- Дата и час: 25 Ное 2024, 10:44 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Къща близнак в два отделни парцела
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
22 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Къща близнак в два отделни парцела
Здравейте,
Имам къща близнак,която е разделена от другия близнак 1982 година по съдебен ред.По съдебен ред токущо разделихме и дворното място като отделен парцел,напълно самостоятелен с отделен номер.Разделителната "черта" минава през калканната стена на двете къщи близнаци.
Въпросът ми е мога ли да разруша моята къща близнак при тази ситуация и нуждая ли се вече от съгласието на съседите?
Благодаря предварително
Имам къща близнак,която е разделена от другия близнак 1982 година по съдебен ред.По съдебен ред токущо разделихме и дворното място като отделен парцел,напълно самостоятелен с отделен номер.Разделителната "черта" минава през калканната стена на двете къщи близнаци.
Въпросът ми е мога ли да разруша моята къща близнак при тази ситуация и нуждая ли се вече от съгласието на съседите?
Благодаря предварително
- evgdim
- Младши потребител
Re: Къща близнак в два отделни парцела
И още един въпрос:
Ако може да съборим старата къща може ли да построим новата като използваме старата калканна стена?Тъй като парцелът ни е тесен и дълъг (50м/14м).
Ако може да съборим старата къща може ли да построим новата като използваме старата калканна стена?Тъй като парцелът ни е тесен и дълъг (50м/14м).
- evgdim
- Младши потребител
evgdim написа:мога ли да разруша моята къща близнак при тази ситуация
Да!
Не!evgdim написа:нуждая ли се вече от съгласието на съседите
По прицип ДА, НО преди да почнете да събаряте проучете какъв е режима на застрояване, предвиден за този квартал, район.... и едва тогава съобразете инвестиционните си намерения с предвидения режим на застрояване. Може да се наложи да откриете процедура по промянята му, но без инвестиционен проект и без строително разрешение не бива да предприемате ново строителство.evgdim написа:Ако може да съборим старата къща може ли да построим новата като използваме старата калканна стена
Дай ми фактите, за да ти дам правото!
-
Standbay - Потребител
Защо не поговорите със специалист в тая облраст по възможност архитект или строителен инженер, как да ви отговорят тука първо не се знае покривната конструкция обща ли е ;стената която разделя къщите една обща за двете ли е или са стена до стена ;каква е къщата паянтова , тухлена , с камъни ,гредоред
Не си ли помисли ,че може да нарушиш цялостта на другата къща ...
Вярно е ,че консулта ще ти струва пари , но тук не сме нито строителни инженери нито архитекти!
Не си ли помисли ,че може да нарушиш цялостта на другата къща ...
Вярно е ,че консулта ще ти струва пари , но тук не сме нито строителни инженери нито архитекти!
- donna
- Старши потребител
Разбира се,че говорих със строителен инжинер,той също проверява в момента.Исках да знам какво повелява закона.
Стената е обща за двете къщи.И затова питам тук.Запозната съм за съжаление по-добре с френското законодателство и там са два различни казуса-с една обща или две отделни.
Тухлена конструкция,строена 1964 година така,че да издържи и втори етаж.(в момента има 1 полуетаж и 1 етаж).Режимът за застрояване е до 3 етажа вкл.,докъдето няма да стигнем със сигурност.
Интересуваме самият закон и къде мога да го прочета,тъй като години наред бяхме подложени на изнудване от страна на съседите и вече ми се иска да реагирам предварително за да избегна подобни ситуации.
(Завършила съм интериорен дизайн и съм далеч от мисълта за "направи си сам")
Благодаря
Стената е обща за двете къщи.И затова питам тук.Запозната съм за съжаление по-добре с френското законодателство и там са два различни казуса-с една обща или две отделни.
Тухлена конструкция,строена 1964 година така,че да издържи и втори етаж.(в момента има 1 полуетаж и 1 етаж).Режимът за застрояване е до 3 етажа вкл.,докъдето няма да стигнем със сигурност.
Интересуваме самият закон и къде мога да го прочета,тъй като години наред бяхме подложени на изнудване от страна на съседите и вече ми се иска да реагирам предварително за да избегна подобни ситуации.
(Завършила съм интериорен дизайн и съм далеч от мисълта за "направи си сам")
Благодаря
- evgdim
- Младши потребител
В друга тема разглеждахме подобен казус доста подробно. Ето Ви линк към тази тема, прочетете мненията и ще разберете доста неща.
viewtopic.php?f=26&t=44780
viewtopic.php?f=26&t=44780
- bgarch
- Потребител
bgarch,много благодаря за отговора и вниманието!
