- Дата и час: 29 Ное 2024, 05:35 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Казус със детска площадка
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
17 мнения
• Страница 1 от 1
Казус със детска площадка
Здравейте,
Бих искал да попитам за съвет как да постъпя в следната ситуация:
Живея в комплекс в гр. София. Преди месец беше изградена детска площадка буквално на 2 метра от моя апартамент, точно пред балкона и прозорците на нивото на апартамента, т.к. съм на партерен етаж.
Опитах по най-нормален начин да попитам съседите си възможно ли е площадката да бъде преместена няколко метра в страни, на място което няма да пречи на никой (има такова място в комплекса), но получих категоричен отказ и някой пожелания, които няма да коментирам
До колкото знам минималното разстояние между блок и детска площадка трябва да е 5 метра, в случая са около 2.
Няма как и да се разбера с ръководството на комплекса, т.к. именно те са инициатори за поставянето на площадката до прозореца ми, без никой да ме попита дори.
Бих искал да попитам за съвет какво бих могъл да направя във случая?
Благодаря Предварително за Всички Отговори!
Бих искал да попитам за съвет как да постъпя в следната ситуация:
Живея в комплекс в гр. София. Преди месец беше изградена детска площадка буквално на 2 метра от моя апартамент, точно пред балкона и прозорците на нивото на апартамента, т.к. съм на партерен етаж.
Опитах по най-нормален начин да попитам съседите си възможно ли е площадката да бъде преместена няколко метра в страни, на място което няма да пречи на никой (има такова място в комплекса), но получих категоричен отказ и някой пожелания, които няма да коментирам
До колкото знам минималното разстояние между блок и детска площадка трябва да е 5 метра, в случая са около 2.
Няма как и да се разбера с ръководството на комплекса, т.к. именно те са инициатори за поставянето на площадката до прозореца ми, без никой да ме попита дори.
Бих искал да попитам за съвет какво бих могъл да направя във случая?
Благодаря Предварително за Всички Отговори!
- real_coder
- Нов потребител
Re: Казус със детска площадка
Можете да стоите на прозореца и да се радвате на децата - това прекрасно чудо на природата.
Разбирам мотивите ви, но дали метрите са 2 или 5 мисля че няма да има никакво значение. Пакостниците пак ще крещят и ще се гонят, вдигайки същите децибели.
А и... ако вместо детска площадка бяха вдигнали пречиствателна станция или паркинг - по-добре ли щеше да ви е? Погледнете на решението от добрата му страна.
Разбирам мотивите ви, но дали метрите са 2 или 5 мисля че няма да има никакво значение. Пакостниците пак ще крещят и ще се гонят, вдигайки същите децибели.
А и... ако вместо детска площадка бяха вдигнали пречиствателна станция или паркинг - по-добре ли щеше да ви е? Погледнете на решението от добрата му страна.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
- TheOldMan
- Активен потребител
real_coder написа:До колкото знам минималното разстояние между блок и детска площадка трябва да е 5 метра, в случая са около 2
Правилно сте информиран, минималното отстояние на детската площадка (общественодостъпна) от жилищната сграда трябва да бъде 5,00 м (макар че както при всички наши нормативни документи има условности). Въпросната площадка трябва да е изградена с разрешение за строеж и изготвен преди това проект, в който това изискване следва да е спазено. Проверете, дали по проекта отстоянието е действително по- малко от 5,00 м или при строителството то е променено. Можете да направите много неща в зависимост от реалната ситуация.
- bgarch
- Потребител
bgarch написа:Правилно сте информиран, минималното отстояние на детската площадка (общественодостъпна) от жилищната сграда трябва да бъде 5,00 м (макар че както при всички наши нормативни документи има условности).
И с'я се почва веселбата - в комплекс от затворен тип (доколкото схващам от писанията е такъв) детската площадка дали е "общодостъпна"?
А, и ако "детска площадка" представлява един пясъчник и 3 пейки (никакви катерушки, люлки и т.н.), отново ли се изисква разрешение за строеж? Строеж на какво?
- TheOldMan
- Активен потребител
TheOldMan написа:А, и ако "детска площадка" представлява един пясъчник и 3 пейки (никакви катерушки, люлки и т.н.), отново ли се изисква разрешение за строеж? Строеж на какво?
