Здравейте,
Моля, ако някой е участвал в съставянето на актове и протоколи за строителството на обект 5 категория да ми помогне. Въпросът ми е следният:
При съставяне на Акт образец 2, раздел III "Констатации от извършени проверки при достигане на контролираните проектни нива" – за обект V категория необходимо ли е да се прави проверка /измерване на нивата/ от лицензиран геодезист или е достатъчно Техническият ръководител да направи проверката и да се разпише на мястото на геодезиста? Въпросът ми е породен от това, че за пета категория строежи не е задължителен Строителен надзор, но в образеца е записано, че проверката се извършва в присъствието на:
В. Технически правоспособното физическо лице по част “Геодезия” към лицето, упражняващо строителен надзор:
(трите имена по документ за самоличност и длъжност)
В нашият случай нямаме Строителен надзор и неговите функции се изпълняват от Техническият ръководител. Означава ли това, че Техническият ръководител се подписва на горецитираното място или трябва да се търси лицензиран геодезист?Благодаря предварително
- Дата и час: 25 Ное 2024, 08:25 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Протокол обр.2 за V кат.строеж - въпрос
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
16 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Протокол обр.2 за V кат.строеж - въпрос
Ако Вашият технически ръководител е способен да извърши необходимите геодезически измервания - нека ги извърши, и да се подпише. Няма пречка. Той си носи отговорността за това какво и как е премерил. Ако обаче не е премерил както трябва - той ще отнесе само имуществена санкция, а строежът Ви може да се окаже незаконен, с всички произтичащи от това последствия. Затова - ангажирайте правоспособно по ЗКИР лице дори и при най-малкото съмнение. Няма пречка на протокола да се подпишат и двамата.
- magodeoz
- Активен потребител
аз лично правих замерване на котите и приложих протокола. После ми казаха че съм се престарал, но ако го нямах сигурно щаха да го поискат..
- naughty
- Потребител
Законодателят е решил, че за обектите от V категория компетентността на техническия ръководител е достатъчна за определяне на строителна линия и ниво на строежа и за раздел ІІІ- Констатации от извършени проверки при достигане на контролираните проектни нива, включително и по отношение на геодезическата работа. Единствено изключение от общия ред е предвиден само за обекти от шеста категория по чл. 147, ал. 1, т. 1, 3, 5, 7 и 8 ЗУТ, когато се разполагат по имотните граници на поземлените имоти- при тях за оформяне на раздел ІІ от акта възложителят трябва да сключи договор с "консултант, технически ръководител или правоспособно лице по Закона за кадастъра и имотния регистър". От този запис може да се направи извода, че на техническия ръководител е дадено право да извършва такава дейност, макар в този случай да се третират обекти от по- ниска категория.
Съвсем друг е въпросът, доколко това е правилно. Но това би могло да бъде цяла тема за обсъждане, например- идиотщината, наречена категоризация на строежите по ЗУТ.
Съвсем друг е въпросът, доколко това е правилно. Но това би могло да бъде цяла тема за обсъждане, например- идиотщината, наречена категоризация на строежите по ЗУТ.
- bgarch
- Потребител
Дадено му е право, но му е вменена и отговорност. Помислете върху това.
- magodeoz
- Активен потребител
Много сме далеч от носенето на отговорност в България! Реална отговорност. Не страх от евентуална глоба, наложена от чиновник, на който не си направил необходимият реверанс.
Познавам много ЛИЦЕНЗИРАНИ НАДЗОРНИЦИ, които вкупом с целия си списъчен състав не биха могли да отложат една сграда на терена, камо ли да носят отговорност за това.
Познавам много ЛИЦЕНЗИРАНИ НАДЗОРНИЦИ, които вкупом с целия си списъчен състав не биха могли да отложат една сграда на терена, камо ли да носят отговорност за това.
- bgarch
- Потребител
Вярно е bgarch! Tака е!