Прочетох дискусията,но ми се струва,че казусите не съвпадат точно:roll:
В моя случай има две напълно самостоятелни сгради(разделени по съдебен ред),отпреди няколко дена вече и прилежащите им идеални части от земята са обособени в нови парцели(пак по съдебен ред).Границата между двата имота върви през калканната стена на къщите.
Но доколкото разбирам дори и да имам одобрен строителен план от съответните институции,който да вкл.събарянето на моята постройка,бих могла да си навлека неприятности,така ли е?Ако това има някакво значение-става въпрос за вилна зона.
Прочетох дискусията,но ми се струва,че казусите не съвпадат точно:roll:
В моя случай има две напълно самостоятелни сгради(разделени по съдебен ред),отпреди няколко дена вече и прилежащите им идеални части от земята са обособени в нови парцели(пак по съдебен ред).Границата между двата имота върви през калканната стена на къщите.
Но доколкото разбирам дори и да имам одобрен строителен план от съответните институции,който да вкл.събарянето на моята постройка,бих могла да си навлека неприятности,така ли е?Ако това има някакво значение-става въпрос за вилна зона.
- evgdim
- Младши потребител
evgdim написа:калканната стена
evgdim написа:двете къщи близнаци
evgdim написа:Стената е обща за двете къщи
ето къде е проблема във вашите инвестиционни намерения - къщи близнаци и къщи на калкан(т.н. свързано застрояване) не е едно и също. Разликата е във общата стена при къщите близнаци - никъде не е дефинирано във действащото законодателство, не ми се рови в старите закони ....
Проектите ви трябва да са съобразени с този факт - при новото строителство най малкото ще трябва вашият строеж да си има самостоятелна калканна стена.
Отделно въпроса за покрива
Това може да доведе до допълнително оскъпяване на бъдещия строеж още в етапа на събаряне на старата постройка и обструкции от страна на вашия съседdonna написа:не се знае покривната конструкция обща ли е
-
Standbay - Потребител
Разликата е във общата стена при къщите близнаци - никъде не е дефинирано във действащото законодателство, не ми се рови в старите закони ....
Standbay и в старото законодателство не е дефинирано, освен че тогава и сега е обща и за двамата собственици част.
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
evgdim, случаите, разглеждани в посочената от мен тема са аналогични на твоя случай. Независимо че съдът е разделил двете сгради, то вие- собствениците им, искате или не искате, имате общи части, които няма как да разделите. Т.е. вие сте съсобственици на тях. Това са общия преграден зид, през който преминава имотната граница, неговите фундаменти. Възможно е да има и още общи части- зависи как е решена подовата конструкция на Вашата сграда, как е закрепена за този зид и дали тя може просто така да се отдели конструктивно от общия зид.
Значи първият Ви проблем е- можете ли да съборите Вашата сграда, без да засегнете общата собственост- преградния зид, или дори съседната сграда. Защото ако го засегнете, то засягате чужда собственост и е необходимо съгласие на всички съсобственици.
Вторият Ви проблем е- можете ли да ползвате въпросния съсобствен зид и фундаменти за свързване към него на новата сграда? Без съгласието на другия съсобственик това не можете да направите.
Затова и аз в посочената тема отстоявах (и все още отстоявам) становището, че такова разделяне на една сграда на две самостоятелни сгради не бива да се допуска, тъй като остават общи неделими части на двете сгради, което на практика означава, че съществува етажна собственост. Юристите във форума, обаче, не подкрепят това мнение, според мен- защото то се базира на твърде много технически аргументи.
Значи първият Ви проблем е- можете ли да съборите Вашата сграда, без да засегнете общата собственост- преградния зид, или дори съседната сграда. Защото ако го засегнете, то засягате чужда собственост и е необходимо съгласие на всички съсобственици.
Вторият Ви проблем е- можете ли да ползвате въпросния съсобствен зид и фундаменти за свързване към него на новата сграда? Без съгласието на другия съсобственик това не можете да направите.
Затова и аз в посочената тема отстоявах (и все още отстоявам) становището, че такова разделяне на една сграда на две самостоятелни сгради не бива да се допуска, тъй като остават общи неделими части на двете сгради, което на практика означава, че съществува етажна собственост. Юристите във форума, обаче, не подкрепят това мнение, според мен- защото то се базира на твърде много технически аргументи.
- bgarch
- Потребител
Разбрах,че случаят ми е "къщи на калкан"(а не къщи-близнаци),Благодаря,
Покривната конструкция са две отделни плочи.Единственото общо нещо е калканната стена.
Извинете ме за невежеството,но тази материя наистина ми е чужда:да разбирам ли,че в сегашния закон никъде не е уреден подобен казус?И поради тази причина с едно евентуално събаряне на моята част(независимо от разрешително за това)ще си навлека само неприятности?
