начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Разрешение за ползване или удостоверение за търпимост

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Разрешение за ползване или удостоверение за търпимост

Мнениеот Bai_Ganjo » 28 Яну 2011, 16:53

Хе, хе, като не сте в графата за търпимост или узаконяване със сигурност сте в графата за бутане, вервайте ми. Не са поискали не са ви бутнали. :lol:
Bai_Ganjo
Потребител

Мнениеот bgarch » 28 Яну 2011, 17:52

suhodol написа:Един ден гл. Архитект на Общината ми беше казал да намеря решение и да го предложа, че той няма да ми каже какво да правя. Трябвало да намеря решение и да излезна пред него с предложение което той да приеме. Не ставаше въпрос за пари. А техническо, законно, аритектурно и т.н.

Защо се учудвате? Мога да кажа само "браво" на този главен архитект. Така трябва и да бъде. Представяте си пред одобряващия орган искане, облечено в законови норми, и той би трябвало да го приеме. Защо главният архитект трябва да Ви прави необходимите проучвания, изследвания, измервания, даване на съвети и т.н., чрез които да се опита да вкара Вашето самодейство в рамките на законовите норми. Наистина това не е негова работа. Неговата работа е да прегледа Вашето искане, внесено в Общината и да се произнесе по него или да извърши необходимите, предвидени в Закона действия. Все едно да искате от съдията да Ви каже как да се защитавате в съда така, че наказанието Ви да бъде най- малко.
Изображение
bgarch
Потребител

Мнениеот magodeoz » 28 Яну 2011, 18:18

Причината главният архитект да не желае да каже на господина какво трябва да направи е съвсем тривиална - той просто не знае. В противен случай поне щеше да му каже да не си харчи парите за тахиметрии най-различни.
Иначе - главният архитект е длъжен да отговори на всяко запитване по повод вменените му функции, дори и ако е подадено устно. Да се държи като ощипана госпо'ица - това не му е разрешено, макар че повечето го правят, предвид липсата на адекватни санкции. Ако не ми вярвате, bgarch - вижте тук-там, като начало в АПК и ЗДОИ.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот bgarch » 28 Яну 2011, 18:35

Никой не говори за ощипани госпожици. Да, на всеки конкретно зададен въпрос, свързан със служебните му задължения, трябва да отговори, съгласен съм. Но да прави проучвания, варианти за решения, при които изходът е различен и с различно правно значение за гражданина- извинявайте ме, но това вече ми мирише на друго. Защото ако му вменим такива права, веднага възникват следните въпроси:
1. На кои граждани главният архитект ще дава такива съвети, от които гражданите ще бъдат облагодетелствани, и на кои няма да се дават въпросните съвети (дори под израза- "той просто не знае"). Как ще бъде контролиран той за качеството на съветите си спрямо различните категории граждани?
2. Ако главният архитект е дал съвет, който не отговаря много- много на закона, как после същият той би отказал да извърши действията си по отказ за одобряване на проект или за узаконяване на извършеното строителство? И обратното- ако е казал, че не може, пък гражданинът е представил проект, отговарящ на закона? Аз лично намирам сериозен конфликт на интереси.
3. След като главният архитект може да прави проучвания, вариантни решения и др. подобни, защо пък аз, гражданинът, да не му възложа на него да ми изработи проектите, тъй и тъй той ще ми ги одобрява, няма кой друг по закон, поне ще съм сигурен, че дори и да не е законен проекта, той ще си го одобри?
Изображение
bgarch
Потребител

Мнениеот julyanvonemona » 28 Яну 2011, 18:48

3. След като главният архитект може да прави проучвания, вариантни решения и др. подобни, защо пък аз, гражданинът, да не му възложа на него да ми изработи проектите, тъй и тъй той ще ми ги одобрява, няма кой друг по закон, поне ще съм сигурен, че дори и да не е законен проекта, той ще си го одобри?

От първа ръка имам информация че така е било в град Ист Алдан на Якутска АССР по времето на "великия" Съветски съюз.
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот magodeoz » 28 Яну 2011, 19:01

