- Дата и час: 25 Ное 2024, 11:55 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Тротоарна линия (вътрешната - към пътното платно)
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
16 мнения
• Страница 1 от 1
Тротоарна линия (вътрешната - към пътното платно)
Кой нормативен документ урежда местоположението, проектирането и изменението на тротоарните линии, показани (с непрекъсната синя линия) в регулационния план.
Тротоарните линии регулационни линии ли са. Защо тротоарните линии имат място в регулационния план изобщо. Те не уреждат ли друга по смисъл и същество материя, различна от материята на плана за регулация.
Кой, как и по каква процедура, може да промени местоположението на тротоарната линия в ПР.
Тротоарните линии регулационни линии ли са. Защо тротоарните линии имат място в регулационния план изобщо. Те не уреждат ли друга по смисъл и същество материя, различна от материята на плана за регулация.
Кой, как и по каква процедура, може да промени местоположението на тротоарната линия в ПР.
- zxcasd
- Младши потребител
Re: Тротоарна линия (вътрешната - към пътното платно)
Не! Виж чл.108 ал.2 ЗУТ и по конкретно "С плановете за регулация се определят напречните профили на улиците с предвиденото озеленяване", а във връзка с това и чл. 80 ЗУТ
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
Как да се изразя... по-деликатно.
... Малко в повече ми идват напречните профили на улиците с предвиденото озеленяване. И определянето на профилите с ПР.
... А на улиците с непредвиденото озеленяване, кой (план) им определя напречните профили!
... Губи ми се и връзката между бордюрната линия и напречния профил в общия случай. Особено ако бордюрът е "скрит", а напречният наклон на тротоара и на пътното платно е еднопосочен и равен.
... Ако все пак приемем, че, по-често, между бордюрната линия и напречния профил има някаква връзка, не съм видял при реконструкции и разширения на пътното платно за сметка на тротоара и зелената площ, някой да изменя ПР в частта на бордюрната линия; Всичко минава под общата фраза "благоустрояване". Може ли да се счита, че подобно благоустрояване влиза в колизия с ПР. И тази колизия може ли да осигури насъщния на армията адвокати. (Шегувам се.)
... Малко в повече ми идват напречните профили на улиците с предвиденото озеленяване. И определянето на профилите с ПР.
... А на улиците с непредвиденото озеленяване, кой (план) им определя напречните профили!
... Губи ми се и връзката между бордюрната линия и напречния профил в общия случай. Особено ако бордюрът е "скрит", а напречният наклон на тротоара и на пътното платно е еднопосочен и равен.
... Ако все пак приемем, че, по-често, между бордюрната линия и напречния профил има някаква връзка, не съм видял при реконструкции и разширения на пътното платно за сметка на тротоара и зелената площ, някой да изменя ПР в частта на бордюрната линия; Всичко минава под общата фраза "благоустрояване". Може ли да се счита, че подобно благоустрояване влиза в колизия с ПР. И тази колизия може ли да осигури насъщния на армията адвокати. (Шегувам се.)
- zxcasd
- Младши потребител
(Шегувам се.)
Хич не се шегувай! Нещата са по шарлатански от колкото ги предполагаш. Това с напречните профили на улицата е като "непорочното зачатие на Дева Мария" или - ако си от марксиското вероизповедание - като "единния пролетарски антиимпериалистически фронт". Просто да се види, че ги има писани някъде. Иначе опортионистите от столичната община например, още от времето на ЗПИНМ работят с понятието "комуникационен проект", което в същността си е нещо полу - план за вертикална планировка полу - "инвестиционен проект за ниско строителство". В провинцията са още по радикални. Те дори не си дават зора да отнасят това или онова към някакви категории. Просто гласуват строителната програма и БКС-то я изпълнява някак си. Армията от адвокати действително би могла да затъне до носа от бачкане, ако имаше представа кое какво е!
-
Хора, вие наредби не четете ли? Наредба № 2 / 2004 г. за планиране и проектиране на комуникационно-транспортните системи на урбанизираните територии - там напречните профили и всичко останало си го има и в текст, и в картинки. А като не четете, питайте. За целта има и архитекти, и транспортни инженери. И от дете професии има вещи лица в списъците на съдилищата.
успех в материята
успех в материята
- akonadi
- Младши потребител
akonadi, някой не щат да прочетат чл.80 от закона, въпреки че ги насочих, а Вие чак до наредбите опряхте.
