начало

Съдът: Прокуратурата трябва да продължи разследването срещу Иван Портних за Варненското езеро Съдът: Прокуратурата трябва да продължи разследването срещу Иван Портних за Варненското езеро

Разрешение за строеж в съсобствен имот

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Разрешение за строеж в съсобствен имот

Мнениеот zelen » 24 Ное 2010, 10:04

julyanvonemona написа:... ще стана прекалена досаден - не че сега не съм...

Най-накрая нещо смислено от тебе! :!:
:arrow: Почини си и не се включвай поне година-две!
zelen
Потребител

Мнениеот julyanvonemona » 24 Ное 2010, 10:31

zelen равни--иис! Мирно! Я у лее-еево!
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот zelen » 24 Ное 2010, 10:49

Към адвокатите, които все още са добронамерени към гастролиращите
" професионалисти":
http://kab.bg/forum/viewtopic.php?t=15021

Пуснато на: Пон Окт 25, 2010 5:28 am

Julyan von Emona

Виж развитието по темата в ex.bg с една забележка. Там понеже съм в правен форум не смея да не твърдя че професионалния защитник (адвокатът) е единствения който може да Ви светне как се извършва атаката с/у главният архитект. Тук в нашия си форум съм по смел и ще Ви кажа, че не е така. Съществуват много колеги, дори по знаещи и начетени от адвокати с претенции за разбиране на тази материя, които могат да го направят (Дано някой от юристите там не ме чете тук. Ще ми скъсат гема! Много са чувствителни, като им влизаш в територията!). Успех!

:wink:
zelen
Потребител

Мнениеот julyanvonemona » 24 Ное 2010, 11:04

zelen, ти май се изживяваш като "народен трибун". Гледай повече телевизия и виж последствията от организирането на подобни "възстания"! Това ще ти помогне да придобиеш необходимата зрялост!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот magodeoz » 24 Ное 2010, 12:21

"Гастролиращият професионалист" си е съвсем прав, и онова, което е написал, нито е невярно, нито е обидно за когото и да било.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот axlastro » 24 Ное 2010, 19:58

Тая тема стана като "стъклен дом".
Становището на МРРБ е такова, каквото се очакваше - да се съберат нот. заверени съгласия от всички N на брой собственици или да се обжалва евентуалния отказ пред РДНСК.
Всичко е чудесно, само че отказ няма. Има писмо от гл. архитект, което гласи "да се съберат нотариално заверени съгласията на съсобствениците". Отказ няма в 7-дневния срок след внасянето на заявлението за РС. Нещо повече, това писмо не е достигнало до инвеститора, а е взето от надзорната фирма, писала доклада за съответствие. Е кажете, има ли ред изобщо в тази държава. Аз мисля да пиша жалба до рДНСК и да одрусат една хубава глоба на гл. архитект за нехайството.

Очаквайте скоро тема "как да си развалим договора за ОПС с общината"
axlastro
Потребител

Мнениеот julyanvonemona » 25 Ное 2010, 13:24

Колега axlastro именно заради такива конкретни намеси в казуси zelen яростно негодува. Не че мисля да се съобразявам с пасквилите и, но все пак, трябва ли да Ви казвам как се накланя тетрадката леко наляво и как се пише тънко и дебело?.....
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот axlastro » 25 Ное 2010, 20:38

julyanvonemona написа:Колега axlastro именно заради такива конкретни намеси в казуси zelen яростно негодува. Не че мисля да се съобразявам с пасквилите и, но все пак, трябва ли да Ви казвам как се накланя тетрадката леко наляво и как се пише тънко и дебело?.....

Аз съм много зле с фигуративната реч, какво ще рече накланяне на тетрадка?
Това с темата за разваляне на договор беше шега, вече достатъчно го обсъждахме и мисля, че ще намеря как да го атакувам, ако изобщо се стигне дотам.
Не знам и изобщо как някой може да направи сериозно действие само по насоки от форум - например да си оперира сам апендикса. Вашите насоки обаче ми бяха изключително ценни, за да оформя начина си на поведение в конкретния случай спрямо общинските власти, за което благодаря.
axlastro
Потребител

Мнениеот julyanvonemona » 25 Ное 2010, 21:00

През далечната 1957г. в първи клас учителят ми Николов (в последствие осъден на смърт като агент на английското разузнаване) ме учеше така! "Накланяш тетрадката леко наляво! Потапяш перодръжката в мастилницата (кръгла бакелитова и вечно цапаща в чантата) и пишеш тънко нагоо--оре и дебело надолу!"
Такива ми ти работи axlastro !
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот axlastro » 25 Ное 2010, 21:08

И са те научили да пишеш като хората. А аз като ми се наложи да пиша на ръка и потъвам от срам в земята.
axlastro
Потребител

Мнениеот julyanvonemona » 25 Ное 2010, 22:09

Поласкан съм, макар че най-вероятно това Ваше заключение е далеч от обективната истина!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот magodeoz » 26 Ное 2010, 11:04

Истината, както казват по bTV, е въпрос на гледна точка.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот axlastro » 26 Ное 2010, 15:18

Да, но когато не си "свой" в общината, гледната точка се измества в неблагоприятна посока. Крайно време е закона да стане еднакъв за всеки и да се улесни спазването му. Нито събирането на подписи срещу кой знае какво от кой знае кого, нито финансирането на ПУП за огромен квартал са по силите на дребния инвеститор и на никой не му пука за това. Е , щом е за да ти вземат парите за ОПС, което не ти върши никаква работа, винаги може.
axlastro
Потребител

Мнениеот axlastro » 13 Дек 2010, 18:02

Колеги, след дълго умуване, писане на писма и прочее се стигна до явното заключение, че без прилагането на чл. 183 от ЗУТ няма може да се даде РС.

