начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Заместващо майчинство

Дискусии и предложения по проекти за закони

Re: Заместващо майчинство

Мнениеот hidden » 06 Ное 2011, 02:06

via_victoria написа:hidden, не мисля, че една загрижена за бъдещото си поколение жена би избрала незнайна ромка да роди детето и - болшинството от хората в този етнос са с ниско качество на живот - лоша хигиена, липса на контрол върху здравословното състояние и т.н. - все фактори, които оказват влияние върху общото физическо състояние и биха притеснили кандидат-биологичните родители.

Ако етносът и условията на живот имаха значение за желаещите дете родители, то нямаше да има желаещи да "купуват" ромски деца...но въпреки това ги има...едва ли точно това би ги спряло. Освен това дадох ромите само за пример, друго имах предвид.
via_victoria написа:Относно принудителното изземване - за детето това би станало в много ранна, още несъзнателна детска възраст (веднага след раждането, в родилния дом), което не предполага причиняване на травма.

Изглежда не сте запозната много с процедурата по принудително изпълнение, щом твърдите подобно нещо. Първо - за да се стигне до принудително "изземване" на детето, според българското право трябва да се води исково производство - най-вероятно поне две инстанции; след това - снабдяване с изпълнителен лист и изпълнително производство при съдебен изпълнител; тук не е мястото да обяснявам колко много пречки от процесуален характер могат да се появят и в двете производства, докато се стигне до окончателното "изземване" на детето, могат да минат и години; а в това време детето ще расте при сурогатната майка - време достатъчно, за да се създадат връзки, които ще направят раздялата болезнена. Предполагам си представяте, че става като по филмите - отиват социалните в дома на майката с полиция и буквално й го вземат от ръцете. Това обаче се случва само по американските филми, където правната система е доста по-различна. Тук социалните служби нямат такива правомощия, а случаят с изземването на децата от Асеновград показа и тежките недостатъци на този вид принудително изпълнение в България.
poli_g написа:Да, разбирам, hiddenако позволите синтеза
:?:
poli_g написа:Ами ако не се съгласи износващата майка да даде съгласие за осиновяване? Какво остава за тези родители- дали генетичен материал, от който се е родило живо дете?

Могат да търсят парично обезщетение.
Това е просто форум. Приемете горенаписаното като лично мнение, което не обвързва никого.
Аватар
hidden
Активен потребител

Мнениеот via_victoria » 06 Ное 2011, 13:24

Честно казано, винаги съм се чудела кой (и за какво) ги купува тези ромски деца в чужбина - аз лично не познавам човек, който би си взел такова дете за отглеждане или осиновяване...
За процедурата по принудително изпълнение - вярно, не съм запозната с детайлите, но мисля, че законодателят би могъл да предвиди с оглед спецификата на проблема прилагане по изключение на някаква форма бързо производство и решаване на въпроса в максимално кратки срокове.
И, на мястото на биологичната майка (тази, чиито генетичен материал участва), категорично не бих се съгласила някой да ми открадне/присвои детето, а после да ми плащал парично обезщетение - мисля, че съзнателното отнемане на чуждо дете се квалифицира като деяние от друг порядък...
via_victoria
Потребител

Мнениеот nk7702n » 06 Ное 2011, 14:01

via_victoria написа:Честно казано, винаги съм се чудела кой (и за какво) ги купува тези ромски деца в чужбина - аз лично не познавам човек, който би си взел такова дете за отглеждане или осиновяване...За процедурата по принудително изпълнение - вярно, не съм запозната с детайлите, но мисля, че законодателят би могъл да предвиди с оглед спецификата на проблема прилагане по изключение на някаква форма бързо производство и решаване на въпроса в максимално кратки срокове.
И, на мястото на биологичната майка (тази, чиито генетичен материал участва), категорично не бих се съгласила някой да ми открадне/присвои детето, а после да ми плащал парично обезщетение - мисля, че съзнателното отнемане на чуждо дете се квалифицира като деяние от друг порядък...

