- Дата и час: 29 Ное 2024, 08:50 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
СТРОЕЖ НА МЕТАЛЕНО ХАЛЕ
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
31 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
СТРОЕЖ НА МЕТАЛЕНО ХАЛЕ
Здравеите моля за помощ.Смятам да правя метално хале 4/12/25м във двора на майка ми.Какви документи са ми нужни за строежа -халето ще се използва за склад.Благодаря ви за отделеното време.
- kiril_lz
- Нов потребител
Re: СТРОЕЖ НА МЕТАЛЕНО ХАЛЕ
Като за начало - погледнете съседната тема, а иначе - започвате с искане за издаване на "скица с виза за проектиране" от съответната община и намиране на екип проектанти, които да Ви изготвят проектите - предполагам, че те ще Ви ориентират и за по-нататък!
- via_victoria
- Потребител
С лека корекция на препоръката на via_victoria, тъй като от много години "визата" за проектиране в населено място с действащ ПЗ не е задължителна. Освен в някои точно изброени случаи. За това ще Ви кажат проектантите, към които ще се обърнете. А за строителния надзорник- все още не бързайте, такъв може въобще да не Ви е необходим.
- bgarch
- Потребител
Интересни абревиатури- ОСИП!!! Не съм се сещал досега да го изписвам така. Дано и питащият се сети, за какво става дума. А за probcho мога да кажа, че ОСИП се изготвя както от лице, което до едно време се оправомощаваше по ПОФЗЛУНСНПС, (тъкмо бях се научил да го произнасям и взеха, че го отмениха) или от ОЕСУТ. Та човечецът все още може да си избира между оправомощено лице и не толкова оправомощено.
А за видовете застрояване и необходимостта от виза- има и други теми, там сме разисквали и тези проблеми.
А за видовете застрояване и необходимостта от виза- има и други теми, там сме разисквали и тези проблеми.
- bgarch
- Потребител
Вие, probcho, май probвате да се заяждате? Интересно...
- goblin
- Потребител
Едва ли ще свърши работа, но преди няколко години правих подобно по размери хале по ПБЗ. Може да звучи смешно, но стъпките бяха следните:
1. Проект за ограда:
- Трасировъчен план
- Конструктивно становище
- Архитектурни детайли: това е важно. Бяха много сложни, бавни за изпълнение, с технологични изчаквания, изискващи изчакване 28 дни на една матрица (силиконов кофраж)
- ПБЗ с хале за производство и временно складиране на оградните елементи. Направи го конструктора. Поради особеностите, имаше и КТК.
2. Разрешение за строеж за оградата. По-безпроблемно и ефтино от това едва ли ще се намери. Нито Виза, нито пожарникарски проект Една скица от общината, и после - свестен архитект, конструктор и геодезист.
Та, вече 5 години оградата не е построена, човека си презавери разрешението за строеж, халето си стои и никой неможе да го пипне. Ползва ток за строителни нужди.
Интересното е, че за временните строежи по ПБЗ няма изисквания за отстояния от имотни граници. Даже, ако е ефтин общинския наем, може да го сложиш и на тротоара.
1. Проект за ограда:
- Трасировъчен план
- Конструктивно становище
- Архитектурни детайли: това е важно. Бяха много сложни, бавни за изпълнение, с технологични изчаквания, изискващи изчакване 28 дни на една матрица (силиконов кофраж)
- ПБЗ с хале за производство и временно складиране на оградните елементи. Направи го конструктора. Поради особеностите, имаше и КТК.
2. Разрешение за строеж за оградата. По-безпроблемно и ефтино от това едва ли ще се намери. Нито Виза, нито пожарникарски проект Една скица от общината, и после - свестен архитект, конструктор и геодезист.
Та, вече 5 години оградата не е построена, човека си презавери разрешението за строеж, халето си стои и никой неможе да го пипне. Ползва ток за строителни нужди.
Интересното е, че за временните строежи по ПБЗ няма изисквания за отстояния от имотни граници. Даже, ако е ефтин общинския наем, може да го сложиш и на тротоара.
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
За това ще Ви кажат проектантите, към които ще се обърнете.
bgarch, съвсем незлобливо Ви корегираам като променям поста Ви ето така.
За това може би ще Ви кажат само някой от проектантите, към които ще се обърнете.
Последна промяна julyanvonemona на 25 Яну 2012, 11:30, променена общо 1 път
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
emilgrigorov, всичко което описвате е много хубаво, получили сте разрешение за строеж на ограда. Ама това за получено разрешение за строеж на хале като част от ПБЗ, в което да се произвеждат и подслоняват паната за строежа на оградата, май нещо ни послъгвате? Откъдето и да го погледнете е незаконно "та дрънка" както се казва в една популярна реклама. Пък и това за КТК-то, откъде го измислихте, повече от 10 години такова нещо не съществува, има оценка за съответствието на част "Конструктивна", но то е нещо друго.
Макар че у нас май всичко е възможно. Във всеки случай не препоръчвам на никого да ползва Вашия челен опит.
Макар че у нас май всичко е възможно. Във всеки случай не препоръчвам на никого да ползва Вашия челен опит.
- bgarch
- Потребител
Защо ли не се сещам да съм писал "Разрешение за строеж за хале" ??? Просто не е необходимо в случая, bgarch, съвсем ненужно е
Е да де То член 1 на Конституцията гласи: "Когато bgarch не може да разбере нещо, то то е незаконно"
http://www.youtube.com/watch?v=9TAogGdLmFg
Е да де То член 1 на Конституцията гласи: "Когато bgarch не може да разбере нещо, то то е незаконно"
http://www.youtube.com/watch?v=9TAogGdLmFg
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
Това сигурно е записано в чл. 2. Чл. 1, най-вероятно, гласи така: "Когато emilgrigorov напише нещо - то е вярно, и е основополагащо и определящо за по-нататъшното развитие на правните и технически науки в Република България". Нещо такова, предполагам.
