, какво значи товаБД
Без движение до изясняване на някои подробности (горе в червено) във вр. с въпроса!
-
Благодаря по наше време пишихме КД (към дело), макар че по популярното беше ДК (дреме ми на к...а)
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
При условие, че гаражът е констатиран от служители на ДНСК, изграден е след 2004г ., тоест за него не е подавано заявление за узаконяване по реда на §184 от ЗУТ и не е разрешен с разрешение за строеж от гл. архитект, при издаване на заповед за премахване за него просто не може да има спасение. Без значение е дали жалбподателите са заинтресовани лица, ако е протекло производството по чл.225, ал.3 от ЗУТ, това строителство ще се премахне.
Воденето на съдебни дела би било единствено една скъпо струваща временна отсрочка за премахването му.
Воденето на съдебни дела би било единствено една скъпо струваща временна отсрочка за премахването му.
- mimkata
- Нов потребител
Производство по чл.225,ал.3 ЗУТне е протекло-не е издадена заповед за прамахване на строежа
- merseyside
- Нов потребител
merseyside написа:Производство по чл.225,ал.3 ЗУТне е протекло-не е издадена заповед за прамахване на строежа
Ами...., ще протече.
-
Това ли е единственото,което следва–да протече процедура по чл. 225 ал.3 ЗУТ? Аз съм все още в процеса на своето обучение по право и не знам какво би последвало в този случай,затова пиша в този форум и искам компетентно мнение.Имотът,в който е построен въпросният гараж е собственост на една възрастна жена,а нейният син,който също живее в този имот си построява гараж,съответно вече казах без разрешително за строеж.В чл.148 ал.7 ЗУТ се казва:Разрешение за нов строеж в недвижим имот, в който съществува незаконен строеж, не се издава на лицето, извършило незаконния строеж, докато същият не бъде премахнат или узаконен.Какво значи това?Или строежът ще бъде премахнат или узаконен?Как може (може ли изобщо да се узакони)?Премахването на строежа ли е единственото,което ще последва?Благодаря предварително и извинявайте за може би допуснатите неточности в израза ми.
- merseyside
- Нов потребител
Алтернативата "узаконяване" е приложима при наличието на определени условия, в зависимост от това от кога е незаконният строеж, дали е деклариран (на два пъти), и т. н. Съществува и алтернатива "търпимост", която също е в зависимост от годината на построяване. И в двата случая е необходимо строежът да е бил допустим по действалите към датата на построяването му норми. Изследването пък на тази допустимост е съвсем друга бира!
- magodeoz
- Активен потребител
А има ли вариант строежът да се обяви не за незаконен,а за строеж със нарушение?
- merseyside
- Нов потребител
Няма такава категория. Какво означава "с нарушение"? Да се строи незаконно само по себе си е нарушение на закон, а премахването е мярка извън санкцията за административно нарушение (глобата).
- magodeoz
- Активен потребител
...,а премахването е мярка извън санкцията за административно нарушение (глобата).
Пояснявам! Казаното от magodeoz означава глоба + премахване!
-
Благодаря за пояснението. Наистина, все още у много хора битува убеждението, че административната санкция (глобата) премахва последиците от административното нарушение, и "узаконява" незаконния строеж.
- magodeoz
- Активен потребител
Следва да се връчи констативен акт за извършено незаконно строителство, по който заинтересованите лица имат право да подадат съответните възражения, и .т.н и т.н.и т.н. И ако се стигне до края- съдът ще се произнесе.
- pldrumev
- Младши потребител
Нещата наистина отиват към ДК... Само че ДК-02. След време ще разбереш какво значи това
- whiskey
- Потребител
Здравейте! Понеже не мога да пусна нова темичка ще попитам тук - родителите ми имат къща, към която дострояват още няколко стаи. Когато отишли да вадят план им казал някой си да строят, за какво да си дават парите за план, после ще го озаконяват!!! И това човек от администрацията!!! И така сега половината къща е незаконна, има ли някакъв начин за озаконяване?!
Втория случай е със нашата къща - свекърва ми е успяла някак си без план да озакони къщата ни, плащаме си данък и т.н. Сега искам да достроим още една стая, но когато нямаме план можем ли да дострояваме? Притеснява ме да не отидем в общината и като ни искат плана да ни направят проблем и за това, което имаме сега.
Втория случай е със нашата къща - свекърва ми е успяла някак си без план да озакони къщата ни, плащаме си данък и т.н. Сега искам да достроим още една стая, но когато нямаме план можем ли да дострояваме? Притеснява ме да не отидем в общината и като ни искат плана да ни направят проблем и за това, което имаме сега.
- male4ka_pale4ka
- Нов потребител
Когато отишли да вадят план им казал някой си да строят, за какво да си дават парите за план, после ще го озаконяват!!! И това човек от администрацията!!! И така сега половината къща е незаконна, има ли някакъв начин за озаконяване?!
Има ммного възможностти за отговор, но колкото и цинична да Ви изглежда цялата ситуация има голяма вероятност строежа да бъде премахнат
Притеснява ме да не отидем в общината и като ни искат плана да ни направят проблем и за това, което имаме сега
То си е за притеснение!
-
Малечка- палечка, по принцип Озаконяването вече го няма в правния мир! Т.е. мир на праха му! Ама както всичко в България и това не е точно така. Зависи. От много неща- кога "онзи фактор" от Общината е казал на твоите родители онова нещо, кога твоите родители са го послушали, кога са строили и т.н.
А пък за свекървата- не съм убеден че тя си е Озаконила къщата. Нищо че си плащате данъците. И там въпросът със законността на съществуващата сграда е въпрос на проучване. И си е за притеснение, защото "онзи фактор" като нищо може още да работи там и кой знае какво точно може този път да каже.
А пък за свекървата- не съм убеден че тя си е Озаконила къщата. Нищо че си плащате данъците. И там въпросът със законността на съществуващата сграда е въпрос на проучване. И си е за притеснение, защото "онзи фактор" като нищо може още да работи там и кой знае какво точно може този път да каже.
- bgarch
- Потребител
28 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Назад към Строителство и регулация
|
|