начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Терор от община Панчарево - акт 16 за узаконена 98г. къща

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Терор от община Панчарево - акт 16 за узаконена 98г. къща

Мнениеот avok01 » 13 Фев 2011, 22:42

Къщата започва стоеж 11.02.1993г. Узаконена е месец Май 1998г. с Акт за Узаконяване на Столична община подписан и подпечатан от главния архитект на район Панчарево. Акта завършва така: „Предвид гореизложеното и на основание чл.162 от ЗТСУ (чл.180 и чл.48 от Преходните и заключителните разпоредби от ЗТСУ) и чл. 302, чл.303, ал.5 от ППЗТСУ – УЗАКОНЯВАМ [името на сградата и района], държавна такса – [едиколко си], технически [не се разбира] [номер].
Освен акта в същата папка са приложени :
- Проект – заснемане за узаконяване на съществуваща жилищна сграда, ...
- Обяснителна записка с общи данни, архитектурно решение, технико-икономически показатели.
- Конструктивно решение от н.с.инж. ЕдикойСи, цитирам края му „В заключение може да се каже, че от конструктивна гледна точка жилищната сградата е годна за обитаване и е построена в съответствие със строителните норми.”
- Технически чертежи подписани и подпечатани също от главния архитект на общината.

Всичко започна наскоро, когато инспектори „Контрол на строителството” при район Панчарево връчиха Констативен Акт. Вътре в раздел „Представени документи за въвеждане в екплоатация” няма нищо, а отдолу в графата „Установени нарушения” пише – „Жилищната сграда се ползва без да е въведена в експлоатация по законно установения ред”, Нарушени разпоредби – Чл.178,ал.1, ЗУТ; Като част от стандартната част на акта се явява текста: „Предвид установенитенарушения на разпоредбите по ч.178 ЗУТ, вр.чл.177 ЗУТ, настоящият констативен акт е основание за започване ма административно производство по реда на чл.178, ал.5, ЗУТ – за забрана ползване на строежа и прекъсване захранването му с електрическа и топлинна енергия, вода и др.” В 7 дневния срок за подаване на възражения занесохме в общината всички документи и пуснахме възражение. Дойде писмо, че то е изпратено заедно с документите до ДНСК.

Малко след това се получи и писмо за получаване на Акт по закона за административните нарушения и наказания по разпореждане на директора на ДНСК. Подробности не знам, не съм го взел още.

Датата на Акта по закона за административните нарушения е 04.01.2011 а датата на констативния акт е 08.01.2011 тоест някакси от ДНСК са съставили наказателен акт преди да констатират нарушението а ме уведомяват в обратен ред.

В община Панчарево на майка ми лелките са казали, че трябвало да се включи в текущия кадастър, доколкото разбрах има нов, в който къщата я има, но той не е влязъл в сила още с ДВ. Че трябвало къщата да се узакони защото се ползвала незаконно, да се издаде акт 16.

Въпросът ми е: Как може да се иска узаконяване на сграда, която вече е узаконена по тогава съществуващия закон, всички държавни такси платени и пусната в есплоатация? Официално са включени ток и вода, плащали сме данъци пред всичките тия години. Има ли законово основание за това? Има ли основание да искат включване в кадастър при положение, че в общината от години се намират всички необходими документи?

Ако да, колко ще струва всичко това да се извърши? Ако не, как да се разправяме с общината?

Моля Ви, да отговорите, ако сте компетентни по въпроса. Целта ми е да намеря сериозен човек, с който да се консултирам лично и да направи необходимото за успешното излизане от ситуацията. Срещу добро заплащане, разбира се.
avok01
Младши потребител

Re: Терор от община Панчарево - акт 16 за узаконена 98г. къща

Мнениеот zelen » 14 Фев 2011, 12:51

avok01 написа:...Въпросът ми е: Как може да се иска узаконяване на сграда, която вече е узаконена по тогава съществуващия закон, всички държавни такси платени и пусната в есплоатация? Официално са включени ток и вода, плащали сме данъци пред всичките тия години. Има ли законово основание за това? Има ли основание да искат включване в кадастър при положение, че в общината от години се намират всички необходими документи?

Ако да, колко ще струва всичко това да се извърши? Ако не, как да се разправяме с общината?

Моля Ви, да отговорите, ако сте компетентни по въпроса. Целта ми е да намеря сериозен човек, с който да се консултирам лично и да направи необходимото за успешното излизане от ситуацията. Срещу добро заплащане, разбира се.

Нещата, правно, са по-различни от това, което си мислите.
Поставили сте въпроси, което по същество се различава от заявеното ви намерение за платена консултация и правна защита по вашия казус.
zelen
Потребител

Мнениеот avok01 » 14 Фев 2011, 12:57

zelen написа:Нещата, правно, са по-различни от това, което си мислите.
Поставили сте въпроси, което по същество се различава от заявеното ви намерение за платена консултация и правна защита по вашия казус.