Как за какво, знаете ли колко чужденци си осиновяват ромчета, защото страдат или от безплодие, или имат родени недъгави деца, за тях да имаш дете е нещо велико. Осигуряват им щастливо детство, качествено образование и всичко необходимо. Те не страдат от нашите предразсъдъци. Естествено, има и непотвърдена информация, че се използват за нелегален трафик на органи, което е направо ужасно.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот via_victoria » 06 Ное 2011, 14:24

Точно тази "непотвърдената" информация, която съм чувала, ме притеснява. Ако е другото - нищо по-хубаво!
(Що се отнася до "предразсъдъците", считам, че те са резултат от близкото ни съжителство с този етнос в държавата и преките впечатления от неговите особености. Разбира се, не казвам, че абсолютно всичките му представители са с едни и същи характеристики, но лошото винаги се набива на очи повече. И пак в тази връзка - не съм чувала никакви коментари против осиновяването и отглеждането на деца примерно от китайски, виетнамски, нигерийски, кенийски и т.н. произход.)
via_victoria
Потребител

Мнениеот hidden » 06 Ное 2011, 19:36

via_victoria написа:За процедурата по принудително изпълнение - вярно, не съм запозната с детайлите, но мисля, че законодателят би могъл да предвиди с оглед спецификата на проблема прилагане по изключение на някаква форма бързо производство и решаване на въпроса в максимално кратки срокове.

Бързината в повечето случаи е за сметка на качеството. Казусите обаче ще са твърде сложни от фактическа и правна страна, за да могат да се решават "бързо" - ще са нужни ДНК-експертизи, разпити на свидетели...А и дори и да е "бързо" това производство, различните процесуални "трикове" за забавяне на производството не могат да се избегнат...след това и в изпълнителното производство - достатъчно е сурогатната майка да се "укрие" и да отиде да живее някъде другаде с детето, без да си смени адресната регистрация, и това ще блокира за дълго време процесуалните действия...
via_victoria написа:И, на мястото на биологичната майка (тази, чиито генетичен материал участва), категорично не бих се съгласила някой да ми открадне/присвои детето, а после да ми плащал парично обезщетение - мисля, че съзнателното отнемане на чуждо дете се квалифицира като деяние от друг порядък...

Ако обаче сте на мястото на сурогатната майка, ще третирате детето като свое и ще гледате по друг начин на нещата.
Това е просто форум. Приемете горенаписаното като лично мнение, което не обвързва никого.
Аватар
hidden
Активен потребител

Мнениеот via_victoria » 06 Ное 2011, 21:04

hidden, пропускате един мисля доста важен в случая факт, а именно - цялата ситуация с реализиране на заместващото майчинство започва с една предварителна разумна уговорка на страните, подписи, договори, многократно потвърждение на желанията им пред различните институции, ангажирани да контролират процеса, което следва да осигури стабилност в действията, а не - "вчера исках да съм заместваща майка, обаче днес размислих".
А по въпроса "Ако обаче сте на мястото на сурогатната майка, ще третирате детето като свое и ще гледате по друг начин на нещата" - аз лично приемам сурогатното майчинство като еквивалент на детегледачеството, но в пренатална възраст.
(Ако една детегледачка е силно привързана към детето, за което полага грижи, може ли да си го вземе?)
via_victoria
Потребител

Мнениеот stoyan_stavru » 07 Ное 2011, 00:05

За да се избегнат евентуалните конфликти между ползващите се съпрузи и заместващата майка, са предвидени няколко изисквания:

- предварително преминаване през специализирано психологическо обучение (разясняване на поетите от страните задължения, на възможните опасения, конфликти и "неблагоприятни" сценарии в отношенията между страните, както и посочване на възможните им разрешения);

- предварително проучване на заместващата майка и на ползващите се съпрузи с оглед на годността им да осъществяват свързаните със заместващото майчинство функции (струва ми се, че тази предварителната преценка е по-важна от каквато и да е договорна уговорка);

- изискване заместващата майка да има поне едно живо родено дете (така, както е формулирано към момента, няма изискване това дете да е живо към момента на започване на процедурата по заместващо майчинство, нито заместващата майка да притежава родителските права върху него. В този смисъл като че ли изискването гарантира единствено възможността на заместващата майка да ражда живи деца - с оглед предназначението на заместващото майчинство, но не и възможността й да прецени доколко може да приеме и износи едно чуждо дете с оглед на вече съществуващото за нея майчинство);

- допускане на заместващото майчинство от съда (нов момент - включен след приемането на закона на първо четене) и настъпване на всички последици относно произхода по силата на закона (принцип на стабилност на произхода).

