начало

Съдът: Прокуратурата трябва да продължи разследването срещу Иван Портних за Варненското езеро Съдът: Прокуратурата трябва да продължи разследването срещу Иван Портних за Варненското езеро

ПРЕДВАРИТЕЛЕН ДОГОВОР

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

ПРЕДВАРИТЕЛЕН ДОГОВОР

Мнениеот mirara » 13 Апр 2011, 17:14

Здравейте.
Въпросът ми е следният: Преди близо 3 год. сключихме предварителен Договор за покупко-продажба и СМР. Още нищо не е прехвърлено нотариално. Нито е започнато строителството. След какъв период можем да се позоваваме на давностен срок и договорът да бъде развален, поради изтичане на давностен срок? Общата давност - 5 год.? Или 3 годишна давност, поради това, че не е започнало СМР?
mirara
Младши потребител

Re: ПРЕДВАРИТЕЛЕН ДОГОВОР

Мнениеот magodeoz » 13 Апр 2011, 17:25

Че той, този Ваш договор, срок няма ли си? Защо е необходимо да се позовавате на давност?
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот mirara » 13 Апр 2011, 17:39

Има срок за извършване на СМР, но не и срок за започване на СМР.
mirara
Младши потребител

Мнениеот magodeoz » 13 Апр 2011, 17:45

А срок на договора няма ли? Нещо в смисъл "ако еди-кой си не направи еди-какво си в срок до еди-кога си, договорът се счита за прекратен, и неизправната страна дължи на изправната незнам какво си...". Иначе така, както го описвате, излиза, че ще трябва да изчакате да изтече крайният срок по договора Ви. Едва ли имате основание за прилагане на тези давностни срокове, които описвате (ако са тези, за които си мисля, че са, разбира се).
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 13 Апр 2011, 17:59

Мога да поема такова дело само ако се вслушате в следното:

Не Ви изтича давност, а практически не можете да направите дело преди изтичане на срока. Ответникът ще Ви възрази на предварителния договор. Ако се наложи предявяване на нов иск, ще възразят по давност. Докато водите едното дело, ще изтече давността.

Длъжникът ще изпадне в несъстоятелност междувременно.

Възможни са и промени в параграф 19.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот Melly » 13 Апр 2011, 18:06

А къде забрави ПараграФ 22. :lol: :lol: :lol:
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 13 Апр 2011, 18:13

Melly,Melly,Melly
Еваларка ти редим!
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот magodeoz » 13 Апр 2011, 18:14

Melly написа:А къде забрави ПараграФ 22. :lol: :lol: :lol:

И аз това си помислих, ама ми беше неудобно да поставям въпроса. А и други въпроси, например - какво дело, каква давност?
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот Melly » 13 Апр 2011, 18:19

Той Ванко ще се справи, НО... + ПараграФ 22!
Като не стане с едно дело, ще следва второ, трето.... и така - докато изчерпи възможностите. :D
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот magodeoz » 13 Апр 2011, 18:34

Гледай как като стана въпрос за кинти - и темата се оживи.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 13 Апр 2011, 19:11

Музата ми е блондинка, затова и хумора ми е тъп. Преди ме харесваха.

Работата е за майстор - специалист по ДВГ.
Иронията ми е заради правилното решение, което е само едно - възбрана спрямо другите кредитори.

Темата ще свърши зле, защото:

1.
Здравейте.
Въпросът ми е следният: Преди близо 3 год. сключихме предварителен Договор за покупко-продажба и СМР. Още нищо не е прехвърлено нотариално.

Първата индикация за дим ... Фирмата не е стабилна.

--------
2.
Нито е започнато строителството.
Фирмата е в търговско неизпълнение по търговска сделка.

Димът почва да става на ...

-----
3.
След какъв период можем да се позоваваме на давностен срок и договорът да бъде развален, поради изтичане на давностен срок? Общата давност - 5 год.? Или 3 годишна давност, поради това, че не е започнало СМР?

Давност при предварителните договори е възможно да има. Но има и давност при владеенето на имота. Реституционната част на решението ще се натъкне на живи претенции от страна на инвеститора по направени подобрения. Маса на несъстоятелността и придобити през време на подозрителния период вземания.

Без мен не може да се оправи работата.
Има ли поне ипотека?
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот magodeoz » 13 Апр 2011, 19:24

Пуши, та се на трае, прав сте. Ама за каква давност при владеенето иде реч? Питащите май владеят само парите си (и то - остатъка по ПД, ако са дали капаро). Имот няма, щото има обещание за продажба и извършване на СМР (което не се е състояло). Най-вероятно - право на строеж върху имот, собственост на трето лице. Ипотека - върху какво? Върху обещанието (в посока на третото лице) да се построи нещо? Ми то може да няма и ОПС.
Демек - може да няма и кола, на която да има двигател, който двигател да се прегледа от специалист по ДВГ. Та - темата ще свърши, преди да е започнала, с или без прилагането на § 22 - изменен, отменен, или не.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 13 Апр 2011, 20:22

Практически въпроси по прилагането на закона.

Не са могли да направят друго, затова са взели нотариален акт.

Аз съм стар индианец и съм видял поне 10 годишни дела с променлив успех.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот mirara » 14 Апр 2011, 10:00

Мнага се извинявям. Въпросът ми е некоректно зададен. Ние сме собствениците на недвижимия имот, върху който ще се строи, а не купувачи по предварителен договор. Строителната фирма е работеща, не е в несъстоятелност; в момента строят една сграда. Просто мина много време; къщата е стара. Ако искаме да развалим договора и да продадем евентуално имота, има ли давностен срок за този договор, ако строителството не е започнало?
mirara
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 14 Апр 2011, 10:30

Стана ми съвестно, след като прочетох пишещите си събратя.
5г. е срокът в който всяка от двете страни може да иска от съда да обяви за окончателен този ПД.

Идете при колега, за да прочете уговореното в договора и ви даде реална помощ ( да не споменавам, че разговори в тази насока трябва отдавна да сте провели с инвеститора- може и да ви съвпадат позициите...). Ясно е, че когато сте го сключвали не сте ползавала такъв, но сега е наложително, така щото може и да се видите в дела.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот mirara » 14 Апр 2011, 12:32

Благодаря за бързия отговор. Строителната фирма за сега не иска да се отказва, но ще направя каквото ме посъветвахте.
mirara
Младши потребител

Назад към Строителство и регулация