начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Облагане на доход от продажба на дружествени дялове

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Облагане на доход от продажба на дружествени дялове

Мнениеот lexy21 » 30 Окт 2011, 15:52

Здравейте всички счетоводители в този форум, а и колеги, компетентни по въпроса! /Недев, лично на твоето включване ще бъда много благодарна :wink:, разбира се и за всяко друго. /
Какво ме мъчи... Продажба на дружествени дялове от капитала на ООД и облагането на физическото лице - съдружник - продавач. Ясното - облагаемият доход е разликата между цената на придобиването и продажната цена. Налице е увеличаване на капитала чрез записване на нови дялове, извършено малко преди продажбата на ДД. Увеличаването не става за сметка на реализирана печалба, а чрез парични вноски от съдружниците. Съдружниците продават всички свои ядлове - и "старите", и "новозаписаните", веднага след вписване на увеличаването на капитала. Има ли опасност да се приеме, че е налице отклонение от данъчното облагане? За всички ни е ясно, че, на пракитка, едно "фиктивно" увеличаване на капитала, едни "бързо вкарани и изкарани пари" по банкова сметка /за по-голяма тежест, не, че има законово изискване паричната вноска да е по сметка :wink:/ може реално да доведе до това.
Аватар
lexy21
Активен потребител

Re: Облагане на доход от продажба на дружествени дялове

Мнениеот prnedev » 07 Ное 2011, 09:37

Ами малко глупав отговор ще дам, но... приказката е "зависи от парите".

Т.е. ако съм данъчен, и трябва да се заровя - бих потърсил произхода на паричките, с които е вдигнал капитала, върнал ли ги е, от кого ги е взел, на кого ги е върнал и после откъде разполага с толкова пари. И ако няма логичен отговор - да го обложа по аналогия ;-)
Но цялото това нещо, само ако си заслужава, че и без това данъчните в момента ги занимават с една камара глупости, да тормозят работещите фирми :-)
prnedev
Активен потребител

Мнениеот lexy21 » 08 Ное 2011, 00:05

Ех, знаех си кой ще ми обърне внимание, за което благодаря :lol:
То, като се правят тези неща, се правят за спестяването на доста парички и обикновено тези, които го правят, нямат проблем с докзаване на произхода на прачиките, които са вкарали, за да се "вдигне" капитала :wink: На мен всъщност ми се струва, че данъчният трябва да гледа по-скоро от страна на имуществото на дружеството - що така се е наложило бързо и спешно с толкова и по такъв начин да го "повдигнеш"... и какво реално е имало в торбата преди и към момента на продажбата... щото си е друго да го увеличиш за сметка на имуществото, друго е по въздушно-капков път... Пак благодаря, че се депресирах нещо - една тема да пусна в този форум и никой не ме отразява :lol:
Аватар
lexy21
Активен потребител

Мнениеот prnedev » 19 Ное 2011, 02:20

Мммм, в случая не от данъчните трябва да се притесняват продавачите, а от купувачите ;-)
Много зависи как са показани тези парички, които са "изтеглени". Разбираш ли, те са "останали" във фирмата, въпроса е, че вече не са пари, а са вземания от някого. Ако е показано "нормалното", че старите чорбаджии ги държат в брой, пък после продават дяловете, да не дойде един красив момент купувачите да кажат - я си ми дайте парите, тук пише, че сте ги изтеглили от банката и ги държите в куфарче ;-)
И въпроса вече няма да е за 10% данък, а за... ;-)

Надявам се, там да сте ги уточнили замитането със счетито, а да не е просто едно "превъртане" през банката, колкото да мине увеличението на капитала в Търговския регистър
prnedev
Активен потребител

Назад към Данъчно право