-
Колега, позволих си да цитирам наредбата именно защото всичко е обяснено в приложения - схеми, таблици и чертежи. И особено напречните профили на класовете улици. Да не говорим и за Наредба № 8 за обема и съдържанието на устройствените схеми и планове, където в Приложение № 2 към. чл. 69, т. П.6 -"Видове линии" има подт. П.6.2. "Бордюрни линии" - тънички синички в Плана за регулация и Плана за улична регулация. Който иска да чете - в нета ги има и двете наредби, при това с картинките и приложенията, въпрос на търсене и търпение е.
- akonadi
- Младши потребител
Който иска да чете - в нета ги има и двете наредби, при това с картинките и приложенията, въпрос на търсене и търпение е.
С картинкиете и приложенията трябва малко повече внимание. Имам предвид Решение №8787от 2008 на ВАС където тези картинки са отменени, ама кой ти гледа в тая жега.
-
"Отменя чл. 68 от Наредба № 8 от 14.VI.2001 г. за обема и съдържанието на устройствените схеми и планове, издадена от министъра на регионалното развитие и благоустройството, в частта му "които се одобряват със заповед на министъра на регионалното развитие и благоустройството и се отпечатват в бюлетин "Строителство и архитектура".Оставя в сила решението в останалата му част.
Чл. 68. (Изм. - ДВ, бр. 68 от 2004 г., изм. с Решение № 8787/2008 г. на ВАС - ДВ, бр. 66 от 2008 г., в сила от 25.07.2008 г.) Графичните материали на устройствените схеми и планове се изработват в съответствие с графичните указания и таблици към тази наредба.
Четем и в жегата, и в дъжда - истината и фактите преди всичко, нали така. Извод : член 68 е действащ по отношение на графичните указания и таблици.
Чл. 68. (Изм. - ДВ, бр. 68 от 2004 г., изм. с Решение № 8787/2008 г. на ВАС - ДВ, бр. 66 от 2008 г., в сила от 25.07.2008 г.) Графичните материали на устройствените схеми и планове се изработват в съответствие с графичните указания и таблици към тази наредба.
Четем и в жегата, и в дъжда - истината и фактите преди всичко, нали така. Извод : член 68 е действащ по отношение на графичните указания и таблици.
- akonadi
- Младши потребител
akonadi. Не случайно казах че се изисква "малко повече внимание". Да не би пък графичните материали да са публекуванеи пряко в Държавен вестник? Или може би сте отменил Закона за нормативните актове ?
-
Текстът в синьо от последния ми отговор е копиран от Наредба № 8, публикувана с всичките й изменения в раздел Услуги/Закони/Наредби на http://www.lex.bg. Не ми е ясно защо трябва да се спори върху нещо окончателно? По тази ваша логика трябва да не спазваме и останалите наредби, които имат графични приложения, само защото не са публикувани в Държавен вестник ли? Ами стандартите? Държавен вестник да ви прилича на книжка с картинки?
Хайде стига. Навлизаме в безсмислен спор. Наредбата се спазва и толкова. На който не му харесва да си прави ПУП-овете по нея, ЕСУТ му ги връща за преработка.
Хайде стига. Навлизаме в безсмислен спор. Наредбата се спазва и толкова. На който не му харесва да си прави ПУП-овете по нея, ЕСУТ му ги връща за преработка.
- akonadi
- Младши потребител
По тази ваша логика трябва да не спазваме и останалите наредби, които имат графични приложения, само защото не са публикувани в Държавен вестник ли?
Категорично! А стандартите не са нормативен акт. За тях има тълкувателно решение още от времето нао ВС на НРБ!
ЕСУТ му ги връща за преработка.
ЕСУТ не е орган който може да връща каквото и да е, просто защото закона не го е управомощил за това.
Последна промяна julyanvonemona на 10 Апр 2011, 13:59, променена общо 1 път
-
И още една забележка: Понеже се стремите да поддържате официалната форма, нека Ви припомня че "ваша" се пише "Ваша"
-
Е да, ама вашите ПУП-ове ги връщат (или ги забутват в папките и не ги процедират). И се налага някой да ходи подир вас и да оправя кашите. Щото не ви харесва да спазите нещо елементарно и се правите на голям законодател.
Отказвам да споря повече. Исках да помогна на поставилия темата, а не да се правя на много умна и да разводнявам този така гостоприемен форум с празни приказки.
Отказвам да споря повече. Исках да помогна на поставилия темата, а не да се правя на много умна и да разводнявам този така гостоприемен форум с празни приказки.
- akonadi
- Младши потребител
Е да, ама вашите ПУП-ове ги връщат (или ги забутват в папките и не ги процедират)
Като ги връщат или забутват има административен съд. Многократно съм извървявал пътя до там, а една провинциална главна архитектка понеже се опита да настрои срещу мен мои роднини плати пари от джоба си заради това че се прави на отворена.
-
16 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Строителство и регулация
|
|