начало

Съдът: Прокуратурата трябва да продължи разследването срещу Иван Портних за Варненското езеро Съдът: Прокуратурата трябва да продължи разследването срещу Иван Портних за Варненското езеро

Забрана ползване на строеж по чл.178 от ЗУТ

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Забрана ползване на строеж по чл.178 от ЗУТ

Мнениеот mohicam » 05 Апр 2011, 19:11

Здравейте,
Бих желал да потърся съвет, както и някои по-конкретни отговори, ако е възможно.
Семейството ми е изправено пред следната ситуация
Получавм разрешение за строеж на къща в собствен имот през 2000 г. и веднага след това започвам да строя. Две години по-късно имам завършен груб строеж и акт 14. В този момент съдбата и изживяното около строежа си казват думата и се рзболявам тежко. Болестта не ми позволява да работя и оставам без приходи. В резултат - строежът спира за почти 6 години.
След този период събирам нови сили и продължавам да довършвам. Към момента все още остават дейности, които не са изпълнени – може би половин година още ще ми е необходима. Незавършените дейности обаче се явяват пречка за въвеждане на обекта в експлоатация.
Паралелно с това, поради липсата на акт 16, е стартиран друг процес, при който получавам констативен акт за нарушение по чл. 178, ал 1 от ЗУТ и съм изправен пред угрозата на забрана по чл. 178, ал. 5 с прекъсване на захранването и т.н.
Има ли противоречие? Парадокс ли е, че освен инвеститор, се явявам и строител, и пазач на същия обект и не би ли трябвало да мога да пребивавам в качеството на такъв? От друга страна забраната на строежа няма да ми позволи да довърша по чисто технически причини - липсата на ток, вода и др. Т.е. така съвсем няма да мога да приключа и да взема разрешение за ползване. А самото разрешение за ползане е желаният от всички документ и е единственото условие за затваряне на казуса.
Нямам друга собственост, с две деца съм и търсейки изход си задавам още следните въпроси:
1. Попадам ли под ударите на сегашния ЗУТ (от 2001 г), при разрешение за строеж от 2000 г.?
2. Ако ме споходи забрана по чл. 178, ал. 5, бих ли имал успех да я оспорвам, като се базирам на горните или други разсъждения?
3. Ако се пристъпи към изпълнение на забраната с прекъсване на захранването към строежа, имам ли право или възможност да запазя водата и тока към парцела сам по себе си, където имам малка градина и насаждения – обречени в случая също на загиване?
Извинявам се, ако съм бил оттекчителен и предварително благодаря за всеки коментар.
mohicam
Нов потребител

Re: Забрана ползване на строеж по чл.178 от ЗУТ

Мнениеот bgarch » 05 Апр 2011, 19:54

Първо- най- вероятно не Ви трябва Акт 16, за въвеждане в експлоатация на къщата Ви ще е необходим само Акт 15. Това, обаче, не означава, че тя може да остане незавършена и да не я въведете в експлоатация. Това, което мога да Ви посъветвам е евентуално с архитекта си да проучите възможността за обособяване на една част от къщата, която би могла да се ползва самостоятелно (без да е завършена другата част)и да се въведе в експлоатация само тази част (чл. 152, ал. 2 ЗУТ). Ще има малко процедури, но това е като че ли единствената възможност (ако разбира се съществува!).
Иначе за тока и водата- можете да имате временно Ел- захранване и захранване с вода за нуждите на строителството, но не и за ползване на сградата преди тя да е въведена в експлоатация.
Изображение
bgarch
Потребител

Назад към Строителство и регулация