- Дата и час: 25 Ное 2024, 08:45 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
ЗАКОН ЗА КУЛТУРНОТО НАСЛЕДСТВО и разрешение за ползване
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
28 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
ЗАКОН ЗА КУЛТУРНОТО НАСЛЕДСТВО и разрешение за ползване
Здравейте, да имаш имот или сграда в селище на НИНКН -Паметниците на културата е като да попаднеш в АДА. Има един нов текст в "ЗАКОН ЗА КУЛТУРНОТО НАСЛЕДСТВО/(Изм. - ДВ, бр. 92 от 2009 г., в сила от 20.11.2009 г.) Разрешение за ползване на строежи по ал. 1 и 2 се издава след положително становище на министъра на културата или оправомощени от него длъжностни лица, а екзекутивната документация по смисъла на Закона за устройство на територията се съгласува по реда на чл. 84, ал. 1."
Означава ли това че т.нар.Акт 16, сегашно "разрешение за ползване на сграда" ще се издава след като служители от Паметниците на Културата посетят сградата както го правят комисия на ТСУ по Общини? Ако и това вече се решава от тях по добре никой да не тръгва да прави нищо преди да им е заделил доста хиледарки в джобчето си.
Може ли някой да изясни мнение по въпроса?
Означава ли това че т.нар.Акт 16, сегашно "разрешение за ползване на сграда" ще се издава след като служители от Паметниците на Културата посетят сградата както го правят комисия на ТСУ по Общини? Ако и това вече се решава от тях по добре никой да не тръгва да прави нищо преди да им е заделил доста хиледарки в джобчето си.
Може ли някой да изясни мнение по въпроса?
- roccosi
- Младши потребител
Re: ЗАКОН ЗА КУЛТУРНОТО НАСЛЕДСТВО и разрешение за ползване
roccosi написа:...Означава ли това че т.нар.Акт 16, сегашно "разрешение за ползване на сграда" ще се издава след като служители от Паметниците на Културата посетят сградата както го правят комисия на ТСУ по Общини? ...
не.
- zelen
- Потребител
Става въпрос за издаване на разрешение за ползване, а не за удостоверяване на въвеждането в експлоатация. Друга категория, друга процедура, други действащи лица. Разрешаването на ползването се предхожда от държавна приемателна комисия. С един участник повече, или по-малко - има ли съществено значение?
- magodeoz
- Активен потребител
roccosi написа:...екзекутивната документация по смисъла на Закона за устройство на територията се съгласува по реда на чл. 84, ал. 1."...
Моят съвет е- не правете изменения от одобрените проекти, при което няма да има нужда от екзекутивна документация, съответно съгласуване по реда на чл. 84, ал.1. А иначе Ви разбирам, сроковете по въпросната алинея не се спазват, не с дни, а с месеци, и то с много месеци. В иначе доста обширния раздел "Административнонаказателни разпоредби" на въпросния закон кой знае как са пропуснати наказания за длъжностни лица, неспазващи сроковете по чл 84, ал. 1.
- bgarch
- Потребител
Чл. 84. (1) (Доп. - ДВ, бр. 92 от 2009 г., в сила от 20.11.2009 г.) Съгласуването по този раздел се извършва с писмено становище и заверка с печат върху графичните материали в двумесечен срок от датата на постъпването на съответната документация. Съгласуването се извършва от министъра на културата или от оправомощени от него длъжностни лица след писмено становище на НИНКН.
Имам внесен проект за обединяване на 3 имота.Не стига че искат много допълнителни неща извън законоустановения по чл. 14 ЗУТ правилник за урегулиране на ПИ като цялостен архитектурен проект със силуети, разрези, снимки на имота, план за озеленяване и въпреки това не позволяват обединяване ами и не отговарят в посочения по чл.84 от ЗКН двумесечен срок!
Не е ли забавянето на отговор за съсгасуване на проект съгласия след изтичането му?
Имам внесен проект за обединяване на 3 имота.Не стига че искат много допълнителни неща извън законоустановения по чл. 14 ЗУТ правилник за урегулиране на ПИ като цялостен архитектурен проект със силуети, разрези, снимки на имота, план за озеленяване и въпреки това не позволяват обединяване ами и не отговарят в посочения по чл.84 от ЗКН двумесечен срок!