Напротив, уважаеми. Точно това е част от задълженията на общинския чиновник – да направи преценка от висотата на възложените му правомощия, и да каже на г-н гражданина – "това, това и това може, а онова и онова – не". Не да дава съвети (така би ограничил правото на личен избор на гражданина, по един или друг начин) – просто да изясни правните и технически последици от едно или друго решение. На въпросите Ви:
1. Главният архитект не дава съвети. Той разяснява и популяризира условията на обществения договор - на всички граждани – без оглед на пол, социално положение, религиозна или сексуална принадлежност. Въпросът за обществения контрол върху дейността му засега е висящ, признавам. Дотолкова, доколкото общият контрол върху местната администрация е периодичен (чрез избори).
2. Той не е дал съвет (вижте по-горе). Той е разяснил различните алтернативи, и провежда законосъобразни действия в съответствие с направения от гражданина инидивидуален и мотивиран избор (ако може, де).
3. Той може и да може (макар че, ако можеше наистина, щеше да го прави другаде, и при други условия), но не бива да прави това. Тук сте прав уважаеми – това би било конфликт на интереси. Въпрос на Вашата гражданска съвест е дали ще поддържате, или не, корупционните практики във всеки конкретен случай.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот bgarch » 28 Яну 2011, 19:09

ЗУТ написа:Чл. 5(3) (Изм. - ДВ, бр. 65 от 2003 г., изм. - ДВ, бр. 61 от 2007 г., в сила от 27.07.2007 г.) Главният архитект ръководи, координира и контролира дейностите по устройственото планиране, проектирането и строителството на съответната територия, координира и контролира дейността на звената по ал. 6 и издава административни актове съобразно правомощията, предоставени му по този закон. Главният архитект на общината координира и контролира дейността на главните архитекти на райони.

magodeoz написа:Той разяснява и популяризира условията на обществения договор....
Той е разяснил различните алтернативи....

Открийте трите разлики....
Сега можем да се опитаме да повторим Вашия последен пост, като на мястото на "главния архитект" сложим думичката "съдията". Ще бъдете ли съгласен Вие с това?
magodeoz написа:Въпрос на Вашата гражданска съвест е дали ще поддържате, или не, корупционните практики във всеки конкретен случай.

Пак стигаме до израза- Спасението на давещите се е в ръцете на самите давещи се.
Изображение
bgarch
Потребител

Мнениеот magodeoz » 28 Яну 2011, 19:14

Не Ви разбирам, уважаеми. Защо омешахте изпълнителната със съдебната власт?
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот bgarch » 28 Яну 2011, 19:26

Защото нещата в съдебната власт са поставени точно така, както трябва. По ред причини. Нещо, което е много далеч от действителността за изпълнителната власт.
Главният архитект е и трябва да бъде стожер на законността. Той представлява публичния интерес и трябва да защитава публичния интерес. В това си качество той не може да се обвързва по никакъв начин с гражданския интерес на когото и да било, независимо от пол, възраст, имотно състояние, политическа пристрастност и др. под. Така както съдията в съдебната власт трябва да преценява по закон кой е прав и кой крив. Затова правя и тази аналогия.
Как така
ще каже на г-н гражданина – "това, това и това може, а онова и онова – не"
, преди въпросният гражданин да е представил пред него своето искане. Той може и трябва да каже това едва когато гражданинът е оформил и представил своето искане пред него. Така както в съдебния процес гражданинът с помощта на адвоката си (ако може и сам, разбира се, но не и с помощта на съдията) е представил доказателства пред съдията за своята теза, така същият гражданин следва да оформи и представи искането си пред главния архитект, но не и подготвено (а защо не и оформено) от същия този главен архитект.
Изображение
bgarch
Потребител

Мнениеот magodeoz » 28 Яну 2011, 19:36

Не ще губя повече Вашето време, за да Ви убеждавам в погрешността на становището Ви. Работата на главния архитект е да пести от времето на съдията, ако ме разбирате. Те не работят в паралелни вселени.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот bgarch » 28 Яну 2011, 19:40

Хубаво го пести, няма що...
Та и аз спирам дотук, за съжаление точно такива съждения най- вероятно са довели и до онова положение в град Ист Алдан на Якутска АССР по времето на "великия" Съветски съюз, както вече ни разказа julyanvonemona.
Изображение
bgarch
Потребител

Мнениеот julyanvonemona » 28 Яну 2011, 19:51

Той представлява публичния интерес и трябва да защитава публичния интерес. В това си качество той не може да се обвързва по никакъв начин с гражданския интерес на когото и да било, независимо от пол, възраст, имотно състояние, политическа пристрастност и др. под.

