начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

Водни партиди-проблем

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Водни партиди-проблем

Мнениеот bobonikolov » 28 Фев 2012, 17:27

Здравейте.Предварително се извинявам,но не знаех къде точно да пусна този казус и за това го правя тук.
Накратко:В момента на нашата улица се прави подмяна на водопровод.Ние преди време имахме магазин,който беше стая от нашата къща и за този обект беше открита отделна партида на водомер.Заедно с магазина към тази партида бе свързан и вторият етаж от къщата,която обаче все още не е разделена нотариално.До днес това не бе никакъв проблем.Днес обаче,когато трябваше да ни свържат към водопровода ни заявяват,че не можем да си свържем втората партида,защото къщата не била разделена,а магазинът,за който била открита не съществувал.Как така от веднъж докато всичко бе наред сега се оказва,че нямаме право на друга партида.Аз се опитах да обясня,че това са изисквания за отваряне на партида,но тя в момента си е открита,така,че не би трябвало да е проблем.Вие какво мислите?
bobonikolov
Младши потребител

Re: Водни партиди-проблем

Мнениеот julyanvonemona » 28 Фев 2012, 18:21

По силата на какво превърнахте част от първия етаж в магазин?
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот bobonikolov » 28 Фев 2012, 18:28

julyanvonemona написа:По силата на какво превърнахте част от първия етаж в магазин?

По силата на тогавашното законодателство.Извадихме разрешение от пожарната.Бе поставена и улична лампа за да е осветен обекта.Извадили сме всички необходими документи за един търговски обект.Смешното,е че точно същия човек,който тогава свърза всичко по втората партида сега прави проблем за това.
bobonikolov
Младши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 28 Фев 2012, 18:57

...тогавашното законодателство...

Поне от 1941г. насам за такова нещо неизменно се изискват проекти! Това че някой не се е сетил тогава да Ви ги поиска не значи че вечно ще е заспал.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот bobonikolov » 28 Фев 2012, 19:58

julyanvonemona написа:

Поне от 1941г. насам за такова нещо неизменно се изискват проекти! Това че някой не се е сетил тогава да Ви ги поиска не значи че вечно ще е заспал.

Проект имаше направен за този магазин.Имаше легенда и всичко необходимо за един проект.Беше отбелязано всичко по него.Въпросният човек,който сега прави проблема работи във ВиК.И тогава работеше и именно той връзваше водомерите.Питам се аз тогава той сливи ли имаше в устата та не каза,че ще има проблем.Вместо това се съгласи и го направи.Изрично днес му напомних публично,че тогава той свързваше всичко,а сега прави проблем.Защото за мен когато една партида е редовно заведена в регистрите на ВиК и по която се плащат всички сметки си е законна.И никой няма право да ми казва сега,че не можем да я вържем към водопровода.Когато са свързвали къде са дрямали се питам аз?
bobonikolov
Младши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 28 Фев 2012, 20:40

След като за преустройството на помещението имате одобрени проекти и издадено разрешение за строеж и партидите Ви е издадена в съответствие с тях нямя пречка да се ползва същата партида, а чиновника който Ви пречи си има началник.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 28 Фев 2012, 20:43

julyanvonemona написа:

Това е на някой остров.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 28 Фев 2012, 20:56

"Закон за благоустройство на населаните места в Царство България - ДВ. бр.117 1941г.) "Чл. 254. Строителното разрешение се издава по писмено заявление на собственика или на лицата, които имат право да строят върху чужд имот. В заявлението се означава точно искания строеж (направа на нов строеж или поправка, изменение, надстройка или пристройка на съществуващи строежи).
Заявлението се подава до общината. То се придружава от:
1. скица-копие от дворищнорегулационния план, с означение на искания строеж и съществуващите в парцела и в съседните парцели строежи;
2. архитектурен план в мярка 1:100;......
4.......
5......."
Та това е острова за който става дума emilgrigorov
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот bobonikolov » 28 Фев 2012, 21:01

julyanvonemona написа:След като за преустройството на помещението имате одобрени проекти и издадено разрешение за строеж и партидите Ви е издадена в съответствие с тях нямя пречка да се ползва същата партида, а чиновника който Ви пречи си има началник.

