начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

Забележка в Разрешение по чл.154, ал. 5 от ЗУТ

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Забележка в Разрешение по чл.154, ал. 5 от ЗУТ

Мнениеот dishka » 10 Дек 2011, 11:06

Колеги, здравейте,

При отразяване на съществени отклонения по чл. 154, ал. 2, т.5,6,7 и 8 същите се отразяват със забележка в издаденото разрешение за строеж. Кога следва да загуби правно действие разрешението съгласно чл. 153, ал. 2 от ЗУТ, в 3 или 5 годишния срок считано от датата на първоначално издаденото разрешение за строеж или от датата на забележката?Каква такса следва да се заплати за забележката?

Аз считам, че от датата на забележката следва да тече 3 годишния срок за започване на строителството и 5 годишен срок за завършване на грубия строеж. Моля за мнения.
dishka
Младши потребител

Re: Забележка в Разрешение по чл.154, ал. 5 от ЗУТ

Мнениеот via_victoria » 10 Дек 2011, 12:46

Редът за отразяване на забележка в РС е един, а този за презаверка (и то само на изтекло РС, съгласно чл.153, ал.3 ЗУТ) - съвсем отделен. Не съм срещала нито тълкувание, нито практика в полза на Вашето предположение. (Въпреки, че една позната наскоро разсъждаваше по въпроса дали не може да се приеме, че заповедта за вписване на новия собственик на имота като възложител в издаденото РС води автоматично до удължаване на срока му....)
via_victoria
Потребител

Мнениеот rts » 11 Дек 2011, 19:40

Не намирам никакво основание съществените промени, извършени по време на строителството и отбелязани със забележка в издаденото РС, да се отразяват по накакъв начин на 5-год. срок по чл.153 ал.2 ЗУТ за завършване на грубия строеж, считано от влизането в сила на първоначалното РС.
rts
Активен потребител

Мнениеот goblin » 12 Дек 2011, 19:30

rts написа:Не намирам никакво основание съществените промени, извършени по време на строителството и отбелязани със забележка в издаденото РС, да се отразяват по накакъв начин на 5-год. срок по чл.153 ал.2 ЗУТ за завършване на грубия строеж, считано от влизането в сила на първоначалното РС.

Също и на тригодишния срок за започване на строителството.
goblin
Потребител

Мнениеот emilgrigorov » 27 Яну 2012, 08:21

Шири се едно тълкуване, че за да ти се одобри преработка по 154, трябва да си започнал строителството (обр.2).
Също така ще ударите на камък, ако опитате да одобрите преработка на одобрен проект в едногодишния срок преди издаване на Разрешението за строеж.
За справки - НАГ-СО, ул. "Сердика" №5, София.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот goblin » 27 Яну 2012, 13:46

Туй "тълкуване", за което пишете, може съвсем успешно да бъде посечено по административен ред от съответната РДНСК. Същото се отнася и за преработката в едногодишния срок, макар столичните общинари да имат известни формални основания в конкретния случай.
goblin
Потребител

Мнениеот emilgrigorov » 27 Яну 2012, 15:02

Това с "лесно"-то винаги се предхожда от намиране на желаещ заинтересован, с авантюристичен дух :D
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот goblin » 27 Яну 2012, 17:38

Понякога се намират и такива.
goblin
Потребител

Мнениеот julyanvonemona » 27 Яну 2012, 18:59

Аз считам, че от датата на забележката следва да тече 3 годишния срок за започване на строителството и 5 годишен срок за завършване на грубия строеж. Моля за мнения.dishka

Joined: 16 Nov 2002 03:01 pmdishka браво! Въпрос по който следва да се помисли! Без да съм 100% сигурен считам че сте права! Макар че може да се защитава и обратното становище!
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 27 Яну 2012, 19:26

В момента съм в такъв казус. Даже изтече петгодишния, а одобрявам преработка за етапност по етажи, тоест грубия строеж в никакъв случай няма да бъде завършен в петгодишния по първоначални корнизи и била:)

Ще ви кажа конкретно след около месец какво е станало.
Дайте някаква практика , ееее :D

Между другото, много ми е интересно кога изтича срокът на Разрешение за строеж за "вътрешно преустройство и промяна на предназначението" Подразбира се, че външни зидове не се засягат.