Колега bgarch я хвърли малко светлина и с най-прости думи обясни що е публичен интерес и що е граждански интерес
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот magodeoz » 28 Яну 2011, 19:59

Не исках да отварям тази скоба, но май се налага... julyanvonemona има доста смътна представа за състоянието на пазара на проектантски услуги в гр. Алдан (така се нарича, без "Ист" отпред) по времето, когато е в Якутска АССР. Най-вероятно такива услуги е предлагал местният проектантски колектив към някой завод, като шефът му по съвместителство е изпълнявал и функциите на главен архитект, поради липса на друг такъв специалист в града (селището, по-точно).
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот bgarch » 28 Яну 2011, 20:02

Колега bgarch я хвърли малко светлина и с най-прости думи обясни що е публичен интерес и що е граждански интерес

Тук съм убеден, че magodeoz ще бъде много по- добре подготвен от мен. По- добре да питаме него. Аз мога само да цитирам едно от най- добрите определения за публично- правните норми, които защитават публичния интерес. То е:
публично- правните норми- това са всички нормативни изисквания, които дават права или създават задължения на суверена
Изображение
bgarch
Потребител

Мнениеот julyanvonemona » 28 Яну 2011, 20:59

Колкото и странно да ви се струва има един строителен предприемач не много богат но пък сериозен, който е започнал трудовия си стаж в Сибир при това българин доброволно отишъл там и завършил в последствие като строителен инж. задочно в Иркутск и работил няколко години в (Ист Алдан-той така го нарича)ми каза че имало един колега архитект от Карелия работещ в някакво местно минно обединение, който поради липса на каквото и да е време не можел въобще да се справи с проектирането в района извън задължението му към минното обединение. Идвали готови - типови проекти направо от Киев, той ги подавал без пари на желаещия да строи и ако нещо не устройва желаещия, той направо с химически молив върху чертежа нанасял корегцията и другият си отивал по живо по здраво. Единственото задължение е след края на строителството да дойде геодезист от Червената армия който в специален карнет записвал пълните геграфски координати на новопостроената къща мерени на поставен репер пред входа на къщата . Чакало се много, защото много от къщите били на стотици километри на сред тайгата, а ако в определен срок не се смогнело имало и наказания. Толкоз! Освен въздесъщото минно обединение останалите хора били местни занимаващи се със скотовъдство за тях били тези типови къщи. Сега не знам как е. Той беше решил да си направим екскурзия до там заедно, но кризата и него и мен удари.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот magodeoz » 01 Фев 2011, 19:07

Значи - познах, в общи линии. А "минното обединение" сигурно е било за добив на злато, най-вероятно.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 01 Фев 2011, 19:48

До колкото ми е казвал - диаманти!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот magodeoz » 01 Фев 2011, 19:51

"Нагоре", както се казва - браво!
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот suhodol » 02 Фев 2011, 12:33

Здравейте, а можели един въпрос ?
На 24.11.2010 получих предписание от инж. Д.М.,отдел "Контрол по строителството и незаконното строителство" при Столична община-район ......
На основание чл.223 от ЗУТ указателно писмо изх. № ...........от 17.11.2010 на Главния архитектна Столична община и Заповед № ....... от 23.11.2010 на Кмета на район ..... за извършване проверка относно режима на ползване на изградени жилищни сгради на територията на района. с нактоящото Ви се прдписва в 7 дневен срок да представите в СО - район ... , отдел КСНС , стая ... следните документи
- документ за собственост
- разрешение за строеж
- удостверение за въвеждане в експлоатация.
При неиспълнение на дадените указания в посочения срок, ще Ви бъде потърсена административно ноказателна отговорност .....
Отивам с двата документа който имам:
нотариален акт и разрешение за строеж.
Обеснявам, че имам отклонение от одобрените проекти и че съм го заявил в определения срок. Имам констативен акт.
Тя ми обеснява следното:
Да отида в деловодството и да пойскам формуляр Удостоверение за търпимос.
Някой от случейте ще бъдат разгладани при тях и за който може да се вземе решение, ще получат отговор. Другите който са по сложни ще бъдат испратени в Столична община. Там да вземат решение.
Взех формуляра, но все още не съм го предал, защото и там е свързано със геодезия и т.н. Вече го имам остава да се реша да ги предам в деловодството.
Защо всички казват , че след 1987 няма Удостоверение за търпимост. А мен ме пращат точно това да искам ????? Възможноли е да има някаква наредба за кято да се се знае или на която да не се дава глсност. Имам в предвид , че държавата има полза да събере данъците поне от тези от който това е възможно където все пак нарушението не е нарушило кой знае къкво.
В кая на крайщата съм в собствения ми двор, не съм на брега на язовир, в чашка на плажа или в натура 2000.
Благодаря за вниманието и за отговорите.
Хубав ден, въпреки студа.
Аватар
suhodol
Младши потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 02 Фев 2011, 13:41

Трябва да стигнете до Административен съд, където ще отменят евентуално действията на общината. Друго по-сигурно не виждам.
ivan_lawyer
Старши потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Строителство и регулация