- goblin
- Потребител
Не знам какво точно пише в членове 1 и 2 от въпросната виртуална конституция в главата на emilgrigorov, но знам за кои обекти не се изисква разрешение за строеж. Те са посочени изчерпателно в чл. 151, ал. 1 ЗУТ. Там такива халета, за които твърди emilgrigorov не фигурират.
Сигурен съм, че така Ви е излязло по-еФтино, ама да твърдите че е безпроблемно- още е много, ама много рано за това, повЕрвайте ми! Първо се опитайте да го въведете в експлоатация това хале, пък тогава говорете. Или може би и това не е необходимо по Вашата виртуална конституция?
Сигурен съм, че така Ви е излязло по-еФтино, ама да твърдите че е безпроблемно- още е много, ама много рано за това, повЕрвайте ми! Първо се опитайте да го въведете в експлоатация това хале, пък тогава говорете. Или може би и това не е необходимо по Вашата виртуална конституция?
- bgarch
- Потребител
goblin написа:Това сигурно е записано в чл. 2. Чл. 1, най-вероятно, гласи така: "Когато emilgrigorov напише нещо - то е вярно, и е основополагащо и определящо за по-нататъшното развитие на правните и технически науки в Република България". Нещо такова, предполагам.
+1
bgarch написа:.........., но знам за кои обекти не се изисква разрешение за строеж. Те са посочени изчерпателно в чл. 151, ал. 1 ЗУТ. Там такива халета, за които твърди emilgrigorov не фигурират.
Сигурен съм, че така Ви е излязло по-еФтино, ама да твърдите че е безпроблемно- още е много, ама много рано за това, повЕрвайте ми! Първо се опитайте да го въведете в експлоатация това хале, пък тогава говорете. ......
Вече в друга тема установих, че emilgrigorov чете през пръсти или не му тече гладко мисълта!
Радвам се, че и друг забелязва тези неща - само аз дето съм много краен и откровен!
Видях, че от два-три дни "героя" се шири из темите и дава "премъдри" съвети, но никое от мненията му не се опира върху нормативната база!
- probcho
- Активен потребител
Благодаря, goblin. Мисля , че пропуснахте "квинтесенция"goblin написа:Това сигурно е записано в чл. 2. Чл. 1, най-вероятно, гласи така:....... =
Просто споделих опит.
Действително в ПБЗ-то на оградата залепихме метално хале. И си го одобриха, халето още си го има, има си и ток, и вода(това забравих да кажа).
Но това е временна постройка, до приключване на строителството на оградата. Не може да се въведе в експлоатация, това е ясно. Само може да се продължава Разрешението за строеж, както и направи човека.
Все за 10-15 години kiril_lz ще събере парици, да промени статута на терена на къщата на майка си, и още някакви си 20-25 евро/м2 РЗП, за документи, такси, проекти...
А, между другото, и временни обектови селища сме правили по ПБЗ (мразя я тази абревиатура, ПОИС по ми звучи). Куло кранове, портални кранове, временни стоманобетонови пътища, бетонови възли... Само да не ми каже bgarch, че и за тях е трябвало Разрешение за строеж и РП
С халетата от няколко години има проблем, по-скоро търговски. Казват на хората , че ги продават с проект. А този проект най-често представлява частично металната конструкция като чертежи само, даже и сметките ги няма. И купувача остава с впечатление, че едва ли не всичко е ОК.
Сагата нататък я знаете, предполагам
Споделих елегантен вариант, ако на kiril_lz му върши работа, никой главен архитект няма правно основание да откаже одобряване на проект в такъв обем (4-те части) и няма право да откаже издаване на Разрешение за строеж по този проект проект за ограда.
А , ако някой иска да премахне халето, просто построява на kiril_lz една прекрасна ограда, и готовоооо
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
emilgrigorov Еваларка ти редим! Имам се за первазаджия, ама чак такова изпълнение не мога да сътворя. Ако обаче някой ме беше наел да попреча жална му майка на Вашия клиент.
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
emilgrigorov написа:С халетата от няколко години има проблем, по-скоро търговски. Казват на хората , че ги продават с проект. А този проект най-често представлява частично металната конструкция като чертежи само, даже и сметките ги няма. И купувача остава с впечатление, че едва ли не всичко е ОК.
...............
Споделих елегантен вариант, ако на kiril_lz му върши работа, никой главен архитект няма правно основание да откаже одобряване на проект в такъв обем (4-те части) и няма право да откаже издаване на Разрешение за строеж по този проект проект за ограда.
Аз пък преди няколко години си купих спалня. Казаха ми, че вървяла с една руса блондинка, около 25- те. Ама като ми стовариха стоката и като я сглобихме се оказа, че блондинката липсва, само на някаква реклама вътре имаше снимка на блондинка. Всъщност от магазина ми отговориха, че могат да ми доставят и самата блондинка, ама за това се плащало допълнително.
Та такива ми ти работи с халетата в комплект с проекти и за спалните в комплект с блондинки...
А това за главния архитект- не само може, ами трябва да ти откаже одобряването на такъв ПБЗ за ограда, в който е предвидено временно хале за подслоняване на оградни пана???
- bgarch
- Потребител
31 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Назад към Строителство и регулация
|
|