- petko_a
- Потребител
Благодаря за отговорите,
Техническият ни ръководител е много опитен човек, а и фирмата строител е сериозна, имаме им доверие и най-вероятно няма да търсим геодезист , пък и къщите, които строим са сред празно поле и да има някаква минимална грешка няма на кой да пречим . Аз много се съмнявам, че когато стигнем до приемане от Гл.архитект на общината, някой ще тръгне да ги мери с нивелир /поправете ме ако греша/. За Констативен протокол обр.3 за установяване съответствието на строежа с издадените строителни книжа и за това, че подробният устройствен план е приложен по отношение на застрояването никой не ни проверява нито е идвал да мери, подписаха го и толкоз.
Просто искам документите ни да са коректно подготвени и затова зададох въпроса.
Поздрави,
Техническият ни ръководител е много опитен човек, а и фирмата строител е сериозна, имаме им доверие и най-вероятно няма да търсим геодезист , пък и къщите, които строим са сред празно поле и да има някаква минимална грешка няма на кой да пречим . Аз много се съмнявам, че когато стигнем до приемане от Гл.архитект на общината, някой ще тръгне да ги мери с нивелир /поправете ме ако греша/. За Констативен протокол обр.3 за установяване съответствието на строежа с издадените строителни книжа и за това, че подробният устройствен план е приложен по отношение на застрояването никой не ни проверява нито е идвал да мери, подписаха го и толкоз.
Просто искам документите ни да са коректно подготвени и затова зададох въпроса.
Поздрави,
- bbb75
- Нов потребител
bbb75 написа:...Аз много се съмнявам, че когато стигнем до приемане от Гл.архитект на общината, някой ще тръгне да ги мери с нивелир /поправете ме ако греша/...
Ще Ви поправя- да, някой ще тръгне да ги мери. Тогава Вие ще наемете правоспособно лице по Закона за кадастъра и имотния регистър, което ще трябва да заснеме отново сградите и да подаде данните от измерването в АК. И е нещо нормално да има някакво отклонение от одобрения проект. Не само поради геодезическа грешка, но и поради много други фактори извън геодезиста, свързани с организацията и изпълнението на строителството. Тук въпросът е с това отклонение да не се нарушава някоя норма, което пък да направи строителството Ви незаконно.
- bgarch
- Потребител
Ще ги мери, разбира се, но едва ли ще е с нивелир. Има много по-съвременни геодезически инструменти. Но въпросът с отговорността си остава.
- magodeoz
- Активен потребител
Е защо, позволява му се и да не ги мери. Резултати от обработка на измерванията не се изискват. Достатъчна е отговорността.
За нанасяне в кадастъра също има възможност да не се мери. Там дори пък се оказва достатъчна кутия шоколадови бонбони. Изобщо, както каза доколкото си спомням magodeoz, добре дошли в страната на неограничените възможности. Или в страната на чудесата.
За нанасяне в кадастъра също има възможност да не се мери. Там дори пък се оказва достатъчна кутия шоколадови бонбони. Изобщо, както каза доколкото си спомням magodeoz, добре дошли в страната на неограничените възможности. Или в страната на чудесата.
- petko_a
- Потребител
petko_a написа:...За нанасяне в кадастъра също има възможност да не се мери. Там дори пък се оказва достатъчна кутия шоколадови бонбони...
И това ли вече става? Не го знаех, но звучи логично. Толкова неща у нас се разбиват и унищожават, че една кадастрална карта ли...
Тогава не знам защо някой във форума прояви недоверие към моята теза (в друга тема), че след време ще се наложи изработване на нова кадастрална карта, така, както се процедираше с кадастралните планове.
- bgarch
- Потребител
Не, за кадастралната карта такова нещо още не съм виждал. Но пък съвсем наскоро го видях за кадастралната основа на ЗРП на едно селце.
- petko_a
- Потребител
bbb75 написа:Аз много се съмнявам, че когато стигнем до приемане от Гл.архитект на общината, някой ще тръгне да ги мери .........,
Така предполагам заради скромния си опит с друг обект, който при това беше по-висока категория, и за който ми възложиха да вадя такова удостоверение, че е нанесен в кадастъра на съответната община. Тогава никой не е идвал да го проверява на място, а ми изискаха проекта Геодезия в електонен вид от където предполагам ,че са си нанесли данните.
- bbb75
- Нов потребител
Те това е!
- petko_a
- Потребител
И после: "Ах вие геодезистите, какво сте мерили, какво сте чертали?!?"
- petko_a
- Потребител
16 мнения
• Страница 1 от 1