Не е ли забавянето на отговор за съсгасуване на проект съгласия след изтичането му?
- roccosi
- Младши потребител
Всмисъл имах предвид за "Малчаливото съгласие" след като ми отговарят след 3 месеца и то не с отказ за съгласуване а препоръки.Как мога да търся правата си по този казус?
- roccosi
- Младши потребител
magodeoz написа:Става въпрос за издаване на разрешение за ползване, а не за удостоверяване на въвеждането в експлоатация. Друга категория, друга процедура, други действащи лица. Разрешаването на ползването се предхожда от държавна приемателна комисия. С един участник повече, или по-малко - има ли съществено значение?
Има голямо значение дали Акт 16 за новите сгради зависи от Паметниците на културата или не.Пример строите си къща в селище под тяхното влияние.Искате акт 16.Освен стандартните строителни сертификати, довори с дружества, ВИК, Пожарна и т.н., трябва ли да се чака и техния подпис?
- roccosi
- Младши потребител
За съжаление не се счита за мълчаливо съгласие, а евентуално за мълчалив отказ. Ако тръгнеш да го обжалваш, ще загубиш много повече време със съдебни процедури, които не се знае как ще завършат. На това разчитат и служителите там.
А всичко това, което искат към ПУП, е незаконно. Но тази структура от години е напълно неуправляема. Не само че не опазват недвижимото културно наследство, ами точно обратното. Но това е друга тема.
Относно последния Ви въпрос- техен представител трябва да бъде включен в състава на ДПК, в този протокол той трябва да сложи подписа си. И понеже сградата Ви е недвижим паметник на културата, дори и да е от местно значение, се причислява към ІІ категория по ЗУТ, т.е. във всички случаи ще имате Акт 16 и ДПК.
А всичко това, което искат към ПУП, е незаконно. Но тази структура от години е напълно неуправляема. Не само че не опазват недвижимото културно наследство, ами точно обратното. Но това е друга тема.
Относно последния Ви въпрос- техен представител трябва да бъде включен в състава на ДПК, в този протокол той трябва да сложи подписа си. И понеже сградата Ви е недвижим паметник на културата, дори и да е от местно значение, се причислява към ІІ категория по ЗУТ, т.е. във всички случаи ще имате Акт 16 и ДПК.
- bgarch
- Потребител
Да живеете в паметник на културата си има своята цена, roccosi. Ако не желаете да я плащате, преместете се в някое съседно село. Аз, като отида в такова селище, искам да виждам там определени неща, и да не виждам други. Затова и отивам.
- magodeoz
- Активен потребител
magodeoz написа:Да живеете в паметник на културата си има своята цена, ...
Напълно сте прав. Въпросът е, кой трябва да плаща тази цена- само собственикът на сградата ли, или Вие, аз и останалите граждани, които искат като посещават тези селища, да виждат определените неща.
Така е уреден този въпрос в нормалните страни. Когато държавата изисква от собствениците да влагат значително повече средства за запазване на старата архитектура, тя поема тези увеличени разходи, от бюджета си, т.е. от всички нас, гражданите. У нас- държавата има само изисквания, без никакви ангажименти от нейна страна. Докато това е така, не бихме могли и да се надяваме за запазване на архитектурното си наследство.
- bgarch
- Потребител
Този въпрос е финансов, не нормативен. Аз внасям своята лепта с парите, които ще похарча в Копривщица, Жеравна, Боженци, и т. н. За да вземат тези пари, жителите им трябва да ме убедят, че като отида - има какво да видя и да почувствам. Иначе няма да отида, разбира се. Пък ако държавата желае тя да прибира тези пари - да придобие собствеността върху обектите, и да ги стопанисва, както намери за добре.
- magodeoz
- Активен потребител
Интересна философия. Само трябва да проверим, дали някъде по света функционира, по начина, описан от Вас.
Защото за да са станали Копривщица, Жеравна, Боженци и др. под. такива места, в които Вие отивате и оставяте парите си, държавата е вложила преди това огромни средства. Вярно, била е тоталитарна държава, всичко е било държавно, но фактите са такива- парите са на държавата.