За пясъчника - разрешение за строеж по чл. 147 (1), т. 8 от ЗУТ. За пейките - по т. 7. Ама, 'айде да не се формализираме - може и разрешение за поставяне според съответната общинска наредба.
- goblin
- Потребител
Тоест... за да си изкарам 3-те стола, масата и чадъра в двора на вилата, ми трябва разрешение за строеж или разрешение за поставяне от общината? Или ще искам разрешение за строеж за да надуя на поляната пред терасата басейна на малкия? А мога ли аз на всичките общинари да им...
Нека питащия да изясни статута на комплекса и размера и оборудването на "детската площадка", преди да почне да се разправя със съдилища и общини.
Нека питащия да изясни статута на комплекса и размера и оборудването на "детската площадка", преди да почне да се разправя със съдилища и общини.
- TheOldMan
- Активен потребител
TheOldMan написа:Тоест... за да си изкарам 3-те стола, масата и чадъра в двора на вилата, ми трябва разрешение за строеж или разрешение за поставяне от общината? Или ще искам разрешение за строеж за да надуя на поляната пред терасата басейна на малкия? А мога ли аз на всичките общинари да им...
Ееее, чак за столове и чадър и за надуваем басеин, не вярвам да е необходимо. Пък и трябва да е общодостъпна тази площадка, все пак, а не за лични нужди.
- nk7702n
- Старши потребител
nk7702n написа:Ееее, чак за столове и чадър и за надуваем басеин, не вярвам да е необходимо.
И аз не вярвам. Законодателите са почтени хора, все пак, нали така?
- goblin
- Потребител
И веднага поставям въпроса - каква е разликата между 3-те стола и пейката (също така между пясъчника и надуваемия басейн), и каква е разликата между полянката пред вилата и двора на затворения (без свободен достъп) комплекс?
Законодателите не са почтени хора - това мисля е ясно на всички, но тълкуването на вече гласувания закон така както му е удобно на човек пък е още по-непочтено.
Законодателите не са почтени хора - това мисля е ясно на всички, но тълкуването на вече гласувания закон така както му е удобно на човек пък е още по-непочтено.
- TheOldMan
- Активен потребител
TheOldMan написа:Законодателите не са почтени хора - това мисля е ясно на всички, но тълкуването на вече гласувания закон така както му е удобно на човек пък е още по-непочтено.
Вие, уважаеми, сте анархист? О, това е интересно...
- goblin
- Потребител
TheOldMan израза е неточен! Не може да се каже "законодателите..." изразът е "Законодателят",а съвкупността от лица, които уплътняват този орган, са предмет на партитура от отделна опера!Законодателите не са почтени хора - това мисля е ясно на всички
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
Аз срещу законодателя като институция нямам нищо напреки. Но виж... законодателите някак си ми образуват стомашни проблеми. Така че израза си е съвсем според мислата в главата ми.
И като повдигнахме темата... и законоприложителите и те нещо не ме кефят. Отказват ми разбираш ли да дават детските на мен - само майката можела да ги получава. Така пишело в закона, и толкоз. Ма това че имам щастлив брак, че живея с майката, и просто искам да си спестя пътуване до другия край на града, щото благоверната я домързя да си смени адресната регистрация - няма значение. Пишело "майката"! Не признават писмена декларация от майката че е съгласна, нито личното й посещение в социалната служба с което да удостовери че е съгласна аз да ги получавам... няма. Майката, и толкоз. Ми... майката им на детските.
Отделно - за едни 35 лева на месец се поринах в бумащина:
Ако тръгна да търгувам с оръжие вероятно няма да ми трябват толкова.
И като повдигнахме темата... и законоприложителите и те нещо не ме кефят. Отказват ми разбираш ли да дават детските на мен - само майката можела да ги получава. Така пишело в закона, и толкоз. Ма това че имам щастлив брак, че живея с майката, и просто искам да си спестя пътуване до другия край на града, щото благоверната я домързя да си смени адресната регистрация - няма значение. Пишело "майката"! Не признават писмена декларация от майката че е съгласна, нито личното й посещение в социалната служба с което да удостовери че е съгласна аз да ги получавам... няма. Майката, и толкоз. Ми... майката им на детските.
