моля за коментар- мнения респ. отправки към норм.документи относно:
Посолството на страна от ЕС напр. Германия, Италия, Франция и пр. има ли статут на ПРЕДПРИЯТИЕ. Според мен " предприятие" е организация извършваща СТОПАНСКА дейност, каквато не е дейността на Посолството. С изменениятя на Данък върху доходите на физически лица ПЛАТЕЦЪТ - предприятие или самоосигуряващо се лице при плащане удържа плоския данък от 10% ПРИ ПЛАЩАНЕ НА НАЕМА. Считам,че ПОСОЛСТВОТО не е самоосигуряващо се лице, както не е и ПРЕДПРИЯТИЕ и това не се отнася до него. Но един господин наемодател иска Посолството да му удържа 10% вместо той да си ги внася, което създава излишна счетоводна операция. Моля, за коментар!
- Дата и час: 22 Ное 2024, 16:58 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
посолството като предприятие
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
4 мнения
• Страница 1 от 1
Re: посолството като предприятие
Темата, струва ми се, е за форум "Данъчно ... право". Там някъде се коментираше, че при нужда може да се питат самите данъчни. Аз не успях да се ориентирам много:
Говорите за чл. 44 ЗДДФЛ. § 1 т. 33 от него препраща към ЗСч.
И сега, въпросите, които възникват, са дали това посолство има статут на ЮЛ или на подразделение на ЮЛ и дали извършва стопанска дейност?
Стопанска дейност най-общо е дейност с цел печалба (§ 1т.3 ЗОАРАКСД).
Българските посолства са структурни звена в администрацията (21 ЗДиплоСл), т.е. изглежда не са юридически лица. За чуждестранните подобен извод може да се направи от чл. 8 на Тарифата... (вероятно вр. чл. 3 І 7 ЗРБулстат - което пък би трябвало да значи, че внасят осигуровки - напр. като работодатели 6 ІІІ КСО).
Струва ми се, че след като българските държавни институции са предприятия по ЗСч, то така би трябвало да е и за чуждите посолства; но стриктно погледнато - май не попадат.
Може обаче да има някакви двустранни (междудържавни) споразумения?
Във Виенската конвенция за дипломатическите отношения, на данъчното облагане на дипломатическите представителства са посветени чл. 22, 23, 28, 34, 36. За практическото прилагане спрямо ДДС и акциз е приета Наредба НАРЕДБА No 5 от 10 юли 2000 г. ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ.
Говорите за чл. 44 ЗДДФЛ. § 1 т. 33 от него препраща към ЗСч.
Закон за счетоводството написа:(2) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г., изм. - ДВ, бр. 95 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.) Предприятия са:
търговците по смисъла на Търговския закон;
юридическите лица, които не са търговци,
бюджетните предприятия,
неперсонифицираните дружества,
търговските представителства и чуждестранните лица, осъществяващи стопанска дейност на територията на страната чрез място на стопанска дейност,
с изключение на случаите, когато стопанската дейност се осъществява от чуждестранно лице от държава - членка на Европейския съюз, или от друга държава - страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство, единствено при условията на свободно предоставяне на услуги.
§1 т. 1. "Бюджетни предприятия" са държавните и общинските органи, техните структурни единици и всички икономически обособени лица, прилагащи бюджети, бюджетни сметки, извънбюджетни сметки и фондове по смисъла на Закона за устройството на държавния бюджет и Закона за общинските бюджети, както и държавните фондове и институции по задължителното обществено, здравно и друго осигуряване, държавните висши училища, Българската академия на науките, Българската национална телевизия, Българското национално радио и други лица и структурни единици, чиито сметки и операции се включват от Министерството на финансите в консолидираната фискална програма.
13. (изм. - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.) "Място на стопанска дейност" е мястото на стопанска дейност по смисъла на § 1, т. 5 от допълнителните разпоредби на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс.