Също и за оградите: Ами, обр.2, и после , кой е грубия строеж ? :D

А за изначалния въпрос, гласувам за 5-годишния срок. Нов обр.2 ми се струва пресилен, а строителството е започнало. Някакви идеи ?
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот nk7702n » 27 Яну 2012, 19:50

julyanvonemona написа:
Аз считам, че от датата на забележката следва да тече 3 годишния срок за започване на строителството и 5 годишен срок за завършване на грубия строеж. Моля за мнения.dishka

Joined: 16 Nov 2002 03:01 pmdishka браво! Въпрос по който следва да се помисли! Без да съм 100% сигурен считам че сте права! Макар че може да се защитава и обратното становище!

Аз също съм на мнението, че този 3 - годишен, съответно 5 - годишен преклузивен срок започва да тече от момента на нанасяне на забележката в разрешението за строеж, защото тази забележка има функцията на отбелязване на одобряването на същественото отклонение от първоначалния проект в разрешението за строеж. Това е съществена промяна в първоначално издаденото РС.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот probcho » 27 Яну 2012, 21:23

.
Последна промяна probcho на 25 Мар 2012, 17:15, променена общо 1 път
probcho
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 27 Яну 2012, 21:26

nk7702n трябва да се направи строг анализ на това дали допълването на разрешението за строеж представлява удължаване срока на действие на административния акт (РС). Има доводи и в двете посоки, но аз не смея категорично до се произнеса.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот nk7702n » 27 Яну 2012, 21:31

julyanvonemona написа:nk7702n трябва да се направи строг анализ на това дали допълването на разрешението за строеж представлява удължаване срока на действие на административния акт (РС). Има доводи и в двете посоки, но аз не смея категорично до се произнеса.

Честно казано, и моето мнение не е категорично, изложих доводи в насока, че се удължава срокът на АА, защото това ми звучи логично. Но същевременно доколко тази забележка има съществено значение и това би могло да доведе до удължаване на този срок или не, смятам, че за по - сигурно би следвало да бъде създадена изрична норма в този смисъл.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 27 Яну 2012, 22:26

Чл. 142. ... (2) Идейният инвестиционен проект може да бъде основание за издаване на разрешение за строеж ... Следващите фази на проектиране се одобряват в хода на строителството преди извършване на съответните строително-монтажни работи ...
Чл. 148. ... (4) ... Допуска се разрешение за строеж да се издаде въз основа на одобрен идеен проект при условията на чл. 142, ал. 2.

-по този ред армировката (чл.154 ал.(2) т.5) се появява на проект доста след Разрешението за строеж, примерно 1 година
-същото важи и за инсталациите (154(2)7), но там годините може да са доста повече
-подобно и за външните връзки (154(2)8), но там времето е мноооого повече
- промени по 154(2)6 се правят при поява на клиент, даже често в последния момент преди ДПК

... Разрешението за строеж се издава в 7-дневен срок от постъпване на писменото заявление, когато има одобрен инвестиционен проект.
Някой да е подавал заявление промените да се отразят със забележка в издаденото разрешение за строеж в този 7-дневен срок или едновременно с внасянето на проекта-преработка? Или пък в едногодишния срок по 145(4)?

(9) В разрешението за строеж се вписват всички фактически и правни основания за издаването му, условията, свързани с изпълнението на строежа.....
според мен, в Забележката по чл.154 (5) , ако сте прави, трябва да бъде записано презаверяване по 153(3). И да се платят дължимите такси по 153(4). А до сега никой не ми е искал такава такса, нито съм чувал някой да е плащал такава при одобряване на преработка.

Чл. 153. ... (2) (Изм. - ДВ, бр. 87 от 2010 г.) Разрешението за строеж губи правно действие, когато в продължение на 3 години от влизането му в сила не е започнало строителството или когато в продължение на 5 години от влизането му в сила не е завършен грубият строеж, включително покривът на сградите. Това се установява писмено от органа, който го е издал.

