начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Общинска полиция - на подчинение на кметовете ?

Дискусии и предложения по проекти за закони

Re: Общинска полиция - на подчинение на кметовете ?

Мнениеот nikiboy » 14 Сеп 2010, 21:47

Охранител чрез фирма се наема и за 600-700лв на месец.
Толкова струва човек от охраната на един друг мол в града. Читав охранител от фирма минава 1000лв - все пак говорим за дрехи, обучение, управление и т.н. Полицай излиза много по-скъпо.
А иначе пенсионерите бивши военни и полицаи излизат и по 300-400лв - те си идват с пистолета, дрехите и пенсията.

Но за к'ъв чеп са тези общински полицаи?
Да се дублират само ли?

Квартал Х - двама полицаи СОД, двама общинска, двама от РПУ, двама от спец. звено за охрана на общ. ред, двама полицейски-районни инспектори... общо взето в квартала бъка от полицаи в часът Y, но се случва ПТП леко блъснат пешеходец - влетевят по сигнала и 10-те полицая, но никой от горните 10 човека не може да го обслужи, та се чака екип на КАТ, до този момент пътя остава запушен.
И какво излиза - винаги който ти трябва го няма !!!!
nikiboy
Потребител

Мнениеот deforse » 24 Сеп 2010, 16:12

Толкова си прав, че няма накъде.
Аватар
deforse
Младши потребител

Мнениеот toni_sf » 08 Окт 2010, 21:02

nikiboy написа:Охранител чрез фирма се наема и за 600-700лв на месец.
Толкова струва човек от охраната на един друг мол в града. Читав охранител от фирма минава 1000лв - все пак говорим за дрехи, обучение, управление и т.н. Полицай излиза много по-скъпо.
А иначе пенсионерите бивши военни и полицаи излизат и по 300-400лв - те си идват с пистолета, дрехите и пенсията.

Да се дублират само ли?

Квартал Х - двама полицаи СОД, двама общинска, двама от РПУ, двама от спец. звено за охрана на общ. ред, двама полицейски-районни инспектори... общо взето в квартала бъка от полицаи в часът Y, но се случва ПТП леко блъснат пешеходец - влетевят по сигнала и 10-те полицая, но никой от горните 10 човека не може да го обслужи, та се чака екип на КАТ, до този момент пътя остава запушен.

Много бих оспорил Вашето мнение.Да почти цитираните цени от Вас са така, но колко получава един охранител като заплата и на колко го осигурява фирмата.Поучете се малко от опита на други Държави в тази дейност и да Ви кажа успешна е.
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот nikiboy » 16 Окт 2010, 11:54

toni_sf написа:
nikiboy написа:Охранител чрез фирма се наема и за 600-700лв на месец.

Да се дублират само ли?

Много бих оспорил Вашето мнение.Да почти цитираните цени от Вас са така, но колко получава един охранител като заплата и на колко го осигурява фирмата.Поучете се малко от опита на други Държави в тази дейност и да Ви кажа успешна е.

Зависи от фирмата. Има охранители на преклонна възраст осигурявани на минимума и вземащи пак минимума, има такива вземащи 500-600лв и пак осигурявани на минимума, има такива ( вече намаляме възрастта ) с 2-3000лв заплата, осигурявани и на минимума и на 1000лв и без осигуровки и договор за охрана. Това е като адвокатските хонорари - може един да ти взема 2000 и да не свърши нищо, друг да вземе 500лв и да свърши всичко, ама на първа инстанция :lol: , трети да ти каже - "5 бона и 15 месеца време - 99% гаранция печелиш" - на 12-тия месец умира в катастрофа и 1-ния % се оказва решаващ.
Охранителната дейност в частни ръце е хубаво нещо, ама в белите държави. У нас е порочно също като частните лекарски кабинети, частните вуз-ове и т.н. Ако седнем на една маса много бира ще изпием и пак ще има какво да си кажем. В България има регистрирани над 3000 работещи охранителни фирми, и още незнайно колко с вклюена дейност самоохрана.
Не съм адвокат, a любител на правото !
nikiboy
Потребител

Мнениеот toni_sf » 21 Окт 2010, 12:12

Аз не мисля ,че е въпрос за спорене, а важното е да се обсъди темата най-ползотворно .Е то в София има такава направена фирма която е под подчинение на кмета , и какво стана политическа интрига , хора измислени да взимат заплати като членове на борда на директорите. Даже общинският съвет гласува коя партия да се храни от нея, това го няма никъде по света.
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот paranoia » 20 Юни 2011, 01:04

Общинската полиция в България е все още идея и е едно от малкото хубави неща случващи се в страната. За сега БАШ Общинска Полиция има само в София. Във всички останали градове е всъщност Общински инспекторат. Идеята на този вид звено е да работи основно по Наредба 1 и 2 на Общинските съвети, но и по други подобни наредби, над които МВР няма власт.

