начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

изграждане на трафопост

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

изграждане на трафопост

Мнениеот mladenmoto » 21 Яну 2012, 17:36

Здравейте на всички съфорумци!

Ще споделя на кратко с ваз проблемът ,който ме мъчи от известно време ,като се надявам някой да ми

помогне със съвет или полезна информация.

Тази пролет започнах строежа на еднофамилна къща за лично ползване,след изготвянето на всички проекти

късаещи физическото изграждане на обекта дойде време и за договорите за присъединяване към ВиК и ЕВН.

Тъй като се оказа, че в района на имота ми ел мощтностите са недостатъчни ми беше предписано да

предоставя безвъзмездно 12кв/м от лицето на имота за изграждане на трафопост.

Такова беше отредено и на съответното петно моят архитект ситуира и самата "машина"(траф).

Внесохме документите в общината ,одобриха проекта и ЕВН на свой ред дадоха съгласие в предварителния до

тогава договор!

Не след дълго обаче, когато трябваше да се прибегне към изпълнението на проекта за траф от общината по

район отказаха,като обясниха ,че няма достатъчно отстояние от трафа до жил. сграда,

(по закон 6м) С две думи лек парадокс...одобрявам но забранявам!!!

Потърсих съседни парцели на които би било възможно изграждането на трафа със съответните отстояния но

ЕВН заявиха че трафа трябвало да бъде на главна улица и че в пресечките не ги устройвало от гледна точка

на по лесен достъп.

Половин година по късно вече бях опитал какви ли не начини да бъда присъединен, в това число и с молба за

поливна помпа на дворното место, но уви!Няма мощтност дори и за(помпа) 2кв/ч.

Сега ми остава да спра довършването на къщата която е вече на завършен груб строеж (имам и АКТ14) и да

чакам някой да реши да отдели от парцела си подходящо за ЕВН место,на което да бъде изграден трафопоста.

Дори и така обаче, минималния срок за изграждане на "машината" е 2 години от момента на съгласие и

подписан окончателен договор с преотстъпилия место, който не се знае дали ще се намери в близките

години!!!

Въпросът ми е: Има ли закон ,който да накара монополната машина да заработи по адекватно?
Дано съм бил достатъчно изчерпателен и сте ме разбрали, благодаря предварително!
mladenmoto
Нов потребител

Re: изграждане на трафопост

Мнениеот julyanvonemona » 21 Яну 2012, 22:40

Има начин силово да огънете EVN, но ще Ви трябват знания, време и търпение!
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот bgarch » 22 Яну 2012, 12:50

mladenmoto написа:...като обясниха ,че няма достатъчно отстояние от трафа до жил. сграда, (по закон 6м)...

Кой е този закон, по който ти искат отстояние от 6,00 м от въпросното съоръжение (ТП) до жилищната сграда?
Изображение
bgarch
Потребител

Мнениеот emilgrigorov » 22 Яну 2012, 21:51

Това е по НАРЕДБА № Із-1971 за строително-технически правила и норми за осигуряване на бeзопасност при пожар (Обн., ДВ, бр. 96 от 2009 г.; попр., бр. 17 от 2010 г.; изм., бр. 101 от 2010 г.)
Забили са човека в чл.370, без да прочетат чл. 373, както обикновено.
В такива случаи се прави стоманобетонова стена между трафопоста и сградата. Но това си е проблем на енергото.
Не разбрах дали е учредил право на строеж в полза на EVN (нотариален акт). Ако е така, да си иска електрозахранването човека, и да им скъса ...
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 23 Яну 2012, 09:29

Някой досети ли се че преди да умуваме по НАРЕДБА № Із-1971 съществува чл.108 (2) ЗУТ, според който план-схемите за електрификация са неразделна част от ПУП и че след като това е така, EVN и питащият могат да влезнат в договорни отношения само до толкова до колкото не нарушават предвиждането на този план. А ако поради общинарска некадърност към ПУП-а такав "план-схема за електрификация" не е одобрен, проблема е далеч извън евентуалните договорни отношения между EVN и mladenmoto.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 23 Яну 2012, 16:05

Търси се с кой да се обзаложа за много голяма сума, че такъв ПУП няма и отношенията висят на някоя Виза за проектиране, и след това да спечелвам облога с много голямата сума и да заминавам за Френска Полинезия, защото там е топло с палми, а тук е студено.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот bgarch » 23 Яну 2012, 19:07

emilgrigorov написа:Това е по НАРЕДБА № Із-1971 за строително-технически правила и норми за осигуряване на бeзопасност при пожар (Обн., ДВ, бр. 96 от 2009 г.; попр., бр. 17 от 2010 г.; изм., бр. 101 от 2010 г.)
Забили са човека в чл.370, без да прочетат чл. 373, както обикновено.

Съмнявам се, че тази норма имат предвид общинарите, изисквайки разстояние от 6,00 м от трафопоста до жилищната сграда. Още повече, че който е стигнал до чл. 370 най вероятно е продължил и до чл. 373 и би трябвало да знае едно от решенията. Ама аз не познавам общинар, който да е прочел НАРЕДБА № Із-1971 до чл. 370. Пожарникар- да, ама общинар... Ако това е проблемът, то въпросът има просто техническо решение. По- скоро подозирам, че някой общинар изисква спазване на сбора от отстоянията между две сгради в отделни УПИ по Наредба 7.
Във всеки случай препоръчвам на mladenmoto да натовари малко повече архитекта си да изясни въпроса и да намери съответното решение.
Изображение
bgarch
Потребител

Мнениеот julyanvonemona » 23 Яну 2012, 21:35

Търси се с кой да се обзаложа за много голяма сума, че такъв ПУП няма...

emilgrigorov И аз искам да ходя във Френска Полинезия, затова и тарся дя се обзаложа с някой такъв.Само че си има ред по старшинство - първият по време е първи и по право! В интерес на истината обаче аз имах един единствен такъв случай и то именно из селенията на EVN, където със цел да не свъшат работа ми се оправдаха че по план - схемата нещата не били такива каквито съм ги искал аз. Това обаче е един съвсем частен случай, калкото за да потвърди правилото. Но именно защото такива план схеми са основополагащи за изпълнение на условието по чл.103(4) ЗУТ става възможно огъването на ЕVN за което споменавам по- горе. Въпроса е струва ли си!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Назад към Строителство и регулация