Остават две възможности :
1."Прекръстване" на строежа във временен

2. Подаване на искане за изменение на ПУП по чл. 135 ал (2) до кмета на общината, на основание чл. 134, ал (1)

Оттам възникват и следните въпроси -
1. Ако се направи временен строеж в поземлен имот общинска собственост, не рискуваме ли след време общината да ни задължи да премахнем строежа и да ни обезщети по "общия ред" - това мисля че може да се случи, ако се приложи действащия ПУП.

2. Ако се тръгне по процедурата за изменение на ПУП - тук си признавам, че опита ми е нулев - предполагам изменението се отразява върху вече действащия ПУП, като в случая то ще засегне само ПИ в който се намира сградата.
axlastro
Потребител

Мнениеот axlastro » 18 Дек 2010, 18:49

Добре, само едно нещо ми е интересно - ако пристрояването/надстрояването са със статут на временен строеж, при какви обстоятелства общината може да ни накара да го съборим, при условие, че той е в съответствие с действащия ПУП, и сградата е недвижима културна ценност. Как статута на временен строеж се отразява на "конвертируемостта" на имота - при продажба, отдаване под наем и т.н.?
axlastro
Потребител

Мнениеот pldrumev » 22 Дек 2010, 00:04

Axlastro,
Не познавам главния архитект на Загората, обаче от изказаните във форума мнения на колегите по повдигнатия от теб въпрос до момента, ми стана абсолютно ясно, че главният архитект на загората пък не познава нормативната уредба. А тава, че и ти си слабо запознат, както сам казваш, с процедурите по допускане, изработване,съгласуване, обявяване, одобряване и влизане в сила на ПУП и техните изменения, ме принуди да изкажа и аз моето мнение, макар и без желание.
Забрави за " временен строеж". Някой тук те заблуждава. Киното отдавна не е публична държавна или общинска собственост.Повтаряха ти го доста от участващите във форума.
Остава ти единствено процедиране на изменение на действащия ЗРП( ПУП ) за имота. А ако се затрудняваш в тази тема, то би следвало да потърсиш консултация с подходящи хора.
pldrumev
Младши потребител

Мнениеот magodeoz » 22 Дек 2010, 12:47

pldrumev написа:Остава ти единствено процедиране на изменение на действащия ЗРП( ПУП ) за имота.

Изменението на действащия ПУП не е единствената алтернатива. Нещо повече - изменението на ПР само по себе си няма да прекрати съсобствеността, а оттам и хипотетичното изискване за прилагане на чл. 183.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот axlastro » 24 Дек 2010, 13:42

Това, че киното не е публична държавна/общинска собственост ми е ясно. Достатъчно основание за изменение на ПУП е чл 134. ал.1 т.1 - все пак ПУП е приет при действието на друг закон, преди страната да влезе във валутен борд и т.н.

Изменението на ПРЗ ще прекрати съсобствеността теоретично - т.е. ще се обособи УПИ в което собственик на земята е само общината, а тя вече е дала ОПС.
Друг е въпроса, че УПИ с площ 75 кв.м. е твърде малко вероятно да се допусне, освен ако не считаме, че попада в случаите на чл. 19 ал (5) и (7) от ЗУТ - все пак УПИ попада в археологически резерват, а сградата е паметник на културата.

Работата е там, че изработването на ПУП ще струва на възложителя доста скъпо - просто не мога да си представя, как правим ПУП с обхват само поземленият имот.

Хипотетично или не, от МРРБ отговориха, че в случая трябва да се приложи. Според мен не трябва.

П.П. И какви са тези други варианти според вас, законни ли са?
axlastro
Потребител

Мнениеот julyanvonemona » 24 Дек 2010, 14:22

Работата е там, че изработването на ПУП ще струва на възложителя доста скъпо - просто не мога да си представя, как правим ПУП с обхват само поземленият имот.

Радвайте се axlastro! В крайна сметка това е част от нашия бизнес! Освен ако предварително не сте предупредили възложителя за оксъпяването, т.е. не сте го "подготвили", а има начини за това да го предвидите от далече! Ако не сте го направили сам сте си виновен! Колкото и да Ви влизам в положение, това е само празна утеха иначе весела Коледа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот axlastro » 14 Фев 2011, 22:18

Е, допусна се изработване на изменение на ПР. Странно, нали? Аз ги накарах да пуснат и една заповед за допускане на изменение на ПРЗ, като ПР и ПЗ ще се изработят отделно. Сега остава да се разберем с главния архитект отменен ли е или не е отменен чл. 68 от наредба 8 - според тях не е !
axlastro
Потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Строителство и регулация