Да и до там ще стигнем утре.Той даже не е и чиновник,а е водопроводчик.Изрично го попитах днес,защо съседите имат 2 отклонения и 2 партиди,а той ми каза,че къщата им била разделена нотариално та за това.За нас каза:"Партидата ви я открихме като откривахте магазина.Сега нямате магазаин."Само като чух това щях да падна от смях.Излиза по неговите думи,че като не съществува формално търговски обект няма партида,което абсолютна глупост,но спрях да споря,защото нямаше смисъл.Казвам формално,защото реално обекта си съществува.Просто не е действащ магазин.Утре ще отправим въпроса до ВиК,защото от фирмата-изпълнител,ще ни закачат и двете партиди ако имаме съгласието на ВиК.
bobonikolov
Младши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 28 Фев 2012, 21:04

щях да падна от смях
То си е за падане от всякъде!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 28 Фев 2012, 21:07

julyanvonemona написа:[color=#008000]"Закон за благоустройство на населаните места в Царство България - ДВ. бр.117 1941г.) "Чл. 254. ......

Това е така, julyanvonemona, и винаги е било. Става дума, че адреза на bobonikolov е на някой остров.
Евентуално има шанс по някой от режимите на търпимост или неприключила преписка по узаконяване. Ама - пак същото.
Пффф, ще вземе да получи някоя тежка диагноза, не ми се мисли.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 28 Фев 2012, 21:40

Става дума, че адреза...

Само дето се пише адреса
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот goblin » 28 Фев 2012, 21:41

Не Ви се мисли, emilgrigorov? Ми пробвайте, не боли, поне отначало.
goblin
Потребител

Мнениеот emilgrigorov » 28 Фев 2012, 21:43

julyanvonemona написа:
Става дума, че адреза...

Само дето се пише адреса

На Тамбукту се пише "адреза".
Между другото, ако къщата е строена в капиталистическото общество, много такива са имали дюкяни. През времето са ползвани с други предназначения, но нямам сведения да са променяни предназначения, проекти, и т.н.
Може пък да извади късмет.
Кога е строена къщата и какво е помещението?
Последна промяна emilgrigorov на 28 Фев 2012, 21:53, променена общо 2 пъти
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот goblin » 28 Фев 2012, 21:48

На Тамбукту проблеми с партидите за вода няма - така ми се струва.
goblin
Потребител

Мнениеот emilgrigorov » 28 Фев 2012, 21:54

goblin написа:На Тамбукту проблеми с партидите за вода няма - така ми се струва.

Зависи малкият вожд (районния ВиК техник) какво ще каже.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот bobonikolov » 28 Фев 2012, 22:13

emilgrigorov написа:
julyanvonemona написа:
Става дума, че адреза...

Само дето се пише адреса

На Тамбукту се пише "адреза".
Между другото, ако къщата е строена в капиталистическото общество, много такива са имали дюкяни. През времето са ползвани с други предназначения, но нямам сведения да са променяни предназначения, проекти, и т.н.
Може пък да извади късмет.
Кога е строена къщата и какво е помещението?

Първо какво значение има кога е строена къщата.Второ къщата е на село.Магазина представляваше една стая от къщата с изглед към улицата.Единствените преустройства,които сме правили са слагането на врата вместо прозорец и изграждане на стълби.За всичко това си има подробен план,който пък бе нужен за пред пожарната и за общината за издаване на всички други документи.Планът както казах си има легенда и там е посочено всичко кое къде е.Водопроводчика твърди,че баща ми е открил партидата заради магазина и че сега като няма магазин не можем да я ползваме.Ето това са твърденията му.Както и да е утре ще разговаряме с по-висшестоящи служители във ВиК за да разрешат те случая.Не е логично просто една партида,която се води на отчет във ВиК и е законна сега да бъде обявявана едва ли не за незаконна само защото магазина не работел.Да не говорим,че по принцип към тази партида не е само магазина,а и вторият етаж на къщата.Значи веднъж от ВиК през 90-те години,когато е открита партидата могат да кажат,че е законна и тя да се ползва и инкасатора да си отчита показанията всеки месец и да си плащаме сметките,а сега видиш ли да ми казват,че съм нямал право на такава,защото къщата ми не била разделена нотариално,и още по-смешното оправдание,че била направена заради магазина и че сега сме нямали право да я ползваме,защото не съществувал.Ами дори и да го приемем така утре можем пак да решим да отворим магазина и какво и за него пак ли трябва да отваряме партида?Както и да е утре ще стане ясно всичко,защото така или иначе къщата трябва да се свърже към водопровода.Същите тея хора от ВиК оставят циганските колиби,които и водомери нямат да си точат вода колкото искат,а срещу нас обикновените граждани точат зъби за дреболии.
bobonikolov
Младши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 28 Фев 2012, 22:33