Покривната конструкция са две отделни плочи.Единственото общо нещо е калканната стена.
Извинете ме за невежеството,но тази материя наистина ми е чужда:да разбирам ли,че в сегашния закон никъде не е уреден подобен казус?И поради тази причина с едно евентуално събаряне на моята част(независимо от разрешително за това)ще си навлека само неприятности?
- evgdim
- Младши потребител
Калканната стена не е обща, а отделяща двата обекта стена и по право е разположена на регулационна граница. Така е поне от 1949г. насам. Общата стена се нарича обща стена, а не калканна такава.
-
О.к.съгласявам се и с това-"обща стена"
А какъв съвет ще ми дадете?Аз вече съм почти на път да се убедя сама себе си,че е по-добре да използвам старата конструкция и да пристроявам.
А какъв съвет ще ми дадете?Аз вече съм почти на път да се убедя сама себе си,че е по-добре да използвам старата конструкция и да пристроявам.
- evgdim
- Младши потребител
За мен е трудно да Ви дам дистанционен съвет по две причини.
1.Щом има обща стена почти сигурно е че сградата има и обща конструкция, а това само по себе си прави съпричастен към пристрояването и другия собственик в сградата.
2. никак не се знае дали съществуващата конструкцияще "понесе" пристрояването. За това си трябва оглед на място от архитект, а в по завързаните сучаи и от инженер конструктор.
1.Щом има обща стена почти сигурно е че сградата има и обща конструкция, а това само по себе си прави съпричастен към пристрояването и другия собственик в сградата.
2. никак не се знае дали съществуващата конструкцияще "понесе" пристрояването. За това си трябва оглед на място от архитект, а в по завързаните сучаи и от инженер конструктор.
-
julyanvonemona написа:Разликата е във общата стена при къщите близнаци - никъде не е дефинирано във действащото законодателство, не ми се рови в старите закони ....
Standbay и в старото законодателство не е дефинирано, освен че тогава и сега е обща и за двамата собственици част.
По памет само - мисля в Закона за благоустройстово в ЦБ бе предвидена хипотезата, че съседа може да построи нова сграда на отстояние 1 метър(т.е. под миминума от 3 м.) от границата, но тогава другият съсед, ако реши да строи може да направи този стена обща
Или пък да не би да беше в ЗИСС - е наистина не ми се рови в старите закони
Аз съм напълно солидарен с тебbgarch написа:Затова и аз в посочената тема отстоявах (и все още отстоявам) становището, че такова разделяне на една сграда на две самостоятелни сгради не бива да се допуска, тъй като остават общи неделими части на двете сгради, което на практика означава, че съществува етажна собственост.
-
Standbay - Потребител
Standbay, говориге за чл.138 ЗИСС
-
Разделянето на къщите е станало 1982 година.Най-вероятно старата конструкция ще издържи пристрояване,съседът вече направи такова и иска позволение от нас,което естествено получи.Но когато ние поискахме...затова се наложи разделянето и на идеалните части на земята по съдебен ред.
Само не ми казвайте,че при тази ситуация се нуждая пак от разрешение за пристрояване Нали не е така???
Само не ми казвайте,че при тази ситуация се нуждая пак от разрешение за пристрояване Нали не е така???
- evgdim
- Младши потребител
Само не ми казвайте,че при тази ситуация се нуждая пак от разрешение за пристрояване
За сега само го предполагам!
-
Мисля си,че не би трябвало да е така.Аз си имам нотариален акт за къщата)там няма описани никакви общи или идеални части ),и вече самостоятелен парцел.Дали законът трябва да е такъв...явно си имате форумски спор,това е друг въпрос.В документите ми няма нищо написано черно на бяло за каквито и да е общи или идеални части.
- evgdim
- Младши потребител
evgdim, тук обсъждаме неща, за които одобряващите органи едва ли ще се досетят при едно евентуално искане за пристрояване и преустройство на сградата Ви. Пък и да се досетят- някой трябва да атакува нотариалния Ви акт. Така че опитайте с нотариалния си акт за къщата (който не е оспорен от никого досега) и върху собственото си място (което до колкото разбирам е само Ваше) да получите разрешение за ремонт и пристрояване.
Проблемът би възникнал в момента, в който Вие решите да събаряте Вашата сграда, която явно конструктивно е свързана със съседската.
Проблемът би възникнал в момента, в който Вие решите да събаряте Вашата сграда, която явно конструктивно е свързана със съседската.
- bgarch
- Потребител
22 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Назад към Строителство и регулация
|
|