В нетоталитарните държави такива комплекси се създават отново със средства на държавата, само че под друга форма. Държавната собственост върху такива обекти не е единствената възможност за създаването на архитектурни ансамбли, запазващи историческите пластове. И това е доказано по света, стига да искаме да го видим.
Защото за да са станали Копривщица, Жеравна, Боженци и др. под. такива места, в които Вие отивате и оставяте парите си, държавата е вложила преди това огромни средства. Вярно, била е тоталитарна държава, всичко е било държавно, но фактите са такива- парите са на държавата.
В нетоталитарните държави такива комплекси се създават отново със средства на държавата, само че под друга форма. Държавната собственост върху такива обекти не е единствената възможност за създаването на архитектурни ансамбли, запазващи историческите пластове. И това е доказано по света, стига да искаме да го видим.
- bgarch
- Потребител
magodeoz написа:Да живеете в паметник на културата си има своята цена, roccosi. Ако не желаете да я плащате, преместете се в някое съседно село. Аз, като отида в такова селище, искам да виждам там определени неща, и да не виждам други. Затова и отивам.
Що за несериозен и арогантен отговор е това Каква е цената която трябва да плащаме!?Да пълним гушите на оядените 3-4 баби в тази инстанция ли. Не знаете през какво трябва да минат хорицата които са си купили парцели на такива места.Плащаме архитекти, геодезисти, държавни и общински такси за визи, скици и документи, изсипваме една камара пари докато ни влязат проектите при тях и тогава се почва ходенето по мъките.Искате ли да бъда по конкретен....Рушветите им стигат в зависимост от обема на проектите над 50 хиляди лева!И схемата им е неразбиваема.Защото като те почнат да те въртят с откази и на всеки 6 месеца трябва да вадиш нови визи и скици и да внасяш нови проекти защото старите не ти ги връщат ще се принудиш да отидеш при тях да видиш какво става.Там вече стоиш изправен пред дилемата да бъдеш "приятелски" посъветван да отидеш при един от двама, трима архитекти в зависимост от района в който проектираш и да им платиш наново да ти направят проекта на безбожни цени с включения за тях рушвет.Така схемата им е неразбиваема и работи години наред.Защото пари пряко не вземат, а архитектите нямат фиксирани тарифи.За консултантски услуги могат да ти вземат колкото си искат.
- roccosi
- Младши потребител
Въпроса е много прост, само че само по принцип! От една страна е публичната власт (държавата) представлявана от незнаен нехранимайко, който е решил че те тук те това е паметник и че требе да стане така и така. От другата страна съм аз - мурджо, който за едно нещастие съм собственик на този паметник. Съществуват два начина! Или държавата да ми плати достойно и аз с парите си да вървя на......йчина и втората е! Този или друг представляващ държавата нехранимайко да дойде да се договорим какво и що за да мога и аз да извлека не'къф гювеч от този паметник.
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
julyanvonemona, използвайки методите на вулгарната литература казваш горе- долу същото, което казвам и аз. Ще го кажа в по- мек вариант- опазването на недвижимото културно наследство е 100% публичен интерес. Да се опитваме да му припишем какъвто и да било частен интерес (несъмнено има и такъв, но незначителен- като дойдат туристи, ще дойдат и в мойто хотелче или кафененце и аз ще припечеля нещичко в повече) и да искаме именно този частен интерес да влага огромни средства в тази дейност, е най- малкото наивно.
Това е за друга тема, може би в този форум, но друга. Само мога да кажа, че неразбиваеми схеми няма, още по- малко пък точно тази схема да се нарече неразбиваема... Толкова е елементарна, че само някой да си помисли че иска да я разбие и вече няма да я има, преди да е започнал. Въпросните 3-4 баби преди Вас и мен ще разберат, че този някой си е помислил това, бъдете сигурен.
roccosi написа:Рушветите им стигат в зависимост от обема на проектите над 50 хиляди лева!И схемата им е неразбиваема
Това е за друга тема, може би в този форум, но друга. Само мога да кажа, че неразбиваеми схеми няма, още по- малко пък точно тази схема да се нарече неразбиваема... Толкова е елементарна, че само някой да си помисли че иска да я разбие и вече няма да я има, преди да е започнал. Въпросните 3-4 баби преди Вас и мен ще разберат, че този някой си е помислил това, бъдете сигурен.