bobonikolov написа:Първо какво значение има кога е строена къщата.Второ къщата е на село.Магазина представляваше една стая от къщата с изглед към улицата.Единствените преустройства,които сме правили са слагането на врата вместо прозорец и изграждане на стълби.За всичко това си има подробен план,който пък бе нужен за пред пожарната и за общината за издаване на всички други документи.Планът както казах си има легенда и там е посочено всичко кое къде е.Водопроводчика твърди,че баща ми е открил партидата заради магазина и че сега като няма магазин не можем да я ползваме.Ето това са твърденията му.Както и да е утре ще разговаряме с по-висшестоящи служители във ВиК за да разрешат те случая.Не е логично просто една партида,която се води на отчет във ВиК и е законна сега да бъде обявявана едва ли не за незаконна само защото магазина не работел.Да не говорим,че по принцип към тази партида не е само магазина,а и вторият етаж на къщата.Значи веднъж от ВиК през 90-те години,когато е открита партидата могат да кажат,че е законна и тя да се ползва и инкасатора да си отчита показанията всеки месец и да си плащаме сметките,а сега видиш ли да ми казват,че съм нямал право на такава,защото къщата ми не била разделена нотариално,и още по-смешното оправдание,че била направена заради магазина и че сега сме нямали право да я ползваме,защото не съществувал.Ами дори и да го приемем така утре можем пак да решим да отворим магазина и какво и за него пак ли трябва да отваряме партида?Както и да е утре ще стане ясно всичко,защото така или иначе къщата трябва да се свърже към водопровода.Същите тея хора от ВиК оставят циганските колиби,които и водомери нямат да си точат вода колкото искат,а срещу нас обикновените граждани точат зъби за дреболии.

Ето, остров е било. Но не е Тамбукту, а е някакво друго име.
Ако, както казвате, връзката е изградена, си потърсете адвокат. Защото:
Ако имате Разрешение от общината за преустройството (казва се Разрешение за строеж), всичко Ви е наред. Но самите началници във ВиК може да не са "уврели", и да вдигнете високо кръвно, недай си боже - да нанесете материални и морални щети в канцелариите там.
Ако имате проектите, одобрени и от общината, и Разрешение от общината за преустройството (казва се Разрешение за строеж) и магазинът не функционира, никой неможе да Ви пипне за нищо, въпросът е безболезнено да си оправят нещата от ВиК-то.
А за това , от кога е магазинът, това няма да го разбереш, защото си .... ( питай модовете). Но въпросът свърши работа, както виждаш, веднага предостави съответната допълнителна информация.
А това, дето за втория етаж че се захранвал от същото, предполагам е правописна грешка, вземи се поправи, защото е многУ опасно.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот probcho » 29 Фев 2012, 08:14

.
Последна промяна probcho на 25 Мар 2012, 16:48, променена общо 1 път
probcho
Активен потребител

Мнениеот emilgrigorov » 29 Фев 2012, 09:21

Технически погледнато, много неща са възможни. Сега на мода са едни "вътрешни правила" на различните експлоатационни дружества. Които вътрешни правила приемаш по смисъла на текст със ситни буквички в договора. Но когато няма договор, при заварено положение, често отново се опитват да ти вменят задължения и правила в горния смисъл. Поради което трябва да се подхожда внимателно.
По настоящем масово ВиК дружествата имат изисквания за едно водопроводно и едно канално отклонение за поземлен имот. Това често изисква поправка на съответната инсталация, примерно да се направи главен водомерен възел и последователно накачени второстепенни водомери. Такива поправки често , съзнателно или несъзнателно, се пропускат в проектите и бюджетите на общите улични мрежи и отклоненията.
Ако е така, а почти сигурен съм, че е така, на Джони Браво му е необходим адвокат, иначе се очаква да бере ядове.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Следваща

Назад към Строителство и регулация