Току-що чух по радиото, че се обсъжда проект за 10-годишна абсолютна давност за всички дългове. За мен това е безумие. Как се случи така, че от 15-20 год. насам се разсъждава предимно в угода на длъжниците. А преди това официално всичко си беше пак в тяхна защита.
Уж в полза на кредиторите беше изменението, с което лишиха длъжниците от право на обжалване и съдебните изпълнители започнаха да правят безобразия /само склонните към това, разбира се/.
- Дата и час: 23 Ное 2024, 16:34 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
10-год. абсолютна давност за дълговете
|
|
7 мнения
• Страница 1 от 1
Re: 10-год. абсолютна давност за дълговете
Ivailo5rov написа:Уж в полза на кредиторите беше изменението, с което лишиха длъжниците от право на обжалване и съдебните изпълнители започнаха да правят безобразия /само склонните към това, разбира се/.
Аааа, "правенето на безобразия" изобщо няма връзка с тази законодателна промяна, защото не са чак толкова много промените специално по отношение на обжалването, само за обжалването на оценката може да се каже, че промяната е съществена, но тук безобразия...хм...много може да се спори.
Иначе тази законодателна промяна (за 10-те години) е копи-пейст от ДОПК. Но пак остава въпросът за това, че давността не се прилага служебно. На практика почти нищо няма да се промени.
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
- kalahan2008
- Активен потребител
На практика много ще се промени, защото дългове трудно се събират и времето ти изтича между пръстите. Трудно може да се събере голям дълг за десет години. А едва ли някой длъжник ще си трае и няма да се позове на десетгодишната абсолютна давност. Все пак и те питат нас, нали?!
А длъжникът на практика нищо не може да обжалва освен глобата и за несеквестируемо имущество. Виж 435 ал.2. Всъщност, ЧСИ се явява като някаква върховна инстанция, която не се влияе много от решеното от съда. Виждал съм изп.лист с несъответстващи имена на длъжника по изпълнителното дело, виждал съм и изпълнително дело без изпълнителен лист.
Ако имахме нормална прокуратура, някой такива изпълнения нямаше да ги има... Ако имахме... И все пак, по-добре е да можеш сам да си организираш защита срещу незаконосъобразни действия, ако има такава законова възможност.
А безобразия виждам редовно. Продава се имуществото на цяла кооперация - т.е. на цяло село, следва описание на сградите, инвентара, транспорта, животните... Взискател - "Ок.........од". Ще се продава - "на цяло!" Кой, мислите го купи???
А длъжникът на практика нищо не може да обжалва освен глобата и за несеквестируемо имущество. Виж 435 ал.2. Всъщност, ЧСИ се явява като някаква върховна инстанция, която не се влияе много от решеното от съда. Виждал съм изп.лист с несъответстващи имена на длъжника по изпълнителното дело, виждал съм и изпълнително дело без изпълнителен лист.
Ако имахме нормална прокуратура, някой такива изпълнения нямаше да ги има... Ако имахме... И все пак, по-добре е да можеш сам да си организираш защита срещу незаконосъобразни действия, ако има такава законова възможност.
А безобразия виждам редовно. Продава се имуществото на цяла кооперация - т.е. на цяло село, следва описание на сградите, инвентара, транспорта, животните... Взискател - "Ок.........од". Ще се продава - "на цяло!" Кой, мислите го купи???
- Ivailo5rov
- Активен потребител
Ivailo5rov написа:А длъжникът на практика нищо не може да обжалва освен глобата и за несеквестируемо имущество. Виж 435 ал.2.
Не е вярно, длъжникът може да обжалва и постановлението за възлагане, и постановлението за разноски. И какво всъщност остана, а?
Ivailo5rov написа:Всъщност, ЧСИ се явява като някаква върховна инстанция, която не се влияе много от решеното от съда. Виждал съм изп.лист с несъответстващи имена на длъжника по изпълнителното дело, виждал съм и изпълнително дело без изпълнителен лист.
А ДСИ? И какви са тия общи знаменатели? Има си някои ЧСИ и толкова. Не ми харесват внушенията тука
И аз съм виждал такива изп. листове. Аз самият съм правил грешки, напр. по заповедта за изпълнение фигурират двамата длъжници, но в ИЛ е изпуснат единият, което аз не съм забелязал. Грешки се случват постоянно, особено когато обемът на работа е много голям. Значи ли това, че съм "безобразник"?
Адвокат: (INFJ)
- kalahan2008
- Активен потребител
А дали ще е възможна давността за тези повече години,щом и сега за по-малко не можа да има преференции този закон?
Значи не се работи в насока да нямаш дългове,ами да ги отлагаш като плащания,все едно ще има инфлация
Някак си противоречи със законите за призоваването и уведомлениато.
Значи не се работи в насока да нямаш дългове,ами да ги отлагаш като плащания,все едно ще има инфлация
Някак си противоречи със законите за призоваването и уведомлениато.
-
namakak - Потребител
kalahan2008 написа:А ДСИ? И какви са тия общи знаменатели? Има си някои ЧСИ и толкова. Не ми харесват внушенията тука
И аз съм виждал такива изп. листове. Аз самият съм правил грешки, напр. по заповедта за изпълнение фигурират двамата длъжници, но в ИЛ е изпуснат единият, което аз не съм забелязал. Грешки се случват постоянно, особено когато обемът на работа е много голям. Значи ли това, че съм "безобразник"?
- Не съм казвал, че всички са безобразници, но че се вършат безобразия. Чета една книга за Ататюрк и там се възвисяват хуманистичните му идеи. В същото време, след войните, цели подразделения на турската армия скитали из Турция като башибозук. Та имало ли е безобразия. Ами като си ги знаем, казваме, че ги е имало. Ататюрк /и вски негов привърженик/ би казал, че са изключения.
Та по-добре ще е за коректните ЧСИ да не си крият главите в пясъка. Безобразия има! И то много!
- Ivailo5rov
- Активен потребител
7 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Обсъждане на законопроекти
|
|