- bgarch
- Потребител
bgarch написа:julyanvonemona Само мога да кажа, че неразбиваеми схеми няма, още по- малко пък точно тази схема да се нарече неразбиваема... Толкова е елементарна, че само някой да си помисли че иска да я разбие и вече няма да я има, преди да е започнал. Въпросните 3-4 баби преди Вас и мен ще разберат, че този някой си е помислил това, бъдете сигурен.
Хехе, права сте че бабите ще бъдат информирани за намеренията на някоя тяхна жертва, това е правено дори много пъти. Има хиляди подавани сигнали, жалби и интернетфорумите са пълни с подобни истории за тях.Но всичко това е глас в пустиня.На тях им е все едно и си продължават. Очевадно е че и авторите на стотици проекти са едни и същи.Айде Вие, доколкото хващам от User-името Ви като архитект изгответе проект за Копривщица например и го внесете да видите резултата.Дори не проект, само визата внесете за съгласуване Има само един начин ако някой ги запише с Телефона си-СРС като говори с тях
- roccosi
- Младши потребител
Прочетете още веднъж последния ми пост, за да вникнете, какво Ви казвам!
А за опита- имам опит с въпросния институт, можете да бъдете сигурен и знам за какво става дума. А това за СРС-тата го забравете, то не е нужно- тук нещата са много по- прости, стига някой да иска да ги реши.
А за опита- имам опит с въпросния институт, можете да бъдете сигурен и знам за какво става дума. А това за СРС-тата го забравете, то не е нужно- тук нещата са много по- прости, стига някой да иска да ги реши.
- bgarch
- Потребител
Има само един начин ако някой ги запише с Телефона си-СРС като говори с тях
Това със СРС-тата наистина са глупости!
Що се отнася до публичният характер на един паметник от историческото ни наследство, който съгласно нашият закон е и си е останал частна собственост и върху който публичната власт, чрез реазпоредбите на закона упражнява специален режим, то ни най малко не приемам Вашата теза bgarch, че описано с
е именно това което казвате с поста си. Специалният публичен режим на боравене с паметниците на културата у нас е направен от нехранимайковци и е предназначен да палзва единствено тях. Не съм имал честта в прав текст да ме мародерстват за суми за които се говори тук, но ми се е налагало да използвам принуда (и не само веднъж)срещу нехранимайко, който ми е правил намеци за подобни неща.методите на вулгарната литература
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
bgarch написа:Прочетете още веднъж последния ми пост, за да вникнете, какво Ви казвам!
Какво по хубаво от това Значи аз и стотиците като мен, които се интересуват от темата, сме намерили човека с необходимата компетенция във Ваше лице.
Много ще Ви бъдем благодарни да споделите вашия опит и да ни упътите как да се справим с тази злокобна инстанция която не одобрява абсолютно нищо и ни иска рушвети!?
- roccosi
- Младши потребител
bgarch написа:За съжаление не се счита за мълчаливо съгласие, а евентуално за мълчалив отказ. Ако тръгнеш да го обжалваш, ще загубиш много повече време със съдебни процедури, които не се знае как ще завършат. На това разчитат и служителите там. "
Та да се върнем на предишната тема.Тук не съм съгласен с Вас и никъде в ЗУТ не е оповестен "Мълчалив отказ", освен ако не иронизирахте.
В чл. 125, ал. 5 ЗУТ изм. през 2007 г. са предвидени допълнителни правила за защитата на територии, свързани с културно-историческото наследство. За тях е необходимо писменото становище на Националния институт по паметниците на културата (НИПК). Предвидени са два срока с идеята, че НИПК трябва да има време за преценка на проекта. Общият срок е 1 месец, а при групи от паметници – 2 месеца. Ако НИПК не се произнесе в посочените срокове, това означава, че заданието е гласувано без забележки. Непроизнасянето в срокове представлява положително становище на НИПК
Може ли някой да сподели компетентно мнение какво може да се направи в тоя случай при неспазване на срока и коя е инстанцията към която може да се обърне или директно да се заведе дело?Защото на жалби и възражения отговарят със същите писма!Някъде бях чел след Аферата Несебър, че тези срокове били отпаднали.Знае ли някой такава наредба?
- roccosi
- Младши потребител
28 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Назад към Строителство и регулация
|
|