Основният гарант при заместващото майчинство според мен остава алтруизма: само желанието да се помогне може да създаде нещо толкова красиво като едно дете. Бременността не е "услуга". Дори и да звучи наивно в нашето общество на властващо отчуждение и комерсиализация, този модел се е доказал и разчита на взаимопомощта - основната причина за съществуването на нашето общество и утвърдена с хилядолетия и защитавана от правото социална ценност.

Има престъпления, които не можем да спрем, но това не е причина да ги декриминализираме...

Според мен правото следва ясно да посочи, че ценността в заместващото майчинство не е пазарът на женски утроби, а взаимопомощта, при която една жена приема в себе си чуждо дете, което ражда за неговото генетично семейство.

:idea:
Стоян Ставру
д-р по гражданско и семейно право

Блог: http://challengingthelaw.com/
Най-четена тема:
"Промените в търговската несъстоятелност (ДВ бр. 101, 2010 г.)"

Dimidium facti qui coepit habet: sapere aude!
stoyan_stavru
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 07 Ное 2011, 00:34

Ох, то и осиновяването има социални функции, ама само който е извървял тази пътека има знание, колко му е струвало във финансов аспект. Както искате ме разбирайте.

Ако се гласува да е безвъзмездно, то законодателят ще има доста работа, за да прецизира детайлно всяка стъпка на декомерсиализацията в тези отношения. Което не е гарант, че след време няма да се отвори път към редица съдебни спорове, но щом трябва да си заровим главата в пясъка и да твърдим обратното- нека.

Само не ми е ясно, след като сте привърженик на дарствената част, за какво изобщо повдигате въпроса с договорни отношения и се търси принудително изпълнение на "обещанието"?
Гост.
Старши потребител

Мнениеот stoyan_stavru » 07 Ное 2011, 00:49

:)

Ако продължим логиката: нека направим платено и осиновяването?
В крайна сметка аргументът е същият: не можем да спрем хората да продават децата (утробите) си...

Преди да говорим за главата на другия е най-добре първо да потърсим пясъка в очите си :roll:

Това е работата на законодателя - да бъде прецизен.
Особено в такива чувствителни теми, каквато е заместващото майчинство.
Ние - юристите сме част от хората, носещи отговорността за прецизирането.

"Дарствената част" не изключва договорните отношения (или ще отречем и договора за дарение?).
Ако направите справка в Законопроекта за изменение и допълнение на СК ще откриете смисълът на договора и значението на зададения въпрос.

Не става въпрос за обещание, а за поет ангажимент, касаещ бъдещ живот.

Никой, за който това не е важен въпрос, не е длъжен да участва в подобна дискусия
:)
Стоян Ставру
д-р по гражданско и семейно право

Блог: http://challengingthelaw.com/
Най-четена тема:
"Промените в търговската несъстоятелност (ДВ бр. 101, 2010 г.)"

Dimidium facti qui coepit habet: sapere aude!
stoyan_stavru
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 07 Ное 2011, 01:45

Ще игнорирам последното ви изречение- ако не искате дискусия, а безусловно съгласие по проблема, то тази тема е излишество в нет пространството.

-Независимо от предложението за договорна уредба на отношенията при сурогатство и тяхната парична еквивалентност, законовата регламентация не предвижда комерсиалната форма, а е един междинен вариант, при който има заплащане на разумни разноски;

Чета в доклада на правната комисия
http://www.parliament.bg/bg/parliamenta ... ts/ID/2954

Поствам адреса и на законопроекта за улеснение: http://parliament.bg/bills/41/154-01-84.pdf
Отделно в чл. 73б, ал.3 изр. второ от проекта на ЗИД на СК е разширено понятието "разумни вноски" като са вкл. и необходими разноски, както и финансово обезпечение във връзка с временната и нетрудоспособност.
Това не е "безвъзмездно", според моите познания, като термина поради липсата на конкретика може да се тълкува всякак.