ЗНИ написа:1. "Чуждестранно лице" е:
а) юридическо лице, което не е регистрирано в Република България;
б) дружество, което не е юридическо лице и е регистрирано в чужбина;
в) физическо лице - чужденец с постоянно местопребиваване в чужбина.
ДОПК написа:§ 1 т. 5. "Място на стопанска дейност" е:
а) определено място (собствено, наето или ползвано на друго основание), посредством което чуждестранно лице извършва цялостно или частично стопанска дейност в страната, като например: място на управление; клон; търговско представителство, регистрирано в страната; офис; кантора; ателие; завод; работилница (фабрика); магазин; склад за търговия; сервиз; монтажен обект; строителна площадка; мина; кариера; сонда; петролен или газов кладенец; извор или друг обект на извличане на природни ресурси;
б) извършването на дейност в страната от лица, упълномощени да сключват договори от името на чуждестранни лица, с изключение на дейността на представителите с независим статут по глава шеста от Търговския закон;
в) трайно извършване на търговски сделки с място на изпълнение в страната, дори когато чуждестранното лице няма постоянен представител или определено място.
И сега, въпросите, които възникват, са дали това посолство има статут на ЮЛ или на подразделение на ЮЛ и дали извършва стопанска дейност?
Стопанска дейност най-общо е дейност с цел печалба (§ 1т.3 ЗОАРАКСД).
Българските посолства са структурни звена в администрацията (21 ЗДиплоСл), т.е. изглежда не са юридически лица. За чуждестранните подобен извод може да се направи от чл. 8 на Тарифата... (вероятно вр. чл. 3 І 7 ЗРБулстат - което пък би трябвало да значи, че внасят осигуровки - напр. като работодатели 6 ІІІ КСО).
Струва ми се, че след като българските държавни институции са предприятия по ЗСч, то така би трябвало да е и за чуждите посолства; но стриктно погледнато - май не попадат.
Може обаче да има някакви двустранни (междудържавни) споразумения?
Във Виенската конвенция за дипломатическите отношения, на данъчното облагане на дипломатическите представителства са посветени чл. 22, 23, 28, 34, 36. За практическото прилагане спрямо ДДС и акциз е приета Наредба НАРЕДБА No 5 от 10 юли 2000 г. ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ.
Горното представлява потенциално грешно становище. Консултирайте адвокат, ако искате сигурност и юридическа отговорност при защитата на правата Ви.
- kontrol
- Активен потребител
Посолствата на Е.С. вече нямат и адвокати. Мъчно ми е, за това нещо. Все пак не сме на всеславянски събор по въпросите на душата и света.
Това са някакви вътрешни интриги, аз да кажа. Разбира се, мен ме мъчи същият въпрос.
Сега, горе-долу сериозно:
Според мен имунитетите на едно посолство изобщо не може да бъде пробивани с адвокатски чалъми и закони. Има наистина Lex Loci, както му казваме ние адвокатите, но има и една много фина необходимост от имунитет на чуждестранните посолства. Защото ми се струва, че те са независими от нашата държава. Става въпрос за територия на чужда държава. И е абсурд някой да иска ревизия, да съставя акт и други.
Това са някакви вътрешни интриги, аз да кажа. Разбира се, мен ме мъчи същият въпрос.
Сега, горе-долу сериозно:
Според мен имунитетите на едно посолство изобщо не може да бъде пробивани с адвокатски чалъми и закони. Има наистина Lex Loci, както му казваме ние адвокатите, но има и една много фина необходимост от имунитет на чуждестранните посолства. Защото ми се струва, че те са независими от нашата държава. Става въпрос за територия на чужда държава. И е абсурд някой да иска ревизия, да съставя акт и други.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
ivan_lawyer написа:Посолствата на Е.С. вече нямат и адвокати. Мъчно ми е, за това нещо. ....
Не тъгувай - за какво им са адвокати, като си имат шестаци
Дай ми фактите, за да ти дам правото!
-
Standbay - Потребител
4 мнения
• Страница 1 от 1
|
|