Отделно - за едни 35 лева на месец се поринах в бумащина:
Ако тръгна да търгувам с оръжие вероятно няма да ми трябват толкова.
- TheOldMan
- Активен потребител
Здравейте,
Първо, Благодаря на Всички за отговорите!
Мисля, че се налага да направя няколко уточнения за ситуацията:
Става въпрос за жилищен комплекс от затворен тип, с охрана, т.н. което, до колкото разбирам, прави площадката необществено достъпна.
В общи линии ситуацията е следната, живееш си спокойно на партерен етаж в такъв комплекс, изведнъж идват 10-ина съседи, поставят една пластмасова пързалка пред балкона ти. Когато ги попиташ няма ли как да се премести, те ти отговарят така е по проект, гледай си работата. Това е!
Това, което се опитвам да разбера в случая е:
1) Жалба в общината - има ли някакъв смисъл да подавам?
2) Изобщо има ли начин (от юридическа гледна точка) как да накарам съседите си (които са родители и явно са по-важни и с повече права от останалите в комплекса) да преместят площадката?
Първо, Благодаря на Всички за отговорите!
Мисля, че се налага да направя няколко уточнения за ситуацията:
Става въпрос за жилищен комплекс от затворен тип, с охрана, т.н. което, до колкото разбирам, прави площадката необществено достъпна.
В общи линии ситуацията е следната, живееш си спокойно на партерен етаж в такъв комплекс, изведнъж идват 10-ина съседи, поставят една пластмасова пързалка пред балкона ти. Когато ги попиташ няма ли как да се премести, те ти отговарят така е по проект, гледай си работата. Това е!
Това, което се опитвам да разбера в случая е:
1) Жалба в общината - има ли някакъв смисъл да подавам?
2) Изобщо има ли начин (от юридическа гледна точка) как да накарам съседите си (които са родители и явно са по-важни и с повече права от останалите в комплекса) да преместят площадката?
- real_coder
- Нов потребител
real_coder написа:те ти отговарят така е по проект, гледай си работата.
Ей това е ключът от бараката! Значи - хората просто изпълняват проект. За озеленяване и благоустройство, предполагам. И съгласуван с когото трябва, вероятно.
Погледнете какво точно е нарисувано в този проект, кога и от кого е съгласуван, кой е възложителят, и т. н. Тогава ще прецените какво можете да направите.
- goblin
- Потребител
real_coder написа:Става въпрос за жилищен комплекс от затворен тип, с охрана, т.н. което, до колкото разбирам, прави площадката необществено достъпна.
Не мисля, че разбирате правилно. Колкото и "затворен" да е комплексът от "затворен тип", каквато и охрана да има той, това все още не прави площадката необщодостъпна. Най- малкото децата на живущите в комплекса ще имат достъп до въпросната площадка. Този факт изисква площадката да отговаря на съответната наредба.
Така че търсете "ключа от бараката"!
- bgarch
- Потребител
Нещо бъркате, bgarch - така ми се струва. Обществено достъпна означава достъпна за цялото общество - без ограничен достъп и охрана. Ако въпросната площадка в затворения комплекс е обществено достъпна - какво му е "затвореното" на комплекса? По-скоро площадката е като тази в двора на вилата ми (ако я имах) - напълно и изцяло обществено недостъпна. В този смисъл цитираната от Вас наредба е напълно неприложима.
- goblin
- Потребител
Понятието "затворен комплекс$ не е нормативно а гражданско. Обикновено това представлява голям имот ограден с огради където има няколко сгради от по 5-6 етажа като всичките или са собственици върху земята или са собственици на отстъпено право върху тази земя. Има случаи когато собственика върху земята е самия предприемач и има пълната власт да се разпорежда кой кога и къде да си слага пейки маси градинки. най-различно е. Възможни са и други видове опции и смессени варианти и т.н. и т.н. Така че въпроса с масичките и детските площадки е подчинен на този който е собственик на замята - правото на строеж и разни кнкретно детерминирани вещни права. Този комплекс няма нищо обща с ЖК "Надежда" в София например или ЖК "Изгрев" в Бургас. Така че мнението ми е сходно с това на goblin
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
17 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Строителство и регулация
|
|