Преди да се ангажирам с подробна консултация и плащане, бих искал да получа адекватен отговор на въпросите, които съм задал, за да си създам мнение за отговарящия. Консултанти, адвокати, нотариуси, архитекти и тн, има много, но на всички ни е ясно, че между тях има и не дотам компетентни. Мисля, че можете спокойно да ми отговорите на въпросите и все още да останат достатъчно детайли за дискутиране по нататък. Благодаря!
avok01
Младши потребител

Мнениеот bgarch » 14 Фев 2011, 14:22

avok01 написа:Въпросът ми е: Как може да се иска узаконяване на сграда, която вече е узаконена по тогава съществуващия закон, всички държавни такси платени и пусната в есплоатация? Официално са включени ток и вода, плащали сме данъци пред всичките тия години. Има ли законово основание за това? Има ли основание да искат включване в кадастър при положение, че в общината от години се намират всички необходими документи?

Никой не иска от Вас да узаконявате сградата- тя е законна (видно от издадения акт за узаконяване). Никой не спори за това. Съвсем друг въпрос е, че Вие не сте я въвели в експлоатация. И затова Ви глобяват. Това са две различни процедури- разрешаване на строителството и въвеждане в експлоатация.
Изображение
bgarch
Потребител

Мнениеот avok01 » 14 Фев 2011, 14:40

bgarch написа:
avok01 написа:Въпросът ми е: Как може да се иска узаконяване на сграда, която вече е узаконена по тогава съществуващия закон, всички държавни такси платени и пусната в есплоатация? Официално са включени ток и вода, плащали сме данъци пред всичките тия години. Има ли законово основание за това? Има ли основание да искат включване в кадастър при положение, че в общината от години се намират всички необходими документи?

Никой не иска от Вас да узаконявате сградата- тя е законна (видно от издадения акт за узаконяване). Никой не спори за това. Съвсем друг въпрос е, че Вие не сте я въвели в експлоатация. И затова Ви глобяват. Това са две различни процедури- разрешаване на строителството и въвеждане в експлоатация.

Тогава на родителите ми от общината са казали, че това са всички документи, които са нужни, те са работили с фирма и с архитект. Освен това в Конструктивното решение пише, че сградата е годна за обитаване. Какво още е трябвало да се направи тогава?
avok01
Младши потребител

Мнениеот magodeoz » 14 Фев 2011, 15:43

avok01 написа:Какво още е трябвало да се направи тогава?

Трябвало е сградата да се въведе в експлоатация. За през 1998 г. - по реда на Наредба № 6 за държавно приемане и разрешаване ползването на строежите в Република България (ДВ бр. 28 от 1993 г.).
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот avok01 » 14 Фев 2011, 16:01

magodeoz написа:
avok01 написа:Какво още е трябвало да се направи тогава?

Трябвало е сградата да се въведе в експлоатация. За през 1998 г. - по реда на Наредба № 6 за държавно приемане и разрешаване ползването на строежите в Република България (ДВ бр. 28 от 1993 г.).

Много благодаря! Разгледах въпросната наредба. Там се говори за разрешение за ползване на строежа. Сега, в момента, каква е процедурата по искане за разрешение за ползване (влизане в експлоатация)? Към кого да се обърна за да изготви документите? Някакви държавни такси?
avok01
Младши потребител

Мнениеот magodeoz » 14 Фев 2011, 17:37

Почвам отзад напред.
Таксите са общински, а не държавни. За Столична община - 500 лв. Документът се нарича "удостоверение за въвеждане в експлоатация", и се издава от Дирекция "Контрол по строителството" към Направление Архитектура и градоустройство - Столична община (не от Район Панчарево). Изискват се около десетина документа, повечето от които би трябвало да ги имате. Другите не са нещо особено сложно, но е хубаво да ги състави някой, който има представа за какво става въпрос - правоспособен архитект, например.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот avok01 » 15 Фев 2011, 10:25

magodeoz написа:Почвам отзад напред.
Таксите са общински, а не държавни. За Столична община - 500 лв. Документът се нарича "удостоверение за въвеждане в експлоатация", и се издава от Дирекция "Контрол по строителството" към Направление Архитектура и градоустройство - Столична община (не от Район Панчарево). Изискват се около десетина документа, повечето от които би трябвало да ги имате. Другите не са нещо особено сложно, но е хубаво да ги състави някой, който има представа за какво става въпрос - правоспособен архитект, например.

Благодаря! Аз вече имах вземане даване с тия 10 документа. Само едно нещо остава неясно. В някои фирми по строителен контрол, останах с впечатление, че искат да вадят всички документи наново, тоест по сегашния закон разни актове 14,15 и тн. които били необходими за акт.16. Те наистина са необходими, но не се ли признават всички процедури, които вече са извършени преди, тоест тези документи, които имам вече? Аз съм ги описал в общи линии. Може би не съм споменал само Договора за изпълнение.
avok01
Младши потребител

Мнениеот magodeoz » 15 Фев 2011, 12:17

В най-общи линии - всичко до акт 14 включително си е валидно оттогава, а всичко след това (в това число и акт 15) се прави по сега действащите норми.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот avok01 » 15 Фев 2011, 18:18

magodeoz написа:В най-общи линии - всичко до акт 14 включително си е валидно оттогава, а всичко след това (в това число и акт 15) се прави по сега действащите норми.

Чудесно! Благодаря отново! Ще пиша на ЛС. Пуснати ли са?
avok01
Младши потребител

Назад към Строителство и регулация