- Дата и час: 01 Дек 2024, 15:33 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
строително разрешение
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
18 мнения
• Страница 1 от 1
строително разрешение
Във връзка с реституционните закони, има ли и какъв мораториум е въведен по отношение на строителните разрешения. Може ли някой да ми каже нормативния акт, в който е публикуван текста?
И още един въпрос: Може ли да се оспорва издадено строително разрешение, приложено като документ от вещо лице по заключение към експертиза по административно дело за възстановяване собствеността върху недвижим имот?
И още един въпрос: Може ли да се оспорва издадено строително разрешение, приложено като документ от вещо лице по заключение към експертиза по административно дело за възстановяване собствеността върху недвижим имот?
- lena
- Нов потребител
Re: строително разрешение
Прочети ЗУТ и Наредбите. Вещо лице няма право да прилага в хода на висящ процес каквито и да било доказателства. Такова процесуално право е предоставено единствено на страните.
- ДИ
Може ли да се оспорва издадено строително разрешение, приложено като документ от вещо лице...
Разрешението за строеж може да се оспорва, само от лицата, по реда и в сроковете посочени в ЗУТ, освен ако е нищожен ИАА
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
Здравейте . Моля за помощта Ви! Случая е много заплетен. Към наш гараж /който е бе работещ магазин/ е отстъпено право на пристрояване от Общината през втората половина на 2005г. Обявено ни е Разрешението за строеж и ние сме извършили пристояването по проект удобрен от Общината. След около месец следва жалба от съсед, който не е съгласен със пристройката /в същото време пред неговият си гараж той има престройка на кафене изв.преди 2005г./пуска жалба до общината че не е съгласен със строителството и те му отговарят че не заинтересована страна. Същият пуска нова жалба до общината и РДНСК и настоява да ни се отнеме строителното разрешение, което не му е обявено и да ни се издаде и заповед за събаряне. Жалбата му е уважена и след многобройни дела сме пред събаряне на обекта , за който имахме изрядни документи. Въпросите са ми :1. Кой има вина в случая и евентуално какво седва да се направи, кой ще носи отговорност за реализираното стоитство , р-ди и пропуснати ползи.Благодаря Ви предварително. СПЕШНО се нуждаем от отговор.
- vili84
- Младши потребител
Вили, положението не е на добре. От написаното не става съвсем ясно, но доколкото разбирам, веднага след като са ви издали разрешение за строеж вие сте се възползвали от правото, което то ви дава, без да е било влязло в сила (обявено на всички заинтересувани лица без да го обжалват). Кръга лица, които могат да жалят РС е посочен в ЗУТ. В случая ваш съсед се явява и жали РС-то, което е нормално да падне, след като не му е било обявено. Попадате в хипотезата на незаконно строителство и. Отговорността е изцяло ваша и е много вероятно РДНСК се образуват производство по чл. 225 ЗУТ, от където вече... съвсем няма мърдане.
- whiskey
- Потребител
Благодаря за бързият отговор- но все пак на нас ни е обявено -ние не сме знаели дали и на кой още трябва да се оводоми и това е било работа на общината, която след първата жалмба на съседа отговаря, че строителното разрешение е влязло в сила и е обявено и няма постъпили жалби в срок. Той пуска втора жалба и до ДНСК и от там нареждат на главния архитект да го отнеме. ... Не носи ли Общината вина за тези свои грешки?
- vili84
- Младши потребител
Няма да е лошо да си проверите и другата въдица...
- magodeoz
- Активен потребител
И коя е другата въдица, ДНСК ли?
- nk7702n
- Старши потребител
И тук се извинявам, че пуснах темата в 2,3 форума- нова съм и нз как става
Др. ми въдица е др форум може би - но и ДНСК ми харесва да е. Имаме заповед за събаряне и иск към общината който не беше уважен от Адм.съд. тъй като Обините не са носили отговорност за вредите към 2005г.
Та към кой да е иска ?
Др. ми въдица е др форум може би - но и ДНСК ми харесва да е. Имаме заповед за събаряне и иск към общината който не беше уважен от Адм.съд. тъй като Обините не са носили отговорност за вредите към 2005г.
Та към кой да е иска ?
- vili84
- Младши потребител
Ами, като имате заповед за събаряне, обжалвайте този ИАА пред Адм. съд.
- nk7702n
- Старши потребител
Да обжалват - добре, но с какви мотиви? Изобщо - как се издава заповед за премахване, без да са обезсилени строителните книжа? Що ли имам чувството, че това книжле го чета отзад напред?
- magodeoz
- Активен потребител
Не не имаме заповед за събаряне и отнети строителни книжа - манаха тези дела отдвна и бяха загубени на 28,06 предстои събаряне. Изв се ако нещо не съм обяснила добре... Предупредих в началото че случаят е страшно забъркан- на който го разкажа - все отговаря не може да бъде...Именно за това питам в крайна с-ка кой носи отговорност сега за вс .загуби
- vili84
- Младши потребител
vili84 написа:...Именно за това питам в крайна с-ка кой носи отговорност сега за вс .загуби
Сложен и многостранен е този въпрос, за съжаление... Ще ми се да Ви дам прост и еднозначен отговор, но не мога. Изкушавам се да кажа, че част от отговорността е и Ваша.
- magodeoz
- Активен потребител
Сигурно е така , не споря за това... Нека понесат отговорност за останалата част...
- vili84
- Младши потребител
Предупредих в началото че случаят е страшно забъркан- на който го разкажа - все отговаря не може да бъде...
vili84 Опитайте най напред да го разкажете на себе си пред огледалото. Ама внимателно и бавно без да пропускате нищо
-
Не писах тук за да се гледам в огледалото ..Нещо друго
- vili84
- Младши потребител
vili84 Целта ми е не да Ви засегна, а да Ви внуша, че сам(а) не сте обърнали и продължавате да не обръщате внимание върху съществени факти по Вашия казус, въпреки че няколко форумци доста красноречиво Ви присвяткаха с фаровете си. В крайна сметка"заплетения случай" си е чисто Ваш и никого не го е грижа да го разплита. И запомнете!
"Бог дава ама в кошара не вкарва"
"Бог дава ама в кошара не вкарва"
-
Да благодаря Ви. Аз каквото трябва до сега съм се опитвала да направя - а именно потърсила съм адвокат ... Аз юридически не съм компетентна.. Явно и адвоката не е бил съвсем добър.Препоръчайте добър в Плевен, който се занимава с такива дела.
- vili84
- Младши потребител
18 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Строителство и регулация
|
|