Като цяло у нас органите за сигурност и борба с престъпността са кофти структурирани. Идеята на Общинската полиция /ОП/ е крачка напред в това отношение. ОП нямат нищо общо с МВР. Единствено са пряко подчинени на кметовете. Заплатите, обучението и материалната база се разпределят от бюджета на общината. Модела е от Съединените Щати. Там Полицията за всяко населено място е подчинена на Кмета. Ако е Метрополитен град, всеки участък си има определен район или както те го наричат Юрисдикция, а отделно имат МЕТРО Полиция, която отговаря за целия град. Щатските шерифи за целия щат, ФБР за цялата страна, ЦРУ за целия свят и прочие. Тук основата беше за управлението на местно ниво. Модела работи за МЕГА страна като Щатите, защо да не работи и за нас?
Според мен ще допринесе за намаляване на корупцията и двете звена ОП и Полиция към МВР да работят взаимно и по добре когато правомощията и подчинението им са ясно разграничени.

Ако вземем и модела от тях за разпределение на отделите ще сме още по добре. Даже не съм на ясно как е положението при нас. При американците всичко е ясно разграничено: Трафик - нашето КАТ, VICE - Борба с порока, NARC или DEA - Наркотици и Homicide - Убийства. Три звена: Патрулни униформени, Цивилни Детективски и Криминолози. С крайно тежките престъпления се разправя ФБР.

В България не мисля че и МВР си върши работата крайно лошо. Според мен при нас най-много куца Министерството на Правосъдието. И ето виж към тях има една крайно излишна полиция. Съдебна полиция. От това звено единствените кадри със смисъл са надзирателите в затворите, които между другото се водят на същата длъжност като онея дето чоплят семки по цял ден пред съдилищата и взимат доста по малко пари. Макар че голяма част от бюджета на МП е автономен ми се струва че голяма част от задълженията на т.нар. Съдебни полицаи могат да бъдат носени от служители на МВР и частни охранителни фирми и по точно: транспорт и охрана на затворници, екстрадиции, а окръжните арести ми се струват пълна безсмислица при положение че има такива в РУП-овете. ДАИ пък изобщо не искам да ги коментирам. Те са като ЗАВОДА ЗА ЗАВОДИ, че не мога да си спомня къде точно беше. Без Аналог!

Много работи недомислени има в нашата държавица, но за Общинската Полиция съм крайно "ЗА", защото виждам че момчетата поне в моя град си вършат работата, а работят за минимална заплата. Ако тази концепция се превърне в реалност си мисля че нещата ще се пооправят на местно ниво.
Това е от мен. Дано не съм ви отегчил крайно.
paranoia
Нов потребител

Мнениеот adabsurdum » 20 Юни 2011, 02:52

Няма да влизам в разискване, няма да споря, няма да пледирам. Само ще кажа.

Службите рано или късно се превръщат в злокачествените тумори на демокрацията. Те продължават да създават все повече и повече от своя вид, докато напълно задушат приемника. Понякога показват признаци на живот, но те са реализирани чрез изсмукване на сили от тялото на приемника. За да осигури оцеляването си една бюрократична машина трябва постоянно да създава нужда от себе си, за да оправдае съществуването си. За разлика от службите, колективът може да съществува сам. Няма да продължавам, ще ме обвините, че съм анархо-синдикалист или нещо от този род.
I'll tell you a great big secret, mon cher. Don't wait for the last judgement. It takes place every day.
adabsurdum
Младши потребител

Мнениеот kostadin_yordanov » 26 Юли 2011, 11:36

И както се очакваше, още при първите местни избори зачестяват предизборните обещания на кандидат-кметове да въведат свои полицаи -- http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=977378
kostadin_yordanov
Потребител

Предишна

Назад към Обсъждане на законопроекти