начало

Апелативният съд потвърди доживотните присъди за убийството на Евгения Владимирова Апелативният съд потвърди доживотните присъди за убийството на Евгения Владимирова

Цесия

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Цесия

Мнениеот kavkaz » 20 Сеп 2011, 10:32

Здравейте. По фактура дължа пари на фирма Алфа. Преди да платя сумата получих писмо - уведомление от фирма Алфа, чрез пълномощника Иван Петров, че тъй като между Алфа и Иван Петров има сключен договор за цесия, следва да платя сумата на Иван Петров.

На кого трябва да платя?

Предварително благодаря.
Последна промяна kavkaz на 20 Сеп 2011, 10:42, променена общо 1 път
kavkaz
Младши потребител

Re: Цесия

Мнениеот Bai_Ganjo » 20 Сеп 2011, 10:40

Така както излагате нещата ще е редно да платите на стария кредитор.
Bai_Ganjo
Потребител

Мнениеот kavkaz » 20 Сеп 2011, 10:45

Само да допълня, че от фирма Алфа ми се обадиха за да ми кажат, че договорът е неистински, тъй като Иван Петров като пълномощник на фирма Алфа сам със себе си е сключил договорът за цесия.

От Алфа настояват да платя на тях.

Задължението ми за плащане е по фактура издадена преди 7 дни.
kavkaz
Младши потребител

Мнениеот nk7702n » 20 Сеп 2011, 11:40

kavkaz написа:Само да допълня, че от фирма Алфа ми се обадиха за да ми кажат, че договорът е неистински, тъй като Иван Петров като пълномощник на фирма Алфа сам със себе си е сключил договорът за цесия.

Ще платите на този, на който се води вземането по фактура, то по тая логика всеки може да предяви прехвърлено вземане, без да спазва закона и да иска от Вас плащане. А законът казва за цесията следното :
"Предишният кредитор е длъжен да съобщи на длъжника прехвърлянето и да предаде на новия кредитор намиращите се у него документи, които установяват вземането, както и да му потвърди писмено станалото прехвърляне."
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот sunnyset » 20 Сеп 2011, 13:24

kavkaz написа:Здравейте. По фактура дължа пари на фирма Алфа. Преди да платя сумата получих писмо - уведомление от фирма Алфа, чрез пълномощника Иван Петров, че тъй като между Алфа и Иван Петров има сключен договор за цесия, следва да платя сумата на Иван Петров.

На кого трябва да платя?

Предварително благодаря.

kavkaz написа:Само да допълня, че от фирма Алфа ми се обадиха за да ми кажат, че договорът е неистински, тъй като Иван Петров като пълномощник на фирма Алфа сам със себе си е сключил договорът за цесия.

По – добрия вариант е да поискате писмено потвърждаване от страна на дружеството, че трябва да платите на тях. Това го пиша предвид на това, че сте получили писмено уведомление от фирма Алфа, с което Ви се съобщава, че тяхното вземане е прехвърлено. Погледнато от тази страна това тяхно действие е много по- лесно доказуемо отколкото обаждането по телефона в по-късен момент /ако правилно съм разбрала, че става дума за телефонно обаждане/. Спазвайки и закона – ЗЗД, се счита, че прехвърлянето на вземането има действие за длъжника от момента, в който съобщението за извършеното прехвърляне е получено от него.
Също така ако платите на цесионера /в случая Иван Петров/ и фирмата поиска от Вас отново плащане, може да заявите, че плащането е действително, като извършено на путативен кредитор, съгласно разпоредбата на чл. 75, ал. 2 ЗЗД или на некредитор при условията на чл. 75, ал. 1 ЗЗД, ако фирмата е потвърдила това плащане или се възползвала от него. Но тази възможност създава за Вас също затруднения.
Затова считам, че по –добрия вариант е да поискате писмено потвърждаване от тяхна страна, че действително прехвърляне на вземане не е осъществено, тъй като само по себе си едно телефонно обаждане е по-трудно доказуемо в сравнение с първото получено по време писмено уведомление за цесия.
sunnyset
Потребител

Мнениеот Bai_Ganjo » 20 Сеп 2011, 13:38

Проблема идва оттам, че Петров се явява както пълномощник на цедента, така и цесионер.
Най-добре , ако сумата е голяма се обърнете към адвокат, който ще прецени как да се действа.
Възможно е фирма Алфа и Петров да играят комбина, за да платите в крайна сметка два пъти.
Въпреки всичко мисля, че няма да сбъркате , ако платите на фирма Алфа.
Bai_Ganjo
Потребител

Мнениеот kavkaz » 14 Окт 2011, 17:11

Благодаря на всички за споделените мнения. Указа се, че Петров няма представителна власт да сключва сделки със себе си от името на представлявания. Липсва такъв текст в пълномощното му.
kavkaz
Младши потребител

Мнениеот rts » 21 Окт 2011, 15:43

Някой май не си е направил домашното ?
rts
Активен потребител

Назад към Търговско право