Бихте ли ми обяснил какво е скрито и в чл. 73в, ал.1 т.5 " други имуществени отношения, доколкото това не противоречи на разпоредбите на този кодекс".

п.п. Не ми се влиза в излишни спорове, но "договора за дарение" някак не мога да го наредя до, как го написахте, "нещо толкова красиво като едно дете". За вещи не споря.
А осиновяването е много скъпо по неписани субективни обстоятелства, но двата института нямат общо. Посочих го в предните си мнения само заради финансовата част.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот portokal » 07 Ное 2011, 14:32

Да, смятам, че следва да се предвиди механизъм за принудително изпълнение в частта след раждане, защото в Гърция сурогатната майка имала възможност да задържи детето.

Този проблем с изрично допускане на принудително изпълнение след раждането би трябвало да не съществува, след като детето ще се счита за рождено дете на "поръчващите". Заместващата майка още със самото раждане ще е в положение на лице, задържало чуждо дете, съответно не би трябвало да има особена нужда от специална уредба, и общата ще свърши работа.

Честно казано, винаги съм се чудела кой (и за какво) ги купува тези ромски деца в чужбина - аз лично не познавам човек, който би си взел такова дете за отглеждане или осиновяване...

Що, какво им има на тези новородени бебета? Щом са циганчета, значи са дефектни по наследство? :D Или щом са създадени от родители, готови да си продадат детето?

Личната камбанария променя сериозно мирогледа и този ми опит ще ме води в следващите думи. ...
ако не си готов да афишираш пред обществото, че си узрял да се обвържеш правно с човека до теб, някак намеренията ти са в сферата на "удобното" в определени моменти от живота

Ако някоя от жените с проблеми с износването на дете няма партньор или има, но той не иска да сключи брак с нея, тя би била доста против ограничението заместващото майчинство да може да се ползва само от съпрузи. ;)
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот Гост. » 07 Ное 2011, 21:27

Ако някоя от жените с проблеми с износването на дете няма партньор или има, но той не иска да сключи брак с нея, тя би била доста против ограничението заместващото майчинство да може да се ползва само от съпрузи

Тази социална група е изключена от проекта. Заместващо майчинство е привилегия само на съпрузи( поне по проекта за ИД на СК- навсякъде се говори за съпруг, съпруга, съпрузи).
Този проблем с изрично допускане на принудително изпълнение след раждането би трябвало да не съществува, след като детето ще се счита за рождено дете на "поръчващите". Заместващата майка още със самото раждане ще е в положение на лице, задържало чуждо дете, съответно не би трябвало да има особена нужда от специална уредба, и общата ще свърши работа.

Да, съгласна, но трябваше да прочета проекта за изменение на СК, не само написаното в блога, преди да направя това изявление.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот hidden » 08 Ное 2011, 00:34

portokal написа:
Да, смятам, че следва да се предвиди механизъм за принудително изпълнение в частта след раждане, защото в Гърция сурогатната майка имала възможност да задържи детето.

И ако сурогатната майка реши да роди някъде (неизвестно къде) - никой няма да може да я спре. Очевидно ще трябва да се предвиди и някой нов състав в НК за такива "крадливи" майки.
Аз споделям мнението, че сурогатното майчинство може да е само доброволно. Всяка принуда би била неуместна.
Аватар
hidden
Активен потребител

Мнениеот sisi19 » 12 Май 2012, 09:30

Аз съм против този закон. С право е било забранено, по съвсем логични причини. Защо трябва да разрешаваме нещо което е забранено и е против нашето здраве. Все едно наркотиците да се легализират. :roll:
sisi19
Потребител

Предишна

Назад към Обсъждане на законопроекти