(3) Строежите, за които разрешението за строеж е загубило действието си по смисъла на ал. 2, могат да бъдат осъществени след презаверяване на разрешението за строеж. Когато разрешението за строеж не бъде презаверено в едногодишен срок, одобреният проект губи правно действие.

(4) При презаверяване на разрешението за строеж в случаите по ал. 2 и 3 се заплаща 50 на сто от предвидената такса по общия ред.

Чл. 157. (1) (Доп. - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) За начало на строежа съобразно издаденото разрешение за строеж се счита денят на съставяне на протокола за откриване на строителна площадка и определяне на строителна линия и ниво, а когато такъв не се изисква - датата на заверка на заповедната книга.
Ето това се опитвам да ви обясня, ясно е написано кога започва. Ето защо се съмнявам в тригодишния срок, за който говорите.

Чл. 181. (1) Правото на строеж на сграда или на част от нея може да бъде предмет на прехвърлителна сделка от момента на учредяването му до завършване на сградата в груб строеж.
:))))))))))))
(2) (Изм. - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) След завършване на сградата в груб строеж, констатирано с протокол на общинската (районната) администрация, предмет на прехвърлителна сделка може да бъде построената сграда или самостоятелни части от нея.

§ 5. ....... 46. (предишна т. 42 - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) "Груб строеж" е сграда или постройка, на която са изпълнени ограждащите стени и покривът, без или със различна степен на изпълнени довършителни работи.

В заключение считам, че изрично трябва да си поискате презаверяване по 153(3) и да си платите дължимите такси по 153(4) , освен може би тези по чл.154 ал.(2) т.5, както и промени във външните зидове и покрива. Таксите отново са дължими май.

Без да забравяме срока по Чл. 67-ЗС, си позволявам да обърна внимание на nk7702n, че седмата дума отзад напред в § 5.46 - ЗУТ е с правописна грешка :D толко си я и чел, мон ами.
Последна промяна emilgrigorov на 30 Яну 2012, 20:38, променена общо 1 път
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот goblin » 30 Яну 2012, 20:14

Синьо, червено и черно... Ако бяхте сложил и малко зелено - щяхте да ме спечелите за вечни времена. Малко романтика в иначе прагматичния Ви пост, така да се каже.
goblin
Потребител

Мнениеот probcho » 30 Яну 2012, 21:08

.
Последна промяна probcho на 25 Мар 2012, 17:17, променена общо 1 път
probcho
Активен потребител

Мнениеот nk7702n » 30 Яну 2012, 21:20

emilgrigorov написа:Чл. 142. ... (2) Идейният инвестиционен проект може да бъде основание за издаване на разрешение за строеж ... Следващите фази на проектиране се одобряват в хода на строителството преди извършване на съответните строително-монтажни работи ...
Чл. 148. ... (4) ... Допуска се разрешение за строеж да се издаде въз основа на одобрен идеен проект при условията на чл. 142, ал. 2.

-по този ред армировката (чл.154 ал.(2) т.5) се появява на проект доста след Разрешението за строеж, примерно 1 година
-същото важи и за инсталациите (154(2)7), но там годините може да са доста повече
-подобно и за външните връзки (154(2)8), но там времето е мноооого повече
- промени по 154(2)6 се правят при поява на клиент, даже често в последния момент преди ДПК

... Разрешението за строеж се издава в 7-дневен срок от постъпване на писменото заявление, когато има одобрен инвестиционен проект.
Някой да е подавал заявление промените да се отразят със забележка в издаденото разрешение за строеж в този 7-дневен срок или едновременно с внасянето на проекта-преработка? Или пък в едногодишния срок по 145(4)?

(9) В разрешението за строеж се вписват всички фактически и правни основания за издаването му, условията, свързани с изпълнението на строежа.....
според мен, в Забележката по чл.154 (5) , ако сте прави, трябва да бъде записано презаверяване по 153(3). И да се платят дължимите такси по 153(4). А до сега никой не ми е искал такава такса, нито съм чувал някой да е плащал такава при одобряване на преработка.

Чл. 153. ... (2) (Изм. - ДВ, бр. 87 от 2010 г.) Разрешението за строеж губи правно действие, когато в продължение на 3 години от влизането му в сила не е започнало строителството или когато в продължение на 5 години от влизането му в сила не е завършен грубият строеж, включително покривът на сградите. Това се установява писмено от органа, който го е издал.

(3) Строежите, за които разрешението за строеж е загубило действието си по смисъла на ал. 2, могат да бъдат осъществени след презаверяване на разрешението за строеж. Когато разрешението за строеж не бъде презаверено в едногодишен срок, одобреният проект губи правно действие.

(4) При презаверяване на разрешението за строеж в случаите по ал. 2 и 3 се заплаща 50 на сто от предвидената такса по общия ред.

Чл. 157. (1) (Доп. - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) За начало на строежа съобразно издаденото разрешение за строеж се счита денят на съставяне на протокола за откриване на строителна площадка и определяне на строителна линия и ниво, а когато такъв не се изисква - датата на заверка на заповедната книга.
Ето това се опитвам да ви обясня, ясно е написано кога започва. Ето защо се съмнявам в тригодишния срок, за който говорите.

Чл. 181. (1) Правото на строеж на сграда или на част от нея може да бъде предмет на прехвърлителна сделка от момента на учредяването му до завършване на сградата в груб строеж.
:))))))))))))
(2) (Изм. - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) След завършване на сградата в груб строеж, констатирано с протокол на общинската (районната) администрация, предмет на прехвърлителна сделка може да бъде построената сграда или самостоятелни части от нея.

§ 5. ....... 46. (предишна т. 42 - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) "Груб строеж" е сграда или постройка, на която са изпълнени ограждащите стени и покривът, без или със различна степен на изпълнени довършителни работи.

В заключение считам, че изрично трябва да си поискате презаверяване по 153(3) и да си платите дължимите такси по 153(4) , освен може би тези по чл.154 ал.(2) т.5, както и промени във външните зидове и покрива. Таксите отново са дължими май.

Без да забравяме срока по Чл. 67-ЗС, си позволявам да обърна внимание на nk7702n, че седмата дума отзад напред в § 5.46 - ЗУТ е с правописна грешка :D толко си я и чел, мон ами.

Мислех, че съм шер ами за Вас, ама явно това не е по Вашите сили, за съжаление. :? В седмата дума няма правописна, а граматическа грешка, тоест неправилно е записано " със" вместо " с". Преговорете си нещата, пък след това философствайте! Френският език също Ви е слабо място. :wink:
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 30 Яну 2012, 22:09

Когато се появи този текст в 154(5), нещата бяха много прости и ясни, записваш на гърба на разрешението за строеж, че има още одобрени проекти. И толкоз. Стара практика. На гърба на строителни билети и разрешения за строеж съм виждал доста интересни текстове.
А то какво стана после :D
ДАГ измислиха, че неможело току така да запишеш паметна бележка на разрешението, че трябва да е ИАА. И хоп, роди се Заповедта. Пък и да се обявява, и то при наличие на нотариално заверена декларация. После някой измисли и на ДНСК да се обявява. Сега гледам, че в проекта за ЗИД ЗУТ, и там се задълбава.
Ами, пробвайте го това със сроковете, искрено Ви пожелавам да успеете. Сега се намират доста закъсали строители, и всеки е одобрявал преработка през годините. Едва ли ще намерят пари да Ви платят, ама това е дребен проблем.
Има и доста преработки, на които не са написани тия заповеди, така че, още по-дълги срокове :)
Ще ми е любопитно да видя съдебната практика после.
ПП Не го владея френския език, nk7702n. Уповавам се на твоите устни и писмени умения. :D
Последна промяна emilgrigorov на 30 Яну 2012, 23:16, променена общо 1 път
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 30 Яну 2012, 22:50

Уповавам се на твоите устни и писмени умения

Като гледам как вървят нещата, май ще се наложи отново да разчиташ на собственте си мануални умения!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Следваща

Назад към Строителство и регулация