начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

тълкуване на чл. 49, ал.2 от КСО

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

тълкуване на чл. 49, ал.2 от КСО

Мнениеот vall_t » 30 Дек 2010, 00:22

Моля Ви за коментар на следния казус. Малко е дърго описанието, но Ви моля за мнение.
Родих на 16.06.2009 г. Прекратиха ми трудовия договор на основание чл. 331, ал.1 от КТ , считано от 01.01.2010 г. До навършване на една година на детето получавах парично обезщетението до 410 календарни дни. На 21.06.2010г. започнах работа при нов работодател. Междувременно разбрах, че съм бременна и по съвет на лекаря, трябваше да лежа в болница и да ползвам болнични за задържане.
След като прочетах нормативната уредба за изчисляване на обезщетението при такива случаи, пратих запитване до ЦУ на НОИ и НОИ София, от където получих бързи и еднозначни отговори, че за да ползвам разпоредбите на чл. 49, ал. 2, когато излезна в 45-дневния отпуск по бременност и раждане с второто дете, трябва да ползвам отпуска за гледане първото дете по чл. 164 от КТ до 2 години . Пратих запитване и до НОИ Пловдив, но от там след по-дълго чакане, отговора беше че няма да бъде изчислено на база чл.49, ал.2, защото имам отработени дни и да си предоставя ЕГН - то за разглеждане на конкретния случай. Нямах време да отида на място за справка, но приех отговора на ЦУ на НОИ за миродавен, като по– висша институция.
От 01.07.2010 г до 13.11.2010 г. Ползвах болничен за общо заболяване. След това излезнах в отпуск по чл.164 от КТ, за отглеждане на дете до 2 години. От 16.12.2010 г. Ползвам болничен 45-дни преди раждането.

Отидох днес в НОИ Пловдив да проверя дали всички документи са ОК, защото не ги виждам на сайта им и служителката любезно ми каза че и болничния е изчислен, но не по чл.49,ал.2 като за първото дете, а на нова 12 месечна база. Мотива и беше, че е така, защото съм имала отработени дни и болнични при новия работател, а трябвало да ползвам веднага майчинството. А за да ползвам майчинството нали като съм при нов работодател пак трябва да отработя дни и тогава да изляза в това майчинство. И каза да си напиша запитване.

Та въпроса ми е на какво законово основание при изчисляването на този болничен не са спазени изискванията на чл. 49, ал.2, от КСО? КЪде да видя тълкувание на този чл. 49, ал.2, от КСО. Че трябва да си при един работодател и да нямаш отработени дни, а само майчинство след 410 ден?
Щe пиша жалба, но първо искам Вашето мнение.
vall_t
Нов потребител

Re: тълкуване на чл. 49, ал.2 от КСО

Мнениеот geny77 » 30 Дек 2010, 15:27

vall_t написа: КЪде да видя тълкувание на този чл. 49, ал.2, от КСО..
По принцип от Върховния съд се дава тълкуването ... В негови решения , които се публикуват в платени програми .
Притежаваш ли такава ? :idea:
Няма как един да плаща, а друг да " папа " резултата безплатно ! :wink: КомунизЪма свърши ... :D :D :D
geny77
Нов потребител

Re: тълкуване на чл. 49, ал.2 от КСО

Мнениеот vall_t » 30 Дек 2010, 15:39

Нямам такава платена програма. Търсих в интернет, но нищо точно не открих, затова питам по форумите, ако някой е имал подобен случай за съвет. Предполагам в Апис ги има реш. на ВАС, ще търся при някой приятел. Благодаря Ви!
vall_t
Нов